Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Oprogramowanie typu SCADA na Raspberry Pi 3

Autor Wiadomość
mbulinski 



Posty: 13
Wysłany: 08-10-2017, 08:58   Oprogramowanie typu SCADA na Raspberry Pi 3

Witam wszystkich,

czy ktoś z szanownych FORBOT-owiczów ma jakieś doświadczenia w instalacji i użytkowaniu oprogramowania typu SCADA na Raspeberry Pi :?:

Potrzebuję, aby SCADA mogła analizować i wizualizować obiekty BACnet a także obiekty z OPC Serwer :) który byłby też zaimplementowany na RPi.

Polecany artykuł » Kurs elektroniki - #3 - prawa Ohma i Kirchhoffa


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Luuke 




Posty: 71
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Leszno / Wrocław
Programuję w:
C/C++
Należę do:
MKNM Synergia
Moje roboty:
Snuffie

Wysłany: 09-10-2017, 08:28   

Instalowałem i używałem ScadaBR:
http://www.scadabr.com.br/

Ale na dłuższą metę nie polecam, karty SD padały po kilku miesiącach.
Generalnie wykorzystanie kart SD do baz danych (nawet przemysłowych) nie jest najlepszym pomysłem.


You only live once - take your chance!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mbulinski 



Posty: 13
Wysłany: 09-10-2017, 19:55   

A miał ktoś do czynienia z Rapid SCADA?
http://rapidscada.org/

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mellon 



Posty: 112
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
C#,C++,Arduino,STM32
Wysłany: 11-10-2017, 10:25   

Jest to problem małej liczby cykli zapis/kasowanie typowych kart SD.
Tu wpominano o tym .
Co do pendrive to też nienajlepiej jest chyba zobacz .
Chyba pozostaje wszelkie bazy i często zmieniane dane trzymać na dysku SSD.

Polecany artykuł » Jak zrobić robota? Od żółtodzioba do pierwszego światłoluba


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Luuke 




Posty: 71
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Leszno / Wrocław
Programuję w:
C/C++
Należę do:
MKNM Synergia
Moje roboty:
Snuffie

Wysłany: 11-10-2017, 11:16   

Mellon napisał/a:
Jest to problem małej liczby cykli zapis/kasowanie typowych kart SD.
Tu wpominano o tym .
Co do pendrive to też nienajlepiej jest chyba zobacz .
Chyba pozostaje wszelkie bazy i często zmieniane dane trzymać na dysku SSD.


Niestety dyski SSD też padają. Oczywiście wytrzymują dłużej, ale jest to i tak znacznie mniejsza wytrzymałość w porównaniu do starych dobrych HDD. Jeszcze pół biedy jeśli to jest malutka baza do domowego użytku, ale jeśli wykorzystamy SSD do jakiegoś większego systemu, gdzie przechowywane i przetwarzane są duże ilości danych to po jakimś czasie możemy się spodziewać przykrych wrażeń :-(


You only live once - take your chance!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mbulinski 



Posty: 13
Wysłany: 11-10-2017, 20:01   

Luuke, a czy ScadaBR instalowałeś na Raspbianie czy Windows 10 IoT?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mellon 



Posty: 112
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
C#,C++,Arduino,STM32
Wysłany: 12-10-2017, 06:18   

Może warto zrobić rozpoznanie wśród dostępnych za rozsądną cenę nośników danych dot. ich trwałości/niezawodności. Spodziewam się, że różne modele mają różne parametry. Także pewnie można znaleźć jakieś nośniki o podwyższonej niezawodności. Być może gdzieś są dostępne takie testy. Innym rozwiązaniem byłoby aby przechowywanie danych odbywało się na zwykłym PC z macierzą dyskową z którą komunikowałby się RPI po wifi lub LAN (a przynajmniej kopia tej bazy).
Inna kwestia to, aby ograniczać liczbę zapisów i odczytów na partycji gdzie jest system RPi

Ostatnio zmieniony przez Mellon 12-10-2017, 06:21, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mbulinski 



Posty: 13
Wysłany: 12-10-2017, 07:11   

Cytat:


Sprawa żywotności nośnika to oczywiście osobna kwestia.
Pytałem bardziej o samo oprogramowanie typu SCADA które działa na RPI ☺

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Luuke 




Posty: 71
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Leszno / Wrocław
Programuję w:
C/C++
Należę do:
MKNM Synergia
Moje roboty:
Snuffie

Wysłany: 12-10-2017, 10:26   

mbulinski napisał/a:
Luuke, a czy ScadaBR instalowałeś na Raspbianie czy Windows 10 IoT?


Raspbian


You only live once - take your chance!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mellon 



Posty: 112
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
C#,C++,Arduino,STM32
Wysłany: 12-10-2017, 20:49   

Raspbian to linux - także nawet napisać samemu scadę nie byłoby straszne, aczkolwiek pracochłonne.

Ostatnio zmieniony przez Mellon 12-10-2017, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mbulinski 



Posty: 13
Wysłany: 14-10-2017, 16:41   

Mellon, w jakiej technologii proponujesz napisać taką Scadę na Raspberry Pi 3, tak aby działała w miarę szybko i do tego ładnie wyglądała :-)
I jeszcze żeby się po ethernet komunikowała z pewną ilością Arduino :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez mbulinski 14-10-2017, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Automatyczny start P... Połączenie PC z Rasp... ARM + Linux = Raspbe... Wybór mini platformy...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: na, oprogramowanie, pi, raspberry, scada, typu


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki