Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Kurs STM32 - #3 - Płytka Nucleo, konfiguracja środowiska

Autor Wiadomość
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 28-01-2017, 12:58   

simba92, z Twojego opisu najwyraźniej wynika, że coś faktycznie uszkodziło się w sprzęcie :( Dla pewności dobrze byłoby sprawdzić całość na innym komputerze lub podłączyć do Ciebie nową płytkę (która u kogoś innego działa).


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gregory 



Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-02-2017, 16:45   

Cześć! Obecnie używam eclipse do programowania AVR-ów. Czy nie stracę możliwości programowania AVR-ów gdy zainstaluję plugin opisany powyżej?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1300
Pomógł: 92 razy
Otrzymał 244 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 24-02-2017, 10:35   

Cześć! Eclipse jest bardzo elastycznym środowiskiem, można je właściwie dowolnie modyfikować za pomocą wtyczek (plugin-ów). Niestety zawsze jest ryzyko, że niektóre wtyczki nie będą działały poprawnie, albo popsują działanie innych. Ogólnie wszystko można zrobić, ale nie wszystko jest łatwe.
Najprościej odpowiedzieć na pytanie: spróbuj a zobaczysz. Wystarczy, że najpierw zrobisz kopię folderu w którym masz eclipse - później możesz zainstalować nowe wtyczki, a jak coś pójdzie źle to odtworzyć eclipse z kopii.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
simba92 




Posty: 58
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C
Wysłany: 06-03-2017, 18:34   

Witam!
Czy byłby ktoś tak uprzejmy i podesłałby mi link do ściągnięcia biblioteki std periph np z własnej chmury lub google drive ( 50 mb w formazie .zip ) ??? ponieważ Link z biblioteką ze strony http://www.st.com/en/embedded-software/stsw-stm32143.html jest NIEAKTYWNY. A po reinstalacji systemu nie posiadam już pliku stsw-stm32143.

Z góry dzięki!

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
alksanda
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 07-03-2017, 10:18   

simba92, dziękuję za zgłoszenie. Wysłałem przed chwilą zapytanie w tej sprawie bezpośrednio do ST. Dam znać, gdy otrzymam jakąś odpowiedź w tej sprawie :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 09-03-2017, 15:37   

simba92, sprawdź proszę ponownie - link już działa pobrałem przed chwilą bibliotekę i wszystko wygląda poprawnie :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nightrrayy 



Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 17-03-2017, 21:18   

Mam dołączoną bibliotekę jednak projekt nie generuje mi się automatycznie. Płytka to STM32F103RB Nucleo i dodałem bibliotekę tak jak w opisie. Co może być przyczyną ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 18-03-2017, 22:36   

nightrrayy, możesz bliżej opisać swój problem? Otrzymujesz jakieś błędy? Co dokładnie się dzieje?


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nightrrayy 



Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 19-03-2017, 10:22   

Cześć. Sprawa wygląda tak że nie wyskakują mi żadne błędy. Po podłączeniu płytki przez kabel do portu USB komputera i po uruchomieniu System Workbench for STM32 tworzę nowy projekt dokładnie tak samo jak zostało to pokazane w tutorialu , ściągam bibliotekę STDPeriph jednak przy końcu tworzenia projektu kiedy naciskam Finish to w folderze src projektu nie mam żadnego pliku main.c z kodem źródłowym.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 19-03-2017, 15:07   

nightrrayy, standardowe pytanie - a na pewno sprawdzasz w dobrym folderze? Wszystkie pozostałe pliki i foldery są, brakuje tylko main.c?


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nightrrayy 



Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 21-03-2017, 19:40   

Tak sprawdzałem w dobrym folderze , sprawdziłem to uruchamiając projekt w CooCox i teraz wszystko już działa w CooCoxie jak należy więc chyba zostanę przy tym środowisku. Dziękuje za pomoc

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AlQueen 



Posty: 1
Wysłany: 09-04-2017, 20:15   

A ja mam nieco inny problem niż inni, a nigdzie nie mogę znaleźć sposobu jak go naprawić :/

Tworzę projekt tak samo jak jest to przedstawione, jednak po utworzeniu projektu program nie może odnaleźć bibliotek.


Czyszczenie i ponowne budowanie projektu nie pomogło. Próbowałem ręcznie dołączyć te biblioteki, ale nadal nie może ich znaleźć. Czy ktoś się może z tym spotkał i może pomóc mi to naprawić?

Ostatnio zmieniony przez AlQueen 09-04-2017, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7897
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 506 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-04-2017, 08:53   

AlQueen, w jakich ścieżkach masz zainstalowane środowisko i całą resztę? Polskie znaki lub spacje w nazwach folderów mogą powodować czasem problemy.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mateusz1364 



Posty: 1
Wysłany: 03-05-2017, 11:52   

Cześć, mam problem podczas uruchamiania debugera:



Co może być przyczyną?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lukaszm 



Posty: 411
Pomógł: 16 razy
Otrzymał 14 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C, C++
Należę do:
Sekcja Rakietowa SKA
Wysłany: 03-05-2017, 13:33   

Wygląda na to że odpalanie głupieje ze względu na spację w ścieżce. Spróbuj przenieść folder Ac6 bezpośrednio na dysk C:.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #5 - Ko... Kurs STM32 - #4 - St... Kurs STM32 - #1 - Za... Kurs Arduino - #9 - ...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: artykuly, elektronika, majsterkowanie, robotyka, wiadomosci


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki