Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Problem z instrukcją do LCD (Liquid i2c)

Autor Wiadomość
Mabo 



Posty: 11
Wysłany: 24-03-2016, 23:49   Problem z instrukcją do LCD (Liquid i2c)

LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE);

Mam problem z instrukcją POSITIVE. Mimo zainstalowania najnowszej biblioteki Liquid kompilator zwraca błąd "'POSITIVE' was not declared in this scope"

Dokładnie to chciałem wykorzystać konwerter z poniższej strony
http://botland.com.pl/con...lcm1602-po-i2c-

i próbowałem bezskutecznie wgrać umieszczony na niej kod z ta właśnie komendą.

Warto przeczytać » HAT do Raspberry Pi: przekaźniki, sterowniki silników i…


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chumanista 




Posty: 1022
Pomógł: 46 razy
Otrzymał 90 piw(a)
Programuję w:
C, C#, Verilog
Moje roboty:
Thunderbolt, Tungsten, lf-4

Wysłany: 25-03-2016, 00:04   

Zmień positive na 1 albo true (MAŁYMI LITERKAMI).


Aktualne projekty:
Maxim37 - linefollower bez kompromisów!
Piecyk rozpływowy - z kompromisami ;)
Code and Solder - Kanał na YT o elektronice!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mabo 



Posty: 11
Wysłany: 25-03-2016, 01:13   

true
no matching function for call to 'LiquidCrystal_I2C::LiquidCrystal_I2C(int, int, int, int, int, int, int, int, int, bool)'

1
no matching function for call to 'LiquidCrystal_I2C::LiquidCrystal_I2C(int, int, int, int, int, int, int, int, int, int)'

Ostatnio zmieniony przez Mabo 25-03-2016, 01:14, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chumanista 




Posty: 1022
Pomógł: 46 razy
Otrzymał 90 piw(a)
Programuję w:
C, C#, Verilog
Moje roboty:
Thunderbolt, Tungsten, lf-4

Wysłany: 25-03-2016, 08:48   

Ok, no to poczytałem i biblioteka mówi:
Cytat:
LiquidCrystal_I2C(uint8_t lcd_addr, uint8_t lcd_cols, uint8_t lcd_rows, uint8_t charsize = LCD_5x8DOTS);

Spróbuj więc:
Kod programu: Zaznacz cały
LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 16, 2);

Ostatnio popularny » Kurs STM32 - #12 - I2C w praktyce, akcelerometr



Aktualne projekty:
Maxim37 - linefollower bez kompromisów!
Piecyk rozpływowy - z kompromisami ;)
Code and Solder - Kanał na YT o elektronice!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mabo 



Posty: 11
Wysłany: 25-03-2016, 12:29   

Kod się skompilował ale brak efektu działania po wgraniu. Coś robię nie tak?


DSC_0002.JPG
Plik ściągnięto 235 raz(y) 2.64 MB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chumanista 




Posty: 1022
Pomógł: 46 razy
Otrzymał 90 piw(a)
Programuję w:
C, C#, Verilog
Moje roboty:
Thunderbolt, Tungsten, lf-4

Wysłany: 25-03-2016, 12:36   

Mabo, ten wyświetlacz jest podświetlany? Pokręć potencjometrem.
I podaj cały kod.


Aktualne projekty:
Maxim37 - linefollower bez kompromisów!
Piecyk rozpływowy - z kompromisami ;)
Code and Solder - Kanał na YT o elektronice!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mabo 



Posty: 11
Wysłany: 25-03-2016, 13:01   

Kod programu: Zaznacz cały

/*
*  LCM1602 & Arduino Uno
*  VCC - > 5 V
*  GND - GND
*  SCL -> A5
*  SDA -> A4
*/

#include <Wire.h>   // standardowa biblioteka Arduino
#include <LiquidCrystal_I2C.h> // dolaczenie pobranej biblioteki I2C dla LCD

