Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Technika cyfrowa - #7 - sterowanie wyświetlaczem 7-seg.

Autor Wiadomość
Komentator 




Posty: 860
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: 30-11-2016, 16:54   Technika cyfrowa - #7 - sterowanie wyświetlaczem 7-seg.

kurstc_miniaturka_7
Przedostatni artykuł dotyczący podstaw techniki cyfrowej będzie poświęcony układom scalonym, które we wnętrzu posiadają różne połączenia, omówionych wcześniej, funktorów logicznych. Takie układy, w przeciwieństwie do pojedynczych bramek, są przeznaczone do wykonywania ściśle określonych zadań. Tym razem sprawdzimy jak w praktyce działa sterownik wyświetlacza.
UWAGA, to tylko wstęp!
Dalsza część artykułu dostępna jest na darmowym blogu Forbota.

Kliknij, aby przeczytać całość!


Poniżej znajdują się komentarze naszych użytkowników powiązane z tym artykułem.


Przeczytałeś artykuł? Dodaj komentarz!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
NeghMC 



Posty: 37
Wysłany: 23-12-2016, 21:57   

To dziwne ale po podłączeniu układu do zasilania pojawia mi się losowa cyfra. Dodam że miałem tylko wyświetlacz ze wspólną anodą i musiałem użyć bramek odwracających. Wszystko działa, tylko dlaczego pojawia mi się ta losowa liczba? To wina bramek, czy układu 4026?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8506
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 28-12-2016, 13:28   

NeghMC, jeśli wszystko jest odpowiednio podłączone, to nie masz czym się przejmować. Podczas startu w układzie pojawiają się stany nieustalone, co może prowadzić do takich zachowań. Rozwiązaniem jest ręczny reset po starcie, albo dodanie kilku elementów, które samoczynnie będę resetować układ w momencie podłączenia zasilania.


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
NeghMC 



Posty: 37
Wysłany: 28-12-2016, 14:26   

Wszystko jasne, dziękuję :D

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
leepa79 




Posty: 42
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 21-01-2017, 21:42   

Tutaj pobawiłem się dłużej. Mam kilka typów wyświetlaczy i fajnie było korzystać z not żeby coś złożyć

Tu np. mam wyświetlacz fys 3611ae 21. Nie wiem co prawda gdzie w tym wypadku wcisnąć kondensatory C2 i C3, ale działa bez tego (podobnie miałem na poprzedniej lekcji).

Tu zadanie dodatkowe - 1 - przycisk wyłączający zliczanie nowych wartości (aż się prosi o zastosowanie bramki not); 2 - przycisk zliczający nowe wartości; 3 - zerowanie wartości; 4 - przycisk wyłączający wyświetlacz; 5 - diody sygnalizujące stan wyjścia carry out - czerwona stan od 0 - 4, żółta 5 - 9.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8506
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 21-01-2017, 22:12   

leepa79, super, dobra robota :)


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Xses 




Posty: 9
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Police
Programuję w:
Html, CSS,
Wysłany: 19-07-2017, 14:25   

Oto moje zadanie dodatkowe:








Element P włącza się tylko gdy wyświetlana jest cyfra 9.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8506
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 19-07-2017, 15:50   

Xses, ładna plątanina kabli! Rozumiem, że działa, więc gratuluję złożenia tak zawiłego układu :)


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
hatamarii 



Posty: 19
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-01-2018, 16:54   

Aby wykorzystać jeszcze jedną możliwość przedstawionego układu scalonego proponuję jeszcze jedno (proste) zadanie dodatkowe: dodać diodę sygnalizującą wyłączony licznik (przynajmniej wiadomo, że został wyłączony celowo, a nie z powodu wypięcia się jakiegoś kabelka).

Świetny kurs, super zabawa, szkoda, że już się zakończył :(

BTW zastanawiam się, jak zrobić, aby dioda sygnalizowała wyłącznie zbocze narastające (np. przy przejściu z 9 do 0).. czy trzeba by było użyć innego układu scalonego, czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego przy posiadanych przeze mnie elementach. Do głowy przychodzi mi tylko układ "pamiętający", ale póki co nie mam pomysłu, jak go zaprząc do pracy.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4924
Pomógł: 513 razy
Otrzymał 672 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 11-01-2018, 18:26   

W jaki sposób dioda miałaby sygnalizować zbocze narastające? To nie jest stan który można zobaczyć tylko zdarzenie, trwające kilkanaście nanosekund. Jeśli dioda miałaby pokazywać jakiekolwiek zajście tego stanu to tak, musisz użyć układu pamiętającego czyli dowolnego przerzutnika np. typu RS lub D. Wtedy zapalałaby się przy pierwszym wystąpieniu zbocza i zostawałaby w tym stanie albo do ręcznego wyzerowania przerzutnika (kolejny przycisk) albo np. do kolejnego zbacza - które by ją gasiło. To zależy od tego jaki przerzutnik i jak połączony byłby użyty.

Możesz też użyć tzw. przerzutnika monostabilnego wyzwalanego zboczem narastającym. Takie coś aktywuje się tylko na określony czas więc po każdym zboczu dioda świeciłaby np. przez 0.5s. Czas określasz w takim układzie elementami RC.

Wyjście przeniesienia służy w 4026 raczej do łączenia liczników w szeregi. Budując drugi taki sam układ z wyświetlaczem, ale jego wejście zegarowe podłączając do wyjścia CO poprzednika dostajesz licznik jednostek i dziesiątek a więc o pojemności 100 impulsów a nie 10 jak do tej pory. Teraz trzeba się porządnie nastukać by wyświetlić 99 :) Te procedurę możesz powtarzać wielokrotnie dostając coraz dłuższe łańcuchy liczące.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
hatamarii
mati3594 



Posty: 8
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 07-02-2018, 20:55   

Cześć! U mnie wystąpił taki problem: zrobiłem wszystko dokładnie według powyższej instrukcji (sprawdzając wszystko kilkukrotnie) i jedyny efekt, jaki uzyskuję, to wyświetlające się "zero", bez żadnej reakcji na jakiekolwiek bodźce. Jaka może być tego przyczyna?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8506
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 10-02-2018, 14:33   

mati3594, witam na forum. Wiem, że zabrzmi to brutalnie, ale raczej na 99% problemem jest to, że jednak coś zrobiłeś inaczej niż w kursie, ponieważ nikt inny przez ponad rok nie zgłosił takiego problemu ;) Zacznijmy od tego czy używasz dokładnie tych samych elementów jak te, które są w kursie? Pytam, ponieważ nie widzę, żebyś miał zarejestrowany jakikolwiek zestawy (sprawdzam na podstawie maila z forum).


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mati3594 



Posty: 8
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 11-02-2018, 18:43   

Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety, działam na tych samych elementach, które wyszczególnione są w kursie, na tym samym napięciu. Jedyną różnicą jest display, przy czym dobrałem inny o dokładnie tych samych parametrach (LSD052AUE-102). Jednakże wyświetlacz jest, można powiedzieć, "na końcu" całego układu, nie powinien on wpływać na jego działanie (w szczególności biorąc pod uwagę podobne obciążenie prądowe). Co do poprawności montażu układu również nie mam wątpliwości - składałem go kilkukrotnie, za każdym razem z tym samym efektem.
Osobiście przypuszczam, że być może sterownik jest uszkodzony. Zapytałem natomiast, bo liczyłem po cichu, że być może ktoś spotkał się już z podobną reakcją układu.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tojamarko 



Posty: 8
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 27-03-2018, 16:45   

Przede wszystkim witam na forum.

Witam
Zbudowałem wyświetlacz który odlicza od 0 do 9.
Posiadam wyświetlacze jak na obrazku i chciał bym aby liczyło od 0 do 99 jak podłączyć?




Ostatnio zmieniony przez tojamarko 27-03-2018, 16:48, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8506
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 27-03-2018, 17:09   

tojamarko, w komentarzach do kursów staramy się rozmawiać tylko o sprzęcie omawianym w artykułach. Pisanie o rzeczach niezwiązanych bezpośrednio z kursem prowadzi do powstawania zamieszania i może zmylić innych czytelników w przyszłości. Jeśli masz problem z innymi elementami, to załóż proszę osobny temat na forum w odpowiednim dziale. Z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku :)

PS Witamy na forum :)


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #4 - St... Kurs STM32 - #2 - Po... Intel Edison, czyli ... Kurs STM32 - #5 - Ko...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: elektronika, komentarze, majsterkowanie, robotyka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki