Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Prowadniki kablowe dla robotów zaprojektowane do ruchów w trzech osiach!

Podłączenie wyświetlacza graficznego do RAMPS 1.4

Autor Wiadomość
riat 



Posty: 22
Wysłany: 13-01-2018, 13:30   Podłączenie wyświetlacza graficznego do RAMPS 1.4

Witam
Nie wiem czy to dobre miejsce dla mojego problemu, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy. Mój problem to jak odpalić lcd 12864 pod ramps 1.4 z karty sd? Czy da się to zrobić bez podłączania do arduino mega 2560 lub uno ? co trzeba wgrać na sd ?
Bardzo proszę o pomoc bo dopiero zaczynam zabawę z arduino i drukarką 3d.
to tyle
pozdrawiam
r

PS
Może tak: https://www.youtube.com/watch?v=2SI0AiNsz1E mam te wszystkie klocki, spiąłem je tak jak autor tego filmiku poza jednym, moje drivery do steperów to DRV 8825 czy coś tak. Widzę, że on to odpalił z karty sd. Ja też tak chcę tylko nie wiem co wrzucić na kartę. Na pewno chyba bibliotekę U8glib ale co dalej?

Polecany artykuł » Budowa robota balansującego - praktyczne porady


  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8104
Pomógł: 122 razy
Otrzymał 511 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-01-2018, 20:40   

riat, jeśli sterownik jest odpowiednio zaprogramowany to wystarczy podłączyć wyświetlacz i powinno działać. Jeśli trzeba wgrać nową wersję/inną wersję oprogramowania, to wystarczy podłączyć Arduino do komputera. Nie jest to trudne. Próbowałeś coś już zrobić? Gdzie napotykasz problem?


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
riat 



Posty: 22
Wysłany: 14-01-2018, 06:41   

Treker napisał/a:
riat, jeśli sterownik jest odpowiednio zaprogramowany to wystarczy podłączyć wyświetlacz i powinno działać. Jeśli trzeba wgrać nową wersję/inną wersję oprogramowania, to wystarczy podłączyć Arduino do komputera. Nie jest to trudne. Próbowałeś coś już zrobić? Gdzie napotykasz problem?


Witam ponownie. Chyba wiem co robię źle, albo raczej czego w ogóle nie robię. chodzi mi o odpowiednie zaprogramowanie sterownia tego lcd12864. Wgrałem bibliotekę U8glib ale nie umiem poradzić sobie z tym programowaniem lcd. Kombinowałem z tutem z Waszego kursu ale też nic z tego. Mój problem to to, że przez 2 m-ce usiłuję się nauczyć czegoś co wymaga kilku lat grzebania. Uczę się wszystkiego naraz. Od podstaw elektroniki, zasad programowania, co to w ogóle jest tranzystor itd
Tak naprawdę to jestem dobry tylko w mechanice. Mechanikę drukarki 3d zmajstrowałem w kilka dni w oparciu o zestaw od chinoli i steppery sx17 od pepików. Działa ok jak poszczam testem Repetiera przez Arduino IDE, ale nie umiem już tego zrobić bez arduino ale z karty sd. Nie wiem, a może raczej nie kumam tego co na tej karcie winno być. Może zainstalować na nią arduino i dopiero potem kombinować? Tylko czy mi się to w ogóle zainstaluje a potem odpali? Nie wychodzi mi też przez firmware Repetiera. Robię wszystko wg tego kwestionariusza czy też ankiety konfiguracyjnej, wczytuję do tego bibliotekę pod ten lcd U8glib.h i niccccccccc! Nie mogę wskrzesić do życia ten wyświetlacz tak jak na tym youtobie z tego linku.
Wiem, że w Mega 2560 jest eeprom do którego muszę wgrać ster od tego lcd tylko nie kumam jak to zrobic i czym. Czym to chyb przez arduinoIDE ale jak?
To tyle
Jedyna nadzieja, to mój upór i to, że "odpuszczanie" nie jest w mojej naturze
r

TREKER Problem rozwiązany. Miałem zły ster do LCD. Zmieniłem i jest o'k Dzięki za pomoc.

Ostatnio zmieniony przez riat 15-01-2018, 11:56, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
riat 



Posty: 22
Wysłany: 15-01-2018, 12:02   Wgrywanie firmware do eeprom arduino

Witam ponownie
Nowy problem. Jak odepnę drukarę od kompa to gaśnie mi LCD. Chyba coś nie tak wgrałem do eepromu arduino. Jak to się robi poprawnie. Jak się włącza obsługę eepromu przy wgrywaniu firmware?
A drugi problem to jak zmienić w konfiguracji Repetier-Host katalog roboczy. Czy aby to zrobić to muszę przeinstalować Repetiera?
To tyle
r

Polecany artykuł » Serwisy o robotyce i majsterkowaniu, które warto znać - #2


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8104
Pomógł: 122 razy
Otrzymał 511 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 16-01-2018, 22:55   

riat, gaśnie w sensie, że się wyłącza i brak podświetlenia nawet? Masz podłączone zasilanie do drukarki (oprócz tego USB)? Przyznam, że trochę nie rozumiem co dokładnie się dzieje ;)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
riat 



Posty: 22
Wysłany: 17-01-2018, 06:53   

Treker napisał/a:
riat, gaśnie w sensie, że się wyłącza i brak podświetlenia nawet? Masz podłączone zasilanie do drukarki (oprócz tego USB)? Przyznam, że trochę nie rozumiem co dokładnie się dzieje ;)


Treker Wszystkie problemy rozwiązałem. Teraz walczę już z pierwszym wydrukiem, ćwiczę różne ustawienia itd. LCD gasł bo padł stabilizator napięcia LM1117 na Mega 2560. Nie było zasilania elektroniki. Mam nowe ale na razie nie mam czasu na zabawę z wlutowaniem. Muszę wykopać elektronikę rozebrać itd. Na razie podłączyłem zwykły zasilacz od komóry pod usb i jest o'k.
Tak więc etap uruchomienia drukary mam za sobą. Teraz nauka druku i skupiam się nad budową scanera 3D. Szukam jakiejś dobrej lustrzanki cyfrowej, nikon lub coś takiego , używki za niedużą kasę. Laser liniowy już skołowałem Zobaczymy co z tego będzie. Kolejnym etapem będzie jakaś mała domowa wytłaczarka do filamentu z ABS. Z tym nie powinno być problemów bo z mechaniki jestem dobry i z wtryskiem tworzyw miełem już do czynienia. To tyle.
Dzięki za pomoc, pozdrówka
r

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Jak przełączam logik... Przegrzewający się b... Wydzielone z: Odryw... [Elektronika] Sterow...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: 1.4, do, graficznego, podlaczenie, ramps, wyswietlacza


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki