Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Kurs Raspberry Pi - #6 - instalacja/komunikacja przez sieć

Autor Wiadomość
Komentator 




Posty: 860
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: 10-12-2017, 22:14   Kurs Raspberry Pi - #6 - instalacja/komunikacja przez sieć


Za nami już dwa warianty instalacji systemu na Raspberry. Zaczęliśmy od metody, która wymaga monitora. Następnie zainstalowaliśmy Raspbiana korzystając z przejściówki USB<>UART. Pora na łączność przez sieć (LAN/WLAN). To zdecydowanie najpopularniejsza metoda, która umożliwia m.in. zdalny dostęp do Raspberry Pi.
UWAGA, to tylko wstęp!
Dalsza część artykułu dostępna jest na darmowym blogu Forbota.

Kliknij, aby przeczytać całość!


Poniżej znajdują się komentarze naszych użytkowników powiązane z tym artykułem.


Przeczytałeś artykuł? Dodaj komentarz!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Inari 




Posty: 24
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Java, Javascript
Wysłany: 18-12-2017, 15:55   

strasznie wolno 'idzie' ten kurs..
jeśli ktoś kupił zestaw rozszerzony nakręcony by uczyć się tego co jest w kursie to może się lekko zawieść .. kamerkę podłączy pewnie dopiero w połowie lutego jak takim tempem ten poradnik będzie się rozwijał

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8322
Pomógł: 123 razy
Otrzymał 515 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 18-12-2017, 17:28   

Inari, rozumiem, że się niecierpliwisz, bo Raspberry Pi to bardzo ciekawy temat ;) Jest on jednak złożony i ciężko byłoby iść dalej bez omawiania tych podstaw. W końcu to kurs dla początkujących - było to zaznaczane od samego początku z podkreśleniem, że nie trzeba mieć żadnej wcześniejszej styczności z takimi platformami :) Wszystkie zagadnienia są omawiane po kolei, niestety tutaj nie da się zacząć inaczej. Zawsze nowe odcinki kursów są publikowane w pewnych odstępach - działamy tak samo od kilku lat i do tej pory ta forma sprawdzała się bardzo dobrze ;)


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
#R2D2# 



Posty: 22
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 20-12-2017, 23:28   

A czy jest możliwość podłączenia Raspberry Pi do PC, ale faktycznie gdy nie mamy dostępu do sieci/routera? Bo nawet w wariancie 3 tak naprawdę jakiś router mieć musimy, różni się to tylko tym, że Malina nie jest do niego podłączona bezpośrednio. A co w sytuacji gdy mamy tylko komputer i Raspberry, i nic poza tym? Da się jakoś utworzyć sieć między PC a Maliną w takiej sytuacji?
Przykładowa sytuacja, do której to odnoszę: chcemy coś zaprezentować na uczelni. Mamy tylko laptopa i projekt na Raspberry Pi. Chciałbym podłączyć się do Maliny i pokazać na laptopie obraz z niej za pomocą VNC. Sieć Wi-Fi na uczelni w praktyce nie działa, a kablem do żadnego routera też nie można się podłączyć (chyba, że przyniesie się swój). Zostaje tylko laptop, Malina i kabel sieciowy. Da się to jakoś rozwiązać?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1608
Pomógł: 99 razy
Otrzymał 279 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 21-12-2017, 08:22   

Można połączyć bezpośrednio malinkę z PC za pomocą WiFi w trybie ad-hoc, ale najłatwiej jest po prostu połączyć kablem sieci ethernet. Router nie jest konieczny.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gieneq 




Posty: 14
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Olsztyn
Programuję w:
Java
Należę do:
Skalp PG
Moje roboty:
Miriam

Wysłany: 21-12-2017, 13:12   

Podłączasz RPi jak w punkcie 3, w ktorym nie potrzebujesz routera do komunikacji Laptop-RPi. Dla ulatwienia ustawiasz na startup rasbiana uruchomienie serwera VNC. Tylko nie jestem pewny czy po VNC zaprezentujesz każdy projekt. Np podgląd obrazu z picamery może się nie wyświetlić.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
hatamarii 



Posty: 17
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 16-01-2018, 16:01   

Chciałabym, aby moja malinka działała czasem przez uart, czasem przez wifi, czasem chcę się połączyć za pomocą kabla. Czy za każdym razem muszę na nowo wgrywać rasbiana?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8322
Pomógł: 123 razy
Otrzymał 515 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 16-01-2018, 16:05   

hatamarii, nie, nie musisz :) Wystarczy, że połączenie za pomocą danej metody będzie udostępnione (np. SSH).


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
hatamarii 



Posty: 17
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 17-01-2018, 10:54   

Odnośnie wypełniania danych w pliku wpa_supplicant.conf
aby ułatwić sobie zadanie polecam wejść do właściwości naszej sieci (w windows 10 ustawienia -> Sieć i Internet -> Wi-Fi -> Właściwości sprzętu) i tam "kopiuj". Następnie dane należy wkleić obojętnie gdzie (np. do notatnika) i możemy bezbłędnie przekopiować nazwę sieci oraz rodzaj zabezpieczeń (w tym przypadku trzeba dokonać pewnych modyfikacji, ale nie podpowiem jakich, bo zapewne w różnych przypadkach jest różnie).

Ostatnio zmieniony przez hatamarii 18-01-2018, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
Treker 




Posty: 8322
Pomógł: 123 razy
Otrzymał 515 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-03-2018, 16:52   

Uwaga! Sprawdzamy właśnie cały kurs pod kątem współpracy z najnowszym systemem operacyjnym i nowym Raspberry Pi 3 model B+. W przypadku instrukcji opisywanych w tej części na ten moment została wprowadzona jedna zmiana. Mianowicie, gdy chcemy połączyć się z RPi przez WiFi musimy w pliku konfiguracyjnym wpa_supplicant.conf dopisać linię country=PL (gdzie PL to kod kraju w standardzie ISO 3166-1 alfa-2). W artykule znajduje się już poprawna wersja skryptu.


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Atta 



Posty: 12
Skąd: Polska
Wysłany: 28-03-2018, 19:27   

Co mogę zrobić, gdy mam problem z połączeniem raspberry pi w/w metodami? Próbowałem wszystkich 3 metod wraz z użyciem wiersza poleceń oraz Advanced IP Scannera i za każdym razem mam problem z odnalezieniem adresu IP malinki. Jedyne co zauważyłem to to, że po włączeniu malinki z przygotowanym system i ponownym podłączeniu microsd do komputera, pliki, które utworzyłem jak ssh i wpa_supplicant.conf znikają. Czy ma to wpływ na mój problem? Z wcześniejszymi częściami kursu nie miałem żadnych problemów.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8322
Pomógł: 123 razy
Otrzymał 515 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 28-03-2018, 22:21   

Atta, dziwna sprawa... czy nie masz jakoś dziwnie skonfigurowanej sieci lokalnej? Masz swój normalny router? Sami bardzo często stawiamy systemy na RPi od nowa i problem ze znalezieniem IP czasami się pojawia, ale nie jest to zbyt częste. Przykładowo zdarza się, że arp -a nic nie pokazuje, ale wtedy przez skaner lub panel routera można odnaleźć IP za każdym razem i to bez żadnego problemy.

Dla testu możesz jeszcze zainstalować system inną metodą (np. normalnie z monitorem na HDMI), połączyć malinkę ręcznie do WiFi i sprawdzić wtedy, czy na innym komputerze w sieci lokalnej widzisz malinkę.


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Atta 



Posty: 12
Skąd: Polska
Wysłany: 29-03-2018, 15:51   

Treker, dzięki za pomoc :D podłączyłem rapberry pi do monitora, myszki oraz klawiatury i zauważyłem, że malinka nie łączy się z wifi. Ustawiłem to ręcznie z poziomu pulpitu i po ponownym włączeniu mogę połączyć się z raspberry pi przez komputer. Teraz wszystko przebiega bezproblemowo. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SimonSlominski 



Posty: 1
Wysłany: 15-04-2018, 11:07   

@Treker w jaki sposób skonfigurować połączenie przez sieć, aby móc dostać się do Rpi nie będąc w sieci lokalnej. Chodzi mi o sytuację, gdy przykładowo kamerka zostaje w domu (Wi-Fi domowe), a chciałbym połączyć się z pracy (Wi-Fi biurowe). Czy istnieje taka możliwość?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekr 



Posty: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 16-04-2018, 01:03   

Po aktualizacji malinki i ponownym uruchomieniu nie ma możliwości połączenia się przez ssh. Rozwiązaniem jest dodanie w sekcji network linii "scan_ssid=1" . Niestety trzeba to zrobić przed pierwszym update-m. Poniżej poprawiony plik "wpa_supplicant.conf":

Kod programu: Zaznacz cały

country=PL
update_config=1
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev

network={
    ssid="network_SSID"
    psk="password_to_SSID"
    key_mgmt=WPA-PSK
    scan_ssid=1
}

Ostatnio zmieniony przez marekr 16-04-2018, 01:35, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #3 - Pł... Kurs Arduino - #8 - ... Kurs STM32 - #4 - St... Kurs Arduino - #9 - ...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, elektronika, kursy, programowanie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki