Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Bezsmarowe i bezobsługowe produkty do drukarek 3D!

Pomiary klimatu w domu i wokół.

Autor Wiadomość
Lukaszm 



Posty: 451
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 20 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C, C++, MATLAB
Wysłany: 10-01-2018, 22:35   

Cytat:
Maksymalny prąd jaki będą pobierać u mnie dodatkowe moduły, poza arduino, to jakieś 0,5-0,6A.


To za dużo. Policz jaka moc będzie się wydzielać na stabilizatorze (przy przyjętym napięciu wejściowym) i sprawdź w nocie katalogowej (albo znajdź jakieś inne zalecenie) jaka powinna być maksymalna moc.

Ostatnio popularny » Kurs STM32 F4 - #12 - Programowanie przez bootloader


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 11-01-2018, 10:15   

Wiem że dla arduino za duzo. Dlatego chce to podpiac tak jak pisałem wyżej. Słusznie?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ethanak 




Posty: 126
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 6 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 11-01-2018, 10:31   

Nie dla Arduino a dla 7805.
Czemu nie chcesz przetwornicy? Kosztuje niewiele drożej niż 7805 (ostatnio kupowałem za 4 PLN), wydajność prądowa 2A, przy tym 0.6A to się nawet nie podgrzeje...

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 11-01-2018, 15:48   

Toś mnie zaskoczył, przecież ma w opisie do 1,5A. Co go tak strasznie ograniczy? Kupiłbym mu jakiś zasilacz 9V i myślałem, że będzie śmigał.
W takim razie co polecacie?
Jak to zrobić. Nie umiem na Forbocie znaleźć takich przykładów. Czy należy wtedy stosować oddzielne zasilanie dla arduino i pozostałych elementów? Czy na jednym zasilaczu? Jakiś schemat? Czy ten schemat z kursu arduino z serwami jest ok?( https://forbot.pl/blog/wp-content/uploads/2015/06/serwo_1.png).
Ale piszecie, że 7805 nie wydoli....

Warto przeczytać » Kurs elektroniki - #8 - stabilizatory napięcia


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8101
Pomógł: 122 razy
Otrzymał 511 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 11-01-2018, 15:59   

SOYER, wszystko zależy od wersji "7805" - są małe i duże. Każda obudowa charakteryzuje się innym prądem maksymalnym na wyjściu. Masz tutaj przykładowe, które wytrzymają 1,5A: https://www.tme.eu/pl/katalog/stabilizatory-napiecia-nieregulowane/7ae226d254621a2b6cb696969577c0ba.html
Na Arduino jest mały stabilizator i on nie uciągnie więcej niż te 500 mA (co i tak będzie dla niego dobrym wyczynem).


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1461
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 263 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 11-01-2018, 16:05   

Treker, to nie do końca tak - producenci trochę oszukują, albo mówiąc inaczej bardzo naginają prawdę. To trochę jak z samochodami - prądkość maksymalna 200km/h, ale to nie znaczy że do pracy dojedziesz w 3min.
To co najważniejsze to policzenie traconej mocy. A przypadku prądu 1.5A i zasilania powiedzmy 9V masz do rozproszenia (9V - 5V) * 1.5A, czyli 6W.
To całkiem sporo i nawet ten układ z tme tego nie zrobi bez solidnego radiatora. W dokumentacji jest taki śmieszny parametr jak rezystancja termiczna. Podaje on o ile stopni wzrośnie temperatura układu na każdy rozpraszany wat mocy. W obudowie DPAK to jakieś 60 stopni na wat... Więc można byłoby go używać jako lutownicy ;-)
Parametr 1.5A jest dla minimalnego spadku napiecia - czyli koło 7V zasilania oraz super chłodzenia.

Ostatnio zmieniony przez Elvis 11-01-2018, 16:07, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
Treker 




Posty: 8101
Pomógł: 122 razy
Otrzymał 511 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 11-01-2018, 16:09   

Elvis, fakt, dzięki za słuszne wypunktowanie. Zupełnie mi umknęło tutaj, że mowa o 9V ;)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 11-01-2018, 18:04   

Dobra chłopaki, mała aktualizacja, bo:
zrobiłem parę pomiarów i tak: listwa programowalnych led 8 szt, przy "poziomie sygnału" ustawionym na 80 (0-255), tak żeby nie raziło w oczy, pobiera tylko 25mA(wszystkie diody zapalone na czerwono), LCD 20x4 też pobiera tylko ok 25mA, moduły typu DHT, czy termometry DS18 to mają chyba "pomijalny" pobór (2xDHT i 5xDS18). Zostaje jeszcze moduł 8 przekaźników
https://botland.com.pl/przekazniki/2966-modul-przekaznikow-8-kanalow-z-optoizolacja-styki-7a240vac-cewka-5v.html?search_query=modul+przekaznikow&results=49
jeśli dobrze czytam datasheeta przekaźnika to każdy pobiera przy 5V 70-90mA, proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
No a podstawa to: arduino MEGA + ethernet shield.
Co do zasilania, to co radzicie?
Jakiś link gdzie mogę się czegoś dowiedzieć.
Jakaś konkretna propozycja stabilizatora lub przetwornicy?. Co lepiej zastosować?
Ma być stabilnie i bez kłopotów ;-)
Jak to wszystko podłączyć?

EDIT:
https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/7273-przetwornica-step-down-lm2596s-5v-3-a-z-dwoma-gniazdami-usb.html
Fajna, przez jedno USB zasilanie do arduino, a przez drugie, ładnie, do gniazda na płytce uniwersalnej.
Może: https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2967-przetwornica-step-down-lm2596-15v-35v-3a.html
Cena świetna, przylutować goldpiny i wysłać do arduino i na płytkę uniw. do reszty sprzętu...
Kurczę nie znam się na tym... wiem do czego to ale jak to zastosować to ni huhu

Ostatnio zmieniony przez SOYER 11-01-2018, 20:21, w całości zmieniany 8 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ethanak 




Posty: 126
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 6 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 12-01-2018, 14:18   

Oczywiście ta druga - po co dodatkowe przewody i wtyczni wewnątrz urządzenia?
Aha, 3A to z niej pociągniesz jak będziesz chłodził ciekłym azotem :)
A jak to zastosować?
Ponieważ In- i Out- są wewnątrz przetwornicy podłączone - podpinasz dokładnie tak, jak 7805.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 13-01-2018, 16:31   

Moduły:
https://botland.com.pl/przekazniki/3285-modul-przekaznikow-8-kanalow-z-optoizolacja-styki-7a240vac-cewka-12v.html
oraz
https://botland.com.pl/przekazniki/2966-modul-przekaznikow-8-kanalow-z-optoizolacja-styki-7a240vac-cewka-5v.html
Pierwszy z cewką na 12V, drugi z cewką na 5V. One nie są sterowane standardowo tzn. podajemy do cewki 5V albo 12V (sterując + lub -), ale zasilanie podłączamy "na stałe", a przekaźnikami sterujemy podając stan niski z pinu arduino, tak? Czyli kiedy jest na pinie HIGH to mamy zwarte COM i NC.
Czyli żeby sterować tymi przekaźnikami dodatkowo przez przycisk zewnętrzny, tak jak pisał Treker kilka postów wcześniej, tzn. poprzez bramki OR, to do zewnętrzngo włącznika musiał bym mieć stale podpięty stan niski z arduino. Skąd go wziąć? Z jakiegokolwiek wolnego pinu ustawionego stale na LOW? Pociągnąć do zew. włączników i w przypadku jego naciśnięcia posyłamy dalej ten stan do przekaźnika i nim sterujemy. Dobrze myślę?

Pytanie o bramki OR, wymyślił już ktoś takie coś jak bramka OR z trzema wejściami? Czy stosuje się po prostu dwie brami szeregowo (i mamy 3 wejścia)?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ethanak 




Posty: 126
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 6 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 13-01-2018, 17:03   

Następnym razem kup przekaźniki sterowane jedynką a nie zerem.
Kiedyś przez pomyłkę kupiłem coś takiego - leży mi na widoku na biurku i przypomina, że się najpuerw dokładnie sprawdza co chcę mieć a potem klika "kup i płać".

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 16-01-2018, 13:03   

Przecież jeszcze nic nie kupiłem, najpierw sprawdzam co chcę mieć a potem wciskam "kup i płać".
A co to za problem, że są sterowane "zerem", a nie "jedynką"? Jaka to różnica?

EDIT[16.01]
Ok, kupiłem te przetwornice:
https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2967-przetwornica-step-down-lm2596-15v-35v-3a.html?search_query=lm2596&results=12

Czy żeby je podłączyć prawiadłowo muszę jeszcze dawać jakieś dodatkowe podzespoły? Jakieś dodatkowe kondensatory filtrujące itp.? Czy to niepotrzebne?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Belferek 



Posty: 47
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 16-01-2018, 13:40   

Cytat:
A co to za problem, że są sterowane "zerem", a nie "jedynką"? Jaka to różnica?

Problem może być przy resecie elektroniki, jakie domyślne są stanu pinów sterujących. Dla mnie pewnym zaskoczeniem - bo nie doczytałem był (jest) domyślny stan LOW po resecie PCF8574, ale akurat w moim układzie nie jest to problemem.

Pozdrawiam,

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8101
Pomógł: 122 razy
Otrzymał 511 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 16-01-2018, 23:04   

SOYER, na tej płytce są już jakieś kondensatory (te srebrne "puszki"), więc powinno wszystko działać - możesz testować. Najwyżej jak będą problemy to dodasz kondensator ;) Jak będziesz podłączał jakieś "gołe scalaki" to zawsze warto w ich okolicy dodać kondensator ceramiczny 100nF.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 216
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 16-01-2018, 23:40   

Belferek, masz rację, o tym nie pomyślałem, ale ustawiłem w sketchu w setupie piny od przekaźników od razu na HIGH, a w razie potrzeby przestawiam je na LOW.
Treker dzięki za informację. Będę testował jak znajdę więcej czasu. Na razie kończę detale kodu, poprawiam błędy... Czeka mnie jeszcze BLYNK, z prostym sterowaniem przekaźnikami z fona dam sobie radę bo to banalne, gorzej będzie z aktualizacją stanu przekaźników wyświetlanych na telefonie :-| Potem wreszcie kabelkologia i lutowanie.
Ktoś wie gdzie w pralce się podłączyć żeby znać moment zakończenia pracy? Chyba najlepiej będzie pod przekaźnik zwalniania blokady drzwi...

Jeszcze jedno, jak zapisujecie wysokie liczby milisekund, np. chcę by program zrobił coś po godzinie, to muszę wpisać 3600000, da sie to w np. sekundach, czy jakoś prościej?

Ostatnio zmieniony przez SOYER 16-01-2018, 23:43, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Arduino ATmega 328-k... Arduino Mega pliki d... Atmega - problem z b... Przysyłanie/Odbieran...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: domu, klimatu, pomiary, wokol.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki