Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Odbierz rabat na filament!

Kurs elektroniki - #9 - przekaźniki, tranzystory cd.

Autor Wiadomość
Treker 




Posty: 7807
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 502 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 23-08-2017, 17:16   

Ja_Robot, super - powodzenia w dalszej nauce :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
peeves 



Posty: 1
Wysłany: 02-09-2017, 20:35   

Witam wszystkich :D

Mam całkiem nietypowe pytanie, ale uważam, że zamieszczone w odpowiednim dziale (gdyż w tym odcinku kursu jesteśmy m.in. przy przekaźnikach).
Zatem do rzeczy: w przekaźniku, który był w zestawie do I części kursu podstaw elektroniki, ułamałem niestety jedno z wyprowadzeń, w związku z czym wpięcie go do płytki stykowej graniczyło od tego momentu z cudem.
Kupiłem więc nowy przekaźnik w Botlandzie, który okazał się być tak naprawdę modułem.
Chciałbym się od Was dowiedzieć, w jaki sposób jest możliwe jego podłączenie na płytce stykowej (o ile jest możliwe) i czy czasami nie jest tutaj wymagana jakakolwiek ingerencja lutownicy (swoją drogą potrafię już lutować, więc to nie byłoby problemem). Produkt ma nazwę: "Moduł przekaźnika bez izolacji optoelektronicznej 5V 10A/125V". Dla zainteresowanych zamieszczam poniżej jego zdjęcia z każdej ze stron. Jedyne, czego aparat nie dał rady uchwycić, to oznaczenia przy tych 3 goldpinach (tuż obok LEDa) - są to kolejno: S, + (plus) oraz - (minus). Prosiłbym o jakąś pomoc, bo jedyne do czego udało mi się dojść, to włączenie LEDa lub uruchomienie elektromagnesu i usłyszenie stukania :D .
Pozdrawiam.






Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4197
Pomógł: 450 razy
Otrzymał 595 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 02-09-2017, 22:12   

Oczywiście możesz wetknąć te trzy piny do płytki stykowej, ale nie wiem co chcesz z tym modułem/przekaźnikiem zrobić. Zgodnie z oznaczeniami, do pinu (-) podłączasz masę swojego układu, do pinu (+) podłączasz zasilanie +5V a do wejścia (S) zapodajesz sygnał z czegoś co tym przekaźnikiem ma sterować. Tranzystor sterujący jest już na płytce, więc sygnał podawany do (S) nie musi być silny. Dzięki temu stosunkowo duży przekaźnik możesz włączać bezpośrednio sygnałem z procesora, fotoopornika, tact-switcha itp.

Jedno z wyprowadzeń cewki przekaźnika wisi z pewnością na pinie (+), ale drugie nie jest wyciągnięte na żaden ze złotych pinów więc nie możesz tego modułu traktować jak "gołego" przekaźnika. Nie podawaj na te piny innych napięć/sygnałów niż opisałem (i niż opisuje to dokumentacja na stronie sklepu), bo zepsujesz tranzystor.

W razie desperacji możesz zewrzeć piny (+) z (S). Wtedy na pin (-) podajesz minus, a na oba zwarte plus napięcia 5V i przekaźnik załącza. To niczego nie zepsuje, ale musisz uważać na biegunowość napięcia.

Po stronie wyjściowej (zestyków) masz wygodną kostkę śrubową do podłączenia grubszych przewodów obwodu sterowanego. To może być jakieś oświetlenie, silnik itp, nawet pracujące na 230V AC (maks. 2kW). Bardzo dobrze, że nie możesz czegoś takiego przepuszczać przez płytkę stykową.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bohun 



Posty: 1
Wysłany: 07-10-2017, 18:42   Przerzutnik bistabilny

Witam, mógłbym prosić o ponowne dodanie linku z materiałami opisującymi dokładne działanie tego przerzutnika. Z góry dzięki

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
xJanuszx 



Posty: 1
Skąd: Drezno
Wysłany: 12-10-2017, 18:23   

Rozwiązania swojego problemu szukałem powyżej, bezskutecznie. W/g mnie wszystko jest podłączone dobrze. Nie wiem natomiast dlaczego dioda się nie świeci. Próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie działa. Czy napięcie na baterii niższe o 0.9V wynikające z jej zużycia może być przyczyną? Czy taka pozornie mała różnica może wpływać na prawidłowe działanie układu? Poniżej załączam zdjęcia swojej płytki.




Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SOYER 



Posty: 26
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Kryry
Wysłany: 13-10-2017, 12:48   

mnie nie świeciło dopóki nie wywaliłem diody prostowniczej... wtedy zaświeciło, w sumie nie wiem co poknociłem? :oops:

Ostatnio zmieniony przez SOYER 13-10-2017, 12:50, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7807
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 502 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 14-10-2017, 16:09   

SOYER, może miałeś diodę podłączoną odwrotnie?

Bohun, witam na forum :) Dokładniejszy opis przerzutnika można znaleźć m.in. w kursie lutowania: Kurs lutowania – #7 – przerzutnik bistabilny, tranzystory

xJanuszx, witam na forum :) Tak mała różnica napięcia na baterii nie powinna robić różnicy. Sprawdź jednak dla pewności miernikiem, czy na wyjściu stabilizatora masz 5V. Czy w Twoim przypadku dioda prostownicza nie jest włączona odwrotnie? Katoda powinna być tam, gdzie podajemy do przekaźnika dodatnią szynę zasilania, a wydaje mi się, że u Ciebie jest właśnie odwrotnie. Przypominam, że w tym zastosowaniu diodę włączamy zaporowo (w kierunki przeciwnym do kierunku przewodzenia).


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bruno8124 



Posty: 5
Wysłany: 14-10-2017, 22:13   

Ślęczę już parę ładnych dni nad schematem 1 i nie działa. Nie rozumiem tego. Kiedy podłączam cały obwód to przy podłączaniu zasilania słyszę że przekaźnik coś tam robi, ale dioda się nie zapala. Mimo to prąd płynie, na diodzie jest spadek napięcia, na oporniku nie. Proszę o szczegółowe zdjęcia tego obwodu. Zapoznawałem się z tym jak czytać schematy, nic nie pomaga. Po prostu tego nie ogarniam.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7807
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 502 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 14-10-2017, 22:24   

Bruno8124, witam na forum :) Jeśli przekaźnik "coś robi" to bardzo dobry znak, całość musi działać. Wstaw zdjęcie swojego obwodu, to zobaczymy, co jest źle.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bruno8124 



Posty: 5
Wysłany: 15-10-2017, 20:50   

https://imgur.com/a/EWDk8

__________
Komentarz dodany przez: Treker

Pliki graficzne proszę umieścić zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym temacie.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7807
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 502 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-10-2017, 20:54   

Bruno8124, na tym zdjęciu nie wiele widać. Mógłbyś zrobić takie, w którym widać od góry wszystkie elementy i połączenia? Przy okazji: pamiętaj o umieszczaniu zdjęć na naszym serwerze :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bruno8124 



Posty: 5
Wysłany: 15-10-2017, 21:21   






Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7807
Pomógł: 116 razy
Otrzymał 502 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-10-2017, 21:34   

Bruno8124, nadal nie wszystko jest czytelne, ale czy przypadkiem nie masz odwrotnie diody podłączonej? Tutaj wygląda jakby katoda była wpięta do plusa.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bruno8124 



Posty: 5
Wysłany: 15-10-2017, 21:43   

podpięcie diody odwrotnie nic nie daje

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
grg0 



Posty: 44
Pomógł: 1 raz
Wysłany: 15-10-2017, 22:28   

Treker, Jeśli przekaźnik "coś robi" to nie zawsze jest dobry znak. Zauważ, że u Bruno8124 prawdopodobnie nic nie jest podłączone do masy (za wyjątkiem stabilizatora). Dioda prawdopodobnie jest z dwóch stron podłączona do plusa baterii/zasilacza.

Bruno8124, przejrzyj jeszcze raz schemat i postaraj się połączyć układ od początku, zwracając uwagę jak idzie zasilanie i na część wspólną gdzie zbiegają się przewody czyli masę.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs Arduino - #9 - ... Kurs STM32 - #3 - Pł... Kurs STM32 - #1 - Za... Kurs STM32 - #5 - Ko...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: artykul, automatyka, elektronika, poradnik, robotyka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki