Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Raspberry 3b i kontroler motor hat

Autor Wiadomość
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 15-03-2018, 19:33   Raspberry 3b i kontroler motor hat

Witam chciałbym zrobić robota coś podobnego jak w tym artykule (https://forbot.pl/blog/jak-wykorzystac-raspberry-pi-do-budowy-robota-z-kamera-id10212) niestety w programowaniu jestem amatorem i potrzebowałbym pomocy.

Robot miałby być sterowany z przeglądarki (np klawiszami w przód s tył a lewo d prawo),
Obraz z kamery wyświetlany w oknie przeglądarki tak jak było w artykule,
Dwa przyciski do obracania kamery.




Jest ktoś w stanie mi pomoc w tym ?

Ostatnio popularny » Kurs elektroniki - #10 - Podsumowanie, Quiz


Ostatnio zmieniony przez Stasiu456 15-03-2018, 19:33, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8322
Pomógł: 123 razy
Otrzymał 515 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-03-2018, 19:55   

Stasiu456, witaj na forum :) Gdzie dokładnie leży Twój problem? Szukasz kogoś kto zrobi za Ciebie cały projekt, czy masz jakiś konkretny problem?


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 15-03-2018, 20:12   

Potrzebuje kogoś kto mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku jak takie coś robić , nie chciałbym żeby ktoś zrobił to za mnie. Próbowałem zrobić tak jak jest w artykule na początek do pewnego momentu idzie wszystko dobrze , a później niestety jest gorzej bo nie wychodzi tak jak powinno być. :(

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2469
Pomógł: 138 razy
Otrzymał 210 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 16-03-2018, 02:03   

A co dokładnie nie wychodzi?

Polecany artykuł » Kurs Arduino II - #5 - klawiatura, własny system alarmowy


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 17-03-2018, 10:05   

odkładnie chodzi o uruchomienie silników, robię tak jak jest w tym artykule ale nie wychodzi tak jak powinno :<

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2469
Pomógł: 138 razy
Otrzymał 210 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 17-03-2018, 12:09   

To straszny pech. Szkoda, że ani nie wiemy jak powinno, ani co dokładnie, ani nawet w jakim artykule. No ale skoro to wszystko takie tajne, to chyba niewiele możemy zrobić. Powodzenia.

Ostatnio zmieniony przez deshipu 17-03-2018, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 17-03-2018, 13:33   

link do artykułu zamieściłem wyżej

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2469
Pomógł: 138 razy
Otrzymał 210 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 17-03-2018, 14:01   

Ale nadal nie wiemy co robisz źle.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 18-03-2018, 11:36   

Próbuje odpalić program żeby sprawdzić czy działają silniki , robię to tak jak jest napisane ale nie działa .

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2469
Pomógł: 138 razy
Otrzymał 210 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 18-03-2018, 12:13   

Tak, to już pisałeś.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lukaszm 



Posty: 622
Pomógł: 27 razy
Otrzymał 29 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C, C++, MATLAB
Wysłany: 18-03-2018, 12:41   

Wyświetla Ci się jakiś błąd w konsoli?
Próbowałeś uruchomić sterowanie przez skrypt w Pythonie? Działało?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 20-03-2018, 08:38   

Robiłem tak jak jest wszystko poklei
https://zapodaj.net/e76547151b1e7.png.html
i pokazuje coś takiego :
https://zapodaj.net/425bd9483f889.png.html

__________
Komentarz dodany przez: Treker

Pliki graficzne proszę umieścić zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym temacie.


Ostatnio zmieniony przez Stasiu456 20-03-2018, 08:39, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2469
Pomógł: 138 razy
Otrzymał 210 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 20-03-2018, 09:29   

To zamiast "./example.py 0 0" sprobuj "python example.py 0 0".

Ostatnio zmieniony przez deshipu 20-03-2018, 09:29, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stasiu456 



Posty: 7
Wysłany: 22-03-2018, 09:22   

zrobiłem tak jak mówiłeś i wpisałem "python example03.py 0 4000" i jest inny błąd ;/

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lukaszm 



Posty: 622
Pomógł: 27 razy
Otrzymał 29 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C, C++, MATLAB
Wysłany: 22-03-2018, 09:51   

No i przeczytałeś ten błąd czy na ślepo wpisujesz komendy i z każdym problemem biegniesz na forum?
Próbowałeś wpisać błąd w wyszukiwarkę?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Raspberry Pi , silni... Raspberry Pi i 2x si... ARM + Linux = Raspbe... Automatyczny start P...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: 3b, hat, kontroler, motor, raspberry


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki