Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Jak poradzić sobie z zasilaniem

Autor Wiadomość
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 07-09-2017, 09:19   Jak poradzić sobie z zasilaniem

Otóż robię pracę, ale mam problem z zasilaniem, jak mogę to rozwiązać?
Czy są jakieś stabilizatory obniżające napięcie z 230v aby wychodziło 5v?


__________
Komentarz dodany przez: Treker

Pliki graficzne proszę umieścić zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym temacie.

Polecany artykuł » Czytaj schematy, jak doświadczony elektronik


Ostatnio zmieniony przez Chris18404 07-09-2017, 09:20, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
raddeon 




Posty: 45
Programuję w:
C++, Bascom, Delphi
Wysłany: 07-09-2017, 11:10   

Witam to jeszcze zależy ile prądu potrzebujesz ale zawsze możesz zastosować tzw ładowarkę do telefonu czy tabletu. Wydajność prądowa średnio ok 1A.


Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy) :) .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 07-09-2017, 11:27   

raddeon napisał/a:
Witam to jeszcze zależy ile prądu potrzebujesz ale zawsze możesz zastosować tzw ładowarkę do telefonu czy tabletu. Wydajność prądowa średnio ok 1A.


Tylko chce aby to arduino było na stałe podłączone pod włącznik. Do arduino wpierw mam wyświetlacz na którym liczy czas działania, pokazuje temperaturę wilgotność itp oraz 3 przekaźniki sterowane z pilota. (dwa wentylatory i przetwornica, pobór prądu przetwornicy 430mA.) jak to zrobić żeby było to zasilanie dobrze zrobione, nie chce wewnątrz obudowy wtyczek itp.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 13-09-2017, 11:04   

Ref

Ostatnio popularny » Kurs STM32 - #10 - SPI w praktyce, wyświetlacz graficzny


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 13-09-2017, 11:28   

Spróbuj zastąpić (w swoich myślach) Arduino żaróweczką wtedy myśl nad projektem obwodów elektrycznych. Nie wiemy jakich wtyczek nie chcesz, ale to uproszczenie (żaróweczka) powinno pomóc. I nie wiemy co znaczy dla Ciebie "dobrze zrobione" więc nie dziw się, że nie dostajesz żadnej odpowiedzi. Zadawaj konkretne pytania zamiast pisać co chcesz a czego nie. To raczej nikogo nie obchodzi.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 13-09-2017, 12:10   

marek1707 napisał/a:
Spróbuj zastąpić (w swoich myślach) Arduino żaróweczką wtedy myśl nad projektem obwodów elektrycznych. Nie wiemy jakich wtyczek nie chcesz, ale to uproszczenie (żaróweczka) powinno pomóc. I nie wiemy co znaczy dla Ciebie "dobrze zrobione" więc nie dziw się, że nie dostajesz żadnej odpowiedzi. Zadawaj konkretne pytania zamiast pisać co chcesz a czego nie. To raczej nikogo nie obchodzi.


Mam zasilacz 9v 1a którym zasilam arduino, myślałem ten zasilacz rozkręcić i połączyć kablami z wyłącznikiem czy da się to inaczej zrobić, bardziej profesjonalnie?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 13-09-2017, 12:35   

To znaczy jak? Przecież nie wiem co Ty sobie tam wyobrażasz w głowie. Chcesz wyłączać urządzenie, ale bez wyłącznika? Czy nie chcesz go na kablu a może być na obudowie? Czy chcesz to wyłączać głosem? Pilotem od TV? Czy chcesz mieć wyłącznik po stronie 230V czy po stronie 9V? Może jeśli nie umiesz tego opisać technicznie (sądząc po schemacie), to spróbuj własnymi słowami, np: "Zasilacz będzie niedostępny bo gniazdko mam za łóżkiem, z niego kabelek 9V idzie na parapet gdzie stoi pudełeczko z Arduino i kamerką podglądającą sąsiadkę. No i ja chcę włączać tę kamerkę bez wstawania z łóżka na podstawie odgłosów z jej łazienki." Rozumiesz? To już daje jakiś obraz sytuacji.
A jeśli dostajemy rysunek przedszkolaka i prośbę o profesjonalizm, to to się gryzie. A na dodatek wciąż nie wiemy o co chodzi. Skup się i napisz 5-10 składnych zdań. Jak w szkole, pamiętasz?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 13-09-2017, 13:28   

marek1707 napisał/a:
To znaczy jak? Przecież nie wiem co Ty sobie tam wyobrażasz w głowie. Chcesz wyłączać urządzenie, ale bez wyłącznika? Czy nie chcesz go na kablu a może być na obudowie? Czy chcesz to wyłączać głosem? Pilotem od TV? Czy chcesz mieć wyłącznik po stronie 230V czy po stronie 9V? Może jeśli nie umiesz tego opisać technicznie (sądząc po schemacie), to spróbuj własnymi słowami, np: "Zasilacz będzie niedostępny bo gniazdko mam za łóżkiem, z niego kabelek 9V idzie na parapet gdzie stoi pudełeczko z Arduino i kamerką podglądającą sąsiadkę. No i ja chcę włączać tę kamerkę bez wstawania z łóżka na podstawie odgłosów z jej łazienki." Rozumiesz? To już daje jakiś obraz sytuacji.
A jeśli dostajemy rysunek przedszkolaka i prośbę o profesjonalizm, to to się gryzie. A na dodatek wciąż nie wiemy o co chodzi. Skup się i napisz 5-10 składnych zdań. Jak w szkole, pamiętasz?


Moim zdaniem ten rysunek jest czytelny. Do włącznika wpięty jest przewód który jest wkładamy do gniazdka (na ścianie), gdy nacisnę 'on' na włączniku ma się uruchomić arduino oraz resztę odbiorników np wentylatory, żarówki na 230v. Chyba jest to jasno napisane? Poprostu chodzi mi o to żeby jednocześnie po włączeniu przycisku uruchomić arduino które ma mniejsze napięcie, oraz wszystkie odbiorniki na 230v podłączone.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 13-09-2017, 13:48   

Uff, jednak umiesz pisać po naszemu. W najprostszym przypadku kupujesz za 10zł przedłużacz z wyłącznikiem. Wpinasz do niego wszystkie odbiorniki prądu, łącznie z zasilaczem do Arduino, klikasz wyłącznik i.. staje się jasność.
Jeśli chcesz inaczej, bardziej samodzielnie, kupujesz wyłącznik (koniecznie na 230V) tzw. przelotowy, wstawiasz go gdzie chcesz w kabel zasilający 230V i po drugiej stronie masz (albo nie masz) zasilanie. Co dalej to już Twoja sprawa. Możesz zrobić na końcu kabla gniazdo 230V, dać rozgałęzienie i tam powtykać wszystko co potrzebujesz. Możesz powiesić na końcu to swoje urządzenie itd..
Możesz jeszcze inaczej: robisz wyłącznik tylko dla zasilacza do Arduino (na kablu lub w jego obudowie - jak chcesz). Do wyjściowych 9V podłączasz nie tylko Arduino, ale i przekaźnik z zestykami 230V, który załącza - tylko przy obecności 9V, resztę odbiorników sieciowych.

A jeśli ten rysunek jest czytelny, to zrób jak narysowałeś. Zamiast znaku zapytania wstawiasz zasilacz dla Arduino za którym masz już 9VDC, w czym problem? Jeśli Ci nie pasuje ten który masz, kupujesz model przeznaczony do wbudowania w coś większego, np. taki:
http://www.tme.eu/pl/details/ps-05-12/zasilacze-impulsowe-otwarte/mean-well/
lub podobny i tyle.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Chris18404 



Posty: 54
Wysłany: 13-09-2017, 14:42   

marek1707 napisał/a:
Uff, jednak umiesz pisać po naszemu. W najprostszym przypadku kupujesz za 10zł przedłużacz z wyłącznikiem. Wpinasz do niego wszystkie odbiorniki prądu, łącznie z zasilaczem do Arduino, klikasz wyłącznik i.. staje się jasność.
Jeśli chcesz inaczej, bardziej samodzielnie, kupujesz wyłącznik (koniecznie na 230V) tzw. przelotowy, wstawiasz go gdzie chcesz w kabel zasilający 230V i po drugiej stronie masz (albo nie masz) zasilanie. Co dalej to już Twoja sprawa. Możesz zrobić na końcu kabla gniazdo 230V, dać rozgałęzienie i tam powtykać wszystko co potrzebujesz. Możesz powiesić na końcu to swoje urządzenie itd..
Możesz jeszcze inaczej: robisz wyłącznik tylko dla zasilacza do Arduino (na kablu lub w jego obudowie - jak chcesz). Do wyjściowych 9V podłączasz nie tylko Arduino, ale i przekaźnik z zestykami 230V, który załącza - tylko przy obecności 9V, resztę odbiorników sieciowych.

A jeśli ten rysunek jest czytelny, to zrób jak narysowałeś. Zamiast znaku zapytania wstawiasz zasilacz dla Arduino za którym masz już 9VDC, w czym problem? Jeśli Ci nie pasuje ten który masz, kupujesz model przeznaczony do wbudowania w coś większego, np. taki:
http://www.tme.eu/pl/details/ps-05-12/zasilacze-impulsowe-otwarte/mean-well/
lub podobny i tyle.


Mam zamontowany włącznik kołyskowy z wbudowanym wprowadzeniem przewodu do gniazdka. Na allegro szukałem takiego otwartego zasilacza ale nie znalazłem bo wszędzie pisze że napięcie wejściowe max 40v. Podpiąć potrafię, tylko nie wiem co zastosować aby było obniżone napięcie dla arduino.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 13-09-2017, 16:23   

Dostałeś link: płyteczka zamieniająca 230V prądu zmiennego na 12V prądu stałego. Czy to jest właśnie to czego szukasz?
Inny przykład:
http://allegro.pl/zasilacz-5v-500ma-do-zabudowy-i6915855534.html
Tu masz ładniutki:
http://www.pulsar.pl/PL_1052_RS-15-12_rs-12v,15,6w,1,3a-zasilacz-do-zabudowy
a tu za to tani:
http://allegro.pl/modul-zasilacz-xl-007-ac-dc-5v-700ma-3-5w-arduino-i6933365175.html
Słabo szukałeś...

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Atmega - problem z b... Arduino - dziwne zac... Arduino ATmega 328-k... Arduino i programowa...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: jak, poradzic, sobie, zasilaniem


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki