Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Po zdjęciach widać, że trochę krwi utoczyli przeciwnicy z tej obudowy wydrukowanej. Jak oceniasz wytrzymałość takiej obudowy w minisumo?

Ja jestem pod wielkim wrażeniem. Gratulacje i wyrazy uznania dla autorów! Po raz pierwszy jak zobaczyłem konstrukcję, to nie spodziewałem się, że tak równo "pozamiata" 😉

Używacie może enkoderów? Ruchy zdają się być bardzo płynne i dokładne.

Gratuluję osiągnięć we Wrocławiu! Muszę powiedzieć, że robot wygląda stosunkowo niewinnie jak na swoją skuteczność. Trochę żałuję, że nie trafiliśmy na siebie w drzewku na RA bo ciekaw jestem co by z tego wyszło 🙂

Na prawdę fajnie wykonany robot.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.

Sabre, ślady są tylko powierzchowne, zadrapania itd. Widoczność tych zadrapań to też efekt tego że obudowa była malowana farbą w sprayu. Żadnych problemów z nią nie było, nie musieliśmy do tej pory nic kleić, ani jej wymieniać. Dodatkowo zestawiając stan obudowy ze stanem klina trzyma się ona znakomicie, a klin przydałoby się ulepszać cieplnie.

Tutaj mogę poruszyć też temat, że wiedząc z czym technologia druku 3D tą metodą (FDM) się je, części projektuję inaczej niż zrobiłbym to w przypadku gdy miałoby to być wykonane np. wtryskiem. Ścianki nie mają po milimetr czy dwa grubości z wzmacniającym użebrowaniem. Tego tworzywa jest tam więcej, ale tylko objętościowo. Korzystając z cech druku 3D nie stosuję 100% wypełnienia bryły oszczędzając masę, materiał a także czas drukowania.

W temacie wytrzymałości to mogę przytoczyć wypadek (jako przestroga dla innych 😋 ), który miał miejsce w przerwie pomiędzy eliminacjami, a finałami. Bawiliśmy się robotem na ringu, który leżał na stole (ok. 1m wysokości, nie wspominając o tym że 5m dalej był drugi ring który leżał na ziemi) i pomimo tego że w trójkę go pilnowaliśmy robot zaliczył dość podróż na ziemię. Na szczęście do wymiany był tylko silnik, posypała się przekładnia.

piotreks-89, też się nie spodziewaliśmy 😃 Enkoderów Antiga nie posiada. Staraliśmy się utrzymywać koszty na minimalnym poziomie i też nie chciałem zbytnio kompilować projektu. Skończyłoby się to pewnie na porzuceniu go po napotkaniu jakichś grubszych problemów. Teraz są chęci i motywacja aby zmierzyć się z czymś bardziej skomplikowanym.

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...