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 16, 2);  // Ustawienie adresu ukladu na 0x27


void setup() 
{
  lcd.begin(16,2);   // Inicjalizacja LCD 2x16
 
  lcd.backlight(); // zalaczenie podwietlenia
  lcd.setCursor(0,0); // Ustawienie kursora w pozycji 0,0 (pierwszy wiersz, pierwsza kolumna)
  lcd.print("Hello, world!");
  delay(500);
  lcd.setCursor(0,1); //Ustawienie kursora w pozycji 0,0 (drugi wiersz, pierwsza kolumna)
  lcd.print("BOTLAND.com.pl");

}

void loop()
{
   lcd.backlight(); // zalaczenie podswietlenia
   delay(5000);
lcd.noBacklight(); // wylaczenie podswietlenia
   delay(5000);
}




DSC_0004.JPG
Plik ściągnięto 298 raz(y) 2.36 MB

Ostatnio zmieniony przez Mabo 25-03-2016, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chumanista 




Posty: 1022
Pomógł: 46 razy
Otrzymał 90 piw(a)
Programuję w:
C, C#, Verilog
Moje roboty:
Thunderbolt, Tungsten, lf-4

Wysłany: 25-03-2016, 14:07   

Bo mieszasz funkcje z dwóch różnych bibliotek.
To masz poprawną: https://github.com/fdebrabander/Arduino-LiquidCrystal-I2C-library/blob/master/LiquidCrystal_I2C.h
Nowy kod:
Kod programu: Zaznacz cały
/*
*  LCM1602 & Arduino Uno
*  VCC - > 5 V
*  GND - GND
*  SCL -> A5
*  SDA -> A4
*/

#include <Wire.h>   // standardowa biblioteka Arduino
#include <LiquidCrystal_I2C.h> // dolaczenie pobranej biblioteki I2C dla LCD

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 16, 2);  // Ustawienie adresu ukladu na 0x27


void setup()
{
  lcd.begin();   // Inicjalizacja LCD
  lcd.backlight(); // zalaczenie podwietlenia
  lcd.print("Hello, world!"); //tekst

}

void loop()
{
   lcd.backlight(); // zalaczenie podswietlenia
   delay(5000);
   lcd.noBacklight(); // wylaczenie podswietlenia
   delay(5000);
}

Co się teraz dzieje?
Poszukaj ustawienia potencjometra gdzie będzie widać tekst.


Aktualne projekty:
Maxim37 - linefollower bez kompromisów!
Piecyk rozpływowy - z kompromisami ;)
Code and Solder - Kanał na YT o elektronice!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Mabo
Mabo 



Posty: 11
Wysłany: 25-03-2016, 14:18   

Przy kompilacji:

no matching function for call to 'LiquidCrystal_I2C::begin()'

Powinienem usunąć wcześniejsze biblioteki Liquid???

[ Dodano: 25-03-2016, 18:33 ]
OK, problem rozwiązany. usunąłem wszystkie biblioteki Liquid, zainstalowałem na nowo soft i wessałem tylko tą bibliotekę ze strony. I wszystko śmiga!

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
daro_darku 



Posty: 1
Wysłany: 12-01-2018, 09:46   

Mam pytanie Chumanista. Jak zobaczyłeś że są różne bibloteki? Jak to jest z tymi biblotekami? Jak ściągamy bibloteke to ją instalujemy z pliku ZIP i laduje w ...profil\dokumenty\arduino\libaries. Można też rozpakować i wrzucic w srodowisko arduino\libaries. A konkretnie bibloteki mają różne nazwy a zawierają modyfikacje różnych biblotek. Którą weżmie kompilator?

Ostatnio zmieniony przez daro_darku 12-01-2018, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Arduino, problem z o... Poszukuję kogoś z A... [C] Arduino LCD 4x16... Arduino Mega pliki d...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: do, i2c, instrukcja, lcd, liquid, problem


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki