Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Autor Wiadomość
Komentator 




Posty: 860
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: 13-02-2018, 15:58   Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu


Do tej pory omówiliśmy najważniejsze tematy związane z instalacją i konfiguracją Raspberry Pi. Pora wykorzystać zdobyte umiejętności i przejść do wykorzystywania peryferiów. Zaczynamy od kamery! Dzięki niej możliwe jest między innymi robienie zdjęć, transmitowanie obrazu przez sieć i wykrywanie ruchu.
UWAGA, to tylko wstęp!
Dalsza część artykułu dostępna jest na darmowym blogu Forbota.

Kliknij, aby przeczytać całość!


Poniżej znajdują się komentarze naszych użytkowników powiązane z tym artykułem.


Przeczytałeś artykuł? Dodaj komentarz!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8520
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-02-2018, 16:12   

Dodatkowe dwie dobre wiadomości ;) Po pierwsze, kolejny odcinek kursu Raspberry Pi pojawi się jeszcze w tym tygodniu, a po drugie właśnie dodałem informację o tematach kilku kolejnych artykułów z tej serii - są one dostępne w pierwszej części: Kurs Raspberry Pi od podstaw – #1 – wstęp, spis treści

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ethanak 




Posty: 383
Pomógł: 21 razy
Otrzymał 26 piw(a)
Programuję w:
C, C++
Wysłany: 13-02-2018, 16:44   

Tak z ciekawości... Będzie Python 2 czy 3?
Odpowiedź uzasadnij :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tbomek 



Posty: 2
Wysłany: 13-02-2018, 19:49   

Mam pytanie, czy w drugiej części będzie jak stremować obraz na serwer ftp, po wykryciu ruchu, oraz informacja jak przesłać powiadomienie o wykryciu ruchu ze zdjęciem na e-mail?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 8520
Pomógł: 126 razy
Otrzymał 526 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-02-2018, 20:48   

ethanak, pozwól, że wstrzymamy się teraz z tą informacją - obiecuję jednak, że zrobimy krótki wstęp informacyjny "o co chodzi" z tymi wersjami Pythona ;)

Tbomek, w kolejnej części (tak jak napisałem w artykule) skupimy się na filmach. Projekt, który opisujesz będzie dobrym przykładem, gdy zajmiemy się Pythonem - dopisuję do listy pomysłów. Dzięki za sugestie!


Na udzielam odpowiedzi na pytania techniczne zadawane kanałami prywatnymi (maile, komunikatory, PW).
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Inari 




Posty: 28
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Java, Javascript
Wysłany: 13-02-2018, 22:58   

fajny ten artykuł! dowiedziałem się paru nowych rzeczy :)

jednak
"Podgląd widoku z kamery obsługiwany jest sprzętowo przez GPU, nie zużywa więc czasu procesora, ale nie jest widoczny jeśli łączymy się za pomocą VNC."
proszę o wyjaśnienie, dlaczego tak jest.

ciesze się, że tym razem kolejny artykuł pojawi się szybciej oraz dopisane tematy kolejnych też trafiają w to czego chce się dowiedzieć :)

mogłaby też pojawić się jakaś instrukcja jak skonfigurować podgląd z kamery ip lub chociaż usb, a najlepiej z obu.

ethanak napisał/a:
Tak z ciekawości... Będzie Python 2 czy 3?
Odpowiedź uzasadnij :)


3 najlepiej, nowszy.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kibzik 



Posty: 5
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 13-02-2018, 23:47   

Pierwsze części kursu mnie troszeczkę załamały... :/
Ale ta część i dalsza perspektywa - super sprawa :)
Dziękuję twórcom i całej załodze.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Inari 




Posty: 28
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Java, Javascript
Wysłany: 13-02-2018, 23:49   

Kibzik napisał/a:
Pierwsze części kursu mnie troszeczkę załamały... :/
Ale ta część i dalsza perspektywa - super sprawa :)
Dziękuję twórcom i całej załodze.


też się przyznam, że wcześniejsze mnie trochę zawiodły..

oby teraz było co najmniej tyle ciekawej wiedzy w każdym artykule co w tym

Ostatnio zmieniony przez Inari 13-02-2018, 23:49, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
r_bot 



Posty: 60
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Polska
Programuję w:
C
Wysłany: 14-02-2018, 08:01   

Jak ta kamera radzi sobie w nocy przy oświetleniu?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dusia 



Posty: 1
Wysłany: 14-02-2018, 11:51   Czy można podłączyć tylko jedną kamerę?

Rozwiązanie kamera + Raspberry jest bardzo ciekawe, jednak... do zastosowania nad którym pracuję jedna kamera nie wystarczy. Czy jest możliwość podłączenia większej liczby kamer (wystarczą dwie)? Najlepiej by było, gdyby mogły wykonywać zdjęcia praktycznie równocześnie, choć synchronizacja z dokładnością do 50ms jest wystarczająca..

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1738
Pomógł: 105 razy
Otrzymał 303 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 14-02-2018, 12:06   

r_bot, do zdjęć nocnych może Cię zainteresować kamera bez filtru podczerwieni: https://botland.com.pl/kamery-do-raspberry-pi/6128-raspberry-pi-noir-camera-hd-v2-8mpx-kamera-nocna-dla-raspberry-pi.html
dusia, są przejściówki do podłączenia 4 kamer. Nie testowałem, a cena raczej zaporowa. Możesz podłączyć dodatkową kamerę po usb, albo użyć dwóch raspberry - to wbrew pozorom ciekawa opcja i pozwala na faktycznie jednoczesne wykonanie zdjęć. Testowałem 250 rpi, każde z własną kamerą i działało bez zarzutu.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MacGyver 




Posty: 195
Pomógł: 13 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Łódź
Programuję w:
Bas|C|Asm
Należę do:
3BOT
Moje roboty:
MacLiner, MacLiner 2.0

Wysłany: 14-02-2018, 15:16   

Ja mam pytanie odnośnie programu "Motion". Wiem, że bez problemu można wyświetlić współrzędne (X, Y) obiektu, który jest w ruchu na ekranie, natomiast czy te dane można wysłać np. do pliku tekstowego ?

Ostatecznie, zawsze można edytować pliku źródłowe i dostosować je do swoich potrzeb.

Ostatnio zmieniony przez MacGyver 14-02-2018, 15:53, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Inari 




Posty: 28
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Java, Javascript
Wysłany: 14-02-2018, 15:58   

Elvis napisał/a:
r_bot, do zdjęć nocnych może Cię zainteresować kamera bez filtru podczerwieni: https://botland.com.pl/kamery-do-raspberry-pi/6128-raspberry-pi-noir-camera-hd-v2-8mpx-kamera-nocna-dla-raspberry-pi.html

tutaj film udowadniający, że ta kamera rzeczywiście daje rade:


MacGyver napisał/a:
Ja mam pytanie odnośnie programu "Motion". Wiem, że bez problemu można wyświetlić współrzędne (X, Y) obiektu, który jest w ruchu na ekranie, natomiast czy te dane można wysłać np. do pliku tekstowego ?

Ostatecznie, zawsze można edytować pliku źródłowe i dostosować je do swoich potrzeb.

chodzi Ci o to, że jak wyświetlisz te współrzędne w konsoli to by wysłało to do pliku ?
jeśli tak to:
Kod programu: Zaznacz cały
*komenda na wyświetlenie współrzednych* > nazwaPliku.txt

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1738
Pomógł: 105 razy
Otrzymał 303 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 14-02-2018, 16:06   

Po każdym zdarzeniu można uruchomić skrypt. Nie mogę teraz sprawdzić czy na pewno współrzędne obszaru ruchu są przekazywane do skryptu, ale jest na to metoda. Motion podobnie jak wiēkszość programöw dla linuka jest dostępny wraz z kodem źródłowym. Można więc dodać zapis do pliku bardzo łatwo - to zwykły program w C.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MacGyver 




Posty: 195
Pomógł: 13 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Łódź
Programuję w:
Bas|C|Asm
Należę do:
3BOT
Moje roboty:
MacLiner, MacLiner 2.0

Wysłany: 14-02-2018, 18:32   

Inari: Gdyby koordynaty wyświetlały się w konsoli, nie byłoby problemu ;) . Chodzi o to, że te dane zostają dodane do streamu online tak jak ma to miejsce w FPV. Pytanie czy z poziomu programu Motion można te dane w jakiś sposób poddać obróbce, czy to wysyłając po UDP, MySQL, czy może po prostu eksportując je bezpośrednio do pliku.

Elvis:
Właśnie w tym problem, że średnio mi to chciało działać, jak to testowałem. Z edycją plików źródłowych nie ma problemu. Wystarczy zmienne location.x, location.y poddać obróbce, ale zastanawia mnie czy da się to ugryźć prościej bez kompilacji plików.


"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" -Heraklit z Efezu
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs STM32 - #3 - Pł... Kurs STM32 - #5 - Ko... Kurs Arduino - #9 - ... Kurs STM32 - #1 - Za...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, elektronika, kursy, programowanie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki