Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

[INNY] ROP1 - Robot omijający przeszkody na NE555

Autor Wiadomość
gray_wolf 



Posty: 3
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-09-2010, 23:14   [INNY] ROP1 - Robot omijający przeszkody na NE555

Chciałem przedstawić swoją pierwszą konstrukcje "ROP1".
"Mózg" robota jest bardzo prosty oparty jest on o cztery układy scalone NE555 pracujące jako generatory monostabilne (opracowany po zapoznaniu się z książką NE555 w przykładach). Potencjometry służą do regulacji długości impulsu co wpływa na czas cofania robota oraz kąt obrotu robota. Zabezpieczeniem przed wyzwolenie 4 na raz NE555 jest widoczny na schemacie tranzystor podciągający wyprowadzenia reset dwóch "przeciwnych" NE555 do masy. Schemat jest mojego autorstwa wiec mogą być w nim błędy ,ponieważ elektroniką zajmuje się od niedawna (schemat mało czytelny na rzie opanowałem tylko yenka).
SCHEMAT:

FOTKI: (estetyka leży :oops: wiec może razić ale działa :mrgreen: no i jeżdzi troche po skosie )


FILMIKI:






Z góry sorki za złamanie jakieś zasady tego forum (mój pierwszy post jestem trochę zielony w tych sprawach)

Popularny artykuł » Kurs FPGA - #1 - podstawy VHDL w praktyce, spis treści


Ostatnio zmieniony przez gray_wolf 27-09-2010, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 7 piw(a):
paradox91, Zuk, Nawyk, Bobby, Maxo, modelarz, młody_nierob
Zuk 



Posty: 267
Pomógł: 19 razy
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: Pyskowice
Programuję w:
C, LabVIEW
Wysłany: 28-09-2010, 08:41   

Witam.

Generalnie konstrukcja bardzo ciekawa.
Zrobiłeś waldka na NE555
jak widać z NE555 można zrobić wszystko ;)
Teraz czekamy jeszcze na geniusza któremu uda się zaprogramować NE555 ;) (żart)

Same wąsy wyglądają jak kije hokejowe ;)
natomiast konstrukcja zwłaszcza na filmikach
przypomina skorpiona...

Mógłbyś wyjaśnić te dziwne znaczki kwadratowe przy włącznikach... :?:
Czy te okrągłe elementy na wysięgnikach to są czujniki zbliżeniowe ultradźwiękowe
dzięki którym robot nie spada ze stołu czy schodów ??


Pozdrawiam
Zuk

"Nigdy nie mów ludziom, JAK coś zrobić. Powiedz im, CO zrobić, a oni zaskoczą cię pomysłowością."(G.Patton)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
paradox91 




Posty: 144
Pomógł: 4 razy
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: Rybnik
Programuję w:
C / C++
Wysłany: 28-09-2010, 08:52   

Bardzo ciekawe te rozwiązanie z " czujnikami podłoża