Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam !

Co prawda robota skończyłem już dawno ale ponieważ wysłałem projekt do szkoły konstruktorów EDW to wstrzymałem się z publikacją. Ponieważ projekt nie został w żaden sposób opublikowany (otrzymałem tylko informacje że został przyjęty) to postanowiłem opisać go tutaj.

Generalnie opis budowy był prowadzony w worklogu który znajduje się tutaj

Robot to klasyczna "kostka" o wymiarach 9x9x10 robot waży około 300g więc ma sporo "niedowagi" co było chyba jego kluczowym mankamentem. Konstrukcja do laminat+dystanse mosiężne (całkiem fajne rozwiązanie możemy wszystko rozłożyć na czynniki pierwsze).

To może teraz mała specyfikacja:

➡️ Napęd: dwa serwa standard 50g marki Hobby King

➡️ Zasilanie li-po 2S 1000mAh

➡️ Koła: Nakrętki po miodzie o średnicy 8cm naciągnięte na nie są opaski na rękę

➡️ "Mózg" ATmega 8 taktowana kwarcem 8Mhz

➡️ Mostek: L298

➡️ Czujniki przeciwnika: 2x Sharp cyfrowy 40cm

➡️ Czujnik Linnii 4x KTIR0711S

Rysunek podglądowy konstrukcji:

Schemat:

Płytka:

Mocowanie serw

Kilka innych ujęć :

Jak już wspominałem konstrukcja jest bardzo typowa po więcej detali zapraszam do odwiedzenia Worklogu. Chyba jedyną innowacją jest opuszczanie klina który zrealizowałem elektromagnetycznie a nie jak w większości tego typu konstrukcji grawitacjnie

I na koniec Jeszcze dynamiczne ujęcie z zawodów :

Widać na nim jak mój robot dostaje baty od Hakera II zbudowanego przez użytkownika klonyyy...

Zapraszam do komentowanie nie wiem co jeszcze mogłoby was zaciekawić...

Płytka.pdf

focus-robomaticon_2013-003-img_4319.thumb.jpg.955ca6d69e667a85b04aa75769ef0b98.jpg

• Lubię! 2

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Estetycznie wykonana konstrukcja. Fajnie, że działa i spełnia swoje zadanie. Gratulacje!

Jakieś plany na kolejnego robota?

Jak sprawowały się opony z opasek, nie były zbyt śliskie?

Dzięki za słowa uznania 🙂

Cóż następna konstrukcja pojawi się napewno na kolejnym Robomaticonie co prawda nie jest to konstrukcja która byłaby zdolna wygrać owe zawody nieminiej jednak zastosowałem w nim nietypowe rozwiązania układowe który myślę że mogą dać spore korzyści...

Jak sprawowały się opony z opasek, nie były zbyt śliskie?

Myślę że są to bardzo dobre oponki (o wiele lepsze niż te z uszczelek do okien) i jest to jedno lepszych rozwiązań do tego typu konstrukcji...

Myślę że są to bardzo dobre oponki (o wiele lepsze niż te z uszczelek do okien) i jest to jedno lepszych rozwiązań do tego typu konstrukcji...

Przy kołach z nakrętek może to być faktycznie najlepsze rozwiązanie. Odlewanie opon z silikonu przy tych wymiarach koła byłoby trudne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...