Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
PCB.center

Kurs STM32 F4 - #6 - Liczniki, konfiguracja zegara, debugger

Autor Wiadomość
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 11-10-2016, 18:41   

Oshel, dzięki, że podzieliłeś się rozwiązaniem problemu - na pewno przyda się komuś w przyszłości ;)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Oshel 



Posty: 3
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 11-10-2016, 21:18   

Problem może i jest rozwiązany, ale środowisko dalej nie działa jak trzeba i już powoli zniechęcam się do SW4STM32. Następnym problemem jest brak poprawnej inicjalizacji peryferium- ta sama funkcja (HAL_SPI_Init(&hspi1)), tyle, że w strukturze hspi1 nic się nie zmienia podczas jej wykonywania przez co peryferium najzwyczajniej w świecie się nie inicjalizuje...

Miał może ktoś z tym problem?

@edit

Dodam, że pracuję na discovery L4. Podpiąłęm przed chwilą discovery F7 i początkowo był ten sam błąd (zacinanie się na funkcji Init), ale po zmianie optymalizacji jest wszystko ok.

Ostatnio zmieniony przez Oshel 11-10-2016, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 11-10-2016, 22:17   

Oshel, jeśli korzystasz z innej platformy sprzętowej, to załóż osobny temat w odpowiednim dziale. W komentarzach do artykułów rozmawiamy głównie o ewentualnych problemach ze sprzętem używanym w kursach - inaczej powstanie zamieszanie. Jeśli inne osoby nie zgłaszają tego błędu korzystając ze wskazanego zestawu, to w Twoim wypadku wina zapewne leży po stronie sprzętu. Z góry dziękuję za zrozumienie - wszystko, aby utrzymać porządek :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Oshel 



Posty: 3
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 11-10-2016, 22:26   

Przepraszam za wprowadzanie bałaganu. Faktycznie, nie powinienem zaczynać wątku jeśli moje problemy pojawiają się z innym zestawem. Jednak mimo wszystko wydaję mi się, że problem nie zależy do sprzętu- w końcu każdy mikrokontroler konfiguruje się w Cubie w ten sam sposób i importuje go dokładnie tak samo. Sprawdziłem dodatkowo jak to wygląda na F7 i F3 i problem sie powtarza. Nawet spróbowałem na TrueStudio i dalej to samo. Więc śmiem twierdzić, że to jakaś dziwna kombinacja systemu i innych zmiennych która występuje bardzo rzadko (jak pisałem wcześniej- znalazłem tylko jeden temat).

Reasumując- jeśli program z niewiadomych przyczyn nie chce wyjść z takiego kawałka kodu:

Kod programu: Zaznacz cały

  if (HAL_XXX_Init(&hxxx) != HAL_OK)
  {
    Error_Handler();
  }


to zmień optymalizację na "None".

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
ArczerMX 



Posty: 24
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 26-10-2016, 15:22   

Cześć,
Mam problem z eclipsem, który nie zapisuje ustawień.
Przy włączaniu debuggera wyskakuje okienko czy chcę włączyć perspektywę debuggera, zaznaczam "zapamiętaj", a następnie otwórz. Wszystko działa pięknie, jednak po restarcie eclipsa i ponownym włączeniu debugowania wyskakuje mi to samo okienko co wcześniej.
Podobnie jest z ustawieniami konsoli, które również się resetują.
Jak je zapisać na stałe, tak żeby nie trzeba było za każdym razem wprowadzać ich od nowa?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wojciech 



Posty: 115
Pomógł: 14 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Programuję w:
C/C++
Wysłany: 26-10-2016, 17:28   

Próbowałeś uruchamiać eclipse jako administrator?

Ostatnio zmieniony przez Wojciech 26-10-2016, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ArczerMX 



Posty: 24
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 28-10-2016, 20:15   

Nie, ale ponowna instalacja eclipsa rozwiązała problem.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
abbadon1407 



Posty: 1
Wysłany: 11-12-2016, 01:58   

Witam,
Ja mam problem z plikami binarnymi. Kiedy chcę odpalić debugowanie, Eclipse wyświetla mi komunikat, że ni może znaleźć plików binarnych i żebym zbudował najpierw projekt. Budowałem i przebudowywałem go wiele razy, nawet zainstalowałem od nowa SW4STM32, ale to nic nie dało. Wiem, że je tworzy bo je widze i korzystam z nich w innych programach.
Czy miał ktoś podobny problem? Jak mogę to rozwiązać, albo obejść?


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-12-2016, 16:50   

abbadon1407, sprawdź czy w ścieżce prowadzącej do projektów nie masz spacji lub polskich znaków :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kalvis84 



Posty: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 19-03-2017, 18:22   

Znalazłem jeden problem z ustawieniem zewnętrznego oscylatora. Mianowicie u mnie CUBE pod procesor STM32F407VG generuje taki fragment kodu:

RCC_OscInitStruct.OscillatorType = RCC_OSCILLATORTYPE_HSI|RCC_OSCILLATORTYPE_HSE
zamiast:
RCC_OscInitStruct.OscillatorType = RCC_OSCILLATORTYPE_HSE

Skutkuje to tym, że konfiguracja kończy się błędem i procesor nie rusza. Ręczna zmiana na kod właściwy rozwiązuje problem.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
amilo_pa 



Posty: 13
Wysłany: 12-06-2017, 20:47   

Hudyvolt napisał/a:
Run -> Debug Configurations -> Ac6 STM Debugging -> <nazwa_projektu>.elf -> Zakładka: Debugger -> Script: Manual spec -> Debug device: ST-LinkV2-1 -> Debug interface: SWD -> Apply -> Debug


Kolego dzięki, podziałało :mrgreen:

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Soberro 



Posty: 1
Wysłany: 07-09-2017, 13:59   Błąd w ustawieniu rezonatora kwarcowego

Witam,
chciałem ustawić rezonator na zewnętrzny. Mam go podłączonego do odpowiednich pinów. Problem polega na błędzie w czasie ustawienia na HSE. Wpisując wartość 8 w Input Frequency w ustawieniach zegara w Cube pole zmienia tło na czerwone i automatyczne wpisuje się wartość 0.0000080. Wpisanie 8000000 powoduje przypisanie 8MHz, lecz nawet po zaakceptowaniu zmian enterem klikniecie w innym miejscu powoduje ponowne wpisanie wartości 0.0000080. Nie sposób tego zmienić.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Łukasz

Ostatnio zmieniony przez Soberro 07-09-2017, 14:06, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #5 - Ko... Kurs STM32 - #2 - Po... Kurs STM32 - #4 - St... Kurs Arduino - #9 - ...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: elektronika, komentarze, majsterkowanie, robotyka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki