Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Odbierz rabat na filament!

Technika cyfrowa - #4 - bramki w roli generatorów

Autor Wiadomość
Komentator 




Posty: 865
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: 25-10-2016, 12:18   Technika cyfrowa - #4 - bramki w roli generatorów

kurstc_miniaturka_4
W poprzednim artykule omówiliśmy zastosowanie bramek w roli funktorów logicznych. Z czasem za ich pomocą możliwe będzie konstruowanie bardzo rozbudowanych układów. Wiele osób pomija jednak podczas nauki techniki cyfrowej drugie zastosowanie bramek. Układy te można z powodzeniem wykorzystać również w roli prostych generatorów.
UWAGA, to tylko wstęp!
Dalsza część artykułu dostępna jest na darmowym blogu Forbota.

Kliknij, aby przeczytać całość!


Poniżej znajdują się komentarze naszych użytkowników powiązane z tym artykułem.


Przeczytałeś artykuł? Dodaj komentarz!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
daniel7745 



Posty: 17
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 29-10-2016, 12:29   

Nie bardzo rozumiem w jakim celu jest wykorzystana 3 bramka, w przykładzie z buzzerem. Napisałeś "Bramka US1C została zaprzęgnięta do pracy jako element sterujący przetwornikiem." Czy tym elementem w naszym układzie nie jest kondensator. który ładuje się a następnie rozładowuje, zmieniając tym samym sygnał sterujący bramki? Podłączyłem buzzer do pierwszego przykładu z diodą, również działał. Dlatego chciałbym zrozumieć w jaki celu jest użyty.

Ostatnio zmieniony przez daniel7745 29-10-2016, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7733
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 499 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 29-10-2016, 20:03   

daniel7745, a jak dokładnie podłączyłeś buzzer bez dodatkowej bramki?


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1210
Pomógł: 87 razy
Otrzymał 222 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 29-10-2016, 20:27   

daniel7745, w artykule zostało wyjaśnione do czego służy dodatkowa bramka - jej celem jest zwiększenie głośności buzzera:
Cytat:
Oznacza to, że w układzie zasilanym napięciem 6V, na przetworniku zachodzą zmiany aż o 12V przy każdym przełączeniu. Taki prosty zabieg pozwala zwiększyć głośność sygnalizatora.

Jeśli podłączysz buzzer bezpośrednio, będzie on widział napięcie o amplitudzie 6V, dodanie bramki która i tak jest w układzie zwiększa dwukrotnie amplitudę napięcia i przez to głośność.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Treker, daniel7745
daniel7745 



Posty: 17
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 29-10-2016, 23:14   

Treker zamiast diody podłączyłem buzzer, nic więcej nie zmieniałem. Podłączyłem obydwa układy jeszcze raz i faktycznie jest znaczna różnica w głośności.

Ostatnio zmieniony przez daniel7745 29-10-2016, 23:15, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7733
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 499 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 29-10-2016, 23:36   

daniel7745, ok właśnie do tego zmierzałem, że jeśli podłączyłeś jedno wyprowadzenia buzzera do masy, to na pewno będzie znacznie cichszy efekt :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
daniel7745
daniel7745 



Posty: 17
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 30-10-2016, 10:38   

Dzięki chłopaki za pomoc!

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dejmieno 



Posty: 32
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
Java, C
Wysłany: 13-06-2017, 10:53   

Proszę pomóc mi rozumieć jeden aspekt związany z pierwszym przykładem z diodą.

Rozumiem, że prąd wypływa z wyjścia US1B i płynie przez rezystor 2R do potencjometru i co następnie? Z prawej nóżki P1 płynie do rezystora R1 czy do kondensatora? Rozumiem, że rezystor R1 stawia opór więc prąd go omija i płynie do kondensatora tak? A gdy kondensator się naładuje to prąd wypływa z niego do R1 i do wejścia US1B?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7733
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 499 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-06-2017, 22:37   

dejmieno, mniej więcej jest tak jak piszesz (kwestia nazewnictwa itd.) - wszystko zależy od tego jakie napięcie zgromadzone jest na okładkach kondensatora, który ładowany jest przez rezystor o regulowanym oporze (suma R2 + ustawiona wartość na P1). Działanie tego generatora opisane jest krok po kroku w sekcji "Jak działa powyższy generator?". Jeśli jest Ci ciężko zrozumieć to zjawisko z samego opisu, to polecam skorzystać z jakiegoś programu do symulacji obwodów elektronicznych tam będziesz mógł na spokojnie wszystko pomierzyć/narysować wykresy :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dejmieno 



Posty: 32
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
Java, C
Wysłany: 14-06-2017, 10:04   

Ogólną zasadę działania już znam tylko zastanawia mnie jeszcze jedno. Prąd z kondensatora płynie przez rezystor do wejścia US1B? Myślałem, że jak rezystor stawia opór to prąd popłynie prędzej do potencjometru?

A jaki byłby efekt gdyby wykorzystać do podłączenia buzzera czwartą bramkę?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7733
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 499 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 14-06-2017, 11:55   

dejmieno napisał/a:
Myślałem, że jak rezystor stawia opór to prąd popłynie prędzej do potencjometru?


dejmieno, zwróć uwagę, że rezystor R2 + potencjometr w skrajnym przypadku może stanowić 510k oporu, a R1 ma tylko 10k.

dejmieno napisał/a:
A jaki byłby efekt gdyby wykorzystać do podłączenia buzzera czwartą bramkę?

Buzzer pika głośniej, ponieważ dzięki 3 bramce w układzie zasilanym napięciem 6V, na przetworniku zachodzą zmiany aż o 12V przy każdym przełączeniu. Dodanie kolejnej bramki nie sprawi, że brzęczyk będzie pikał jeszcze głośniej, bo nie sprawi to, że zmiany napięcia będą jeszcze większe. Oczywiście, chyba, że "dodanie 4 bramki" to duży skrót myślowy i chciałeś jakoś znacznie rozbudować ten układ.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
bq666 



Posty: 2
Wysłany: 21-07-2017, 09:05   

Treker jesteś pewny że zmiana głośności wynika z faktu że zmieniasz polaryzację piezo a nie ze zmiany częstotliwości ? U mnie przy podłączeniu do masy mam 4,7 kHz a po zmianie 5,42 kHz, co wydaje się być logiczne bo dodatkowo obciążyliśmy wyjście generatora. Chyba że coś namieszałem :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7733
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 499 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 22-07-2017, 21:16   

bq666, możliwe, że zmiany częstotliwości również występują, jednak kluczowe jest tutaj dodanie tej ostatniej bramki, która "zwiększa" zmianę napięcia, więc podtrzymuję tezę z artykułu. Poniżej staram się to opisać słownie, bardziej obrazowo, ale możliwe, że tylko zamieszałem... W każdym razie starałem się pisać prosto i jasno ;)

1) Wersja bez dodatkowej bramki.
Wejście A (nazwa robocza) blaszki piezo podłączone do masy (0V).
Wejście B blaszki podłączone do generatora.

Generator na wejście blaszki podaje napięcie (załóżmy 5V).
Czyli na wej. A mamy 0V, na wej. B mamy 5V.
Generator zmienia napięcia na swoim wyjściu na 0V.
Czyli na wej. A mamy 0V, na wej. B mamy 0V.

Różnica napięć na wejściach blaszki piezo:
wej. A: było 0V, jest 0V -> różnica o 0V.
wej. B: było 5V, jest 0V -> różnica o 5V.

Efekt: blaszka odgięła się (wydała dźwięk) na tyle na ile wystarczyło 5V+0V=5V.

2) Wersja z dodatkową bramką.
Wejście A blaszki piezo podłączone do dodatkowej bramki w generatorze.
Wejście B blaszki podłączone do generatora.

Generator na wejście B blaszki podaje napięcie 5V.
Czyli na wej. A mamy 0V, na wej. B mamy 5V.
Generator zmienia napięcia na swoim wyjściu na 0V.
Czyli na wej. A mamy 5V (bo dodatkowa bramka), na wej. B mamy 0V.

Różnica napięć na wejściach blaszki piezo:
wej. A: było 0V, jest 5V -> różnica o 5V.
wej. B: było 5V, jest 0V -> różnica o 5V.

Efekt: blaszka odgięła się (wydała dźwięk) na tyle na ile wystarczyło 5V+5V=10V.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
bq666 



Posty: 2
Wysłany: 14-09-2017, 15:53   

Traker: Dzięki, teraz jest już dla mnie jasne :)
Pobawiłem się tym chwilkę dzisiaj i u mnie to jest tak:
zakładając że pizo traktujemy jako kondensator, w moim przypadku 40,93 nF, to faktycznie napięcie przy podłączeniu do wejścia i wyjścia inwertera powinno się sumować. Przy podłączeniu tylko do wyjścia generuje 78,7 dBA ( tło 48 dBA) przy podłączeniu do WE/WY 1 inwertera mam 79,5dBA, niby nic ale .....
Zastanawiałem się dlaczego nie widać tych skoków napięcia na oscyloskopie i faktycznie na wejściu szpilek nie ma natomiast na wyjściu pojawiają się szpileczki VCC + 720mV i tak samo GND - 720mV, co by świadczyło o tym że diody zabezpieczające nie dopuszczają do wzrostu o owych 10V. Natomiast na wejściu tych szpilek nie ma hmmmmm.
Na symulacji też widać różnicę w prądzie jaki w piku jest na piezo. W przypadku podłączenia tylko do wyjścia jest max 21 mA, natomiast przy podłączeniu WE/WY jest max 32 mA.
Tak jeszcze na gorąco się zastanawiam, jeśli na wejściach CD4069 nie ma diod zabezpieczających to właśnie dlatego nie ma tych mini szpilek ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #3 - Pł... Kurs STM32 - #1 - Za... Kurs Arduino - #9 - ... Intel Edison - wysył...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: elektronika, komentarze, majsterkowanie, robotyka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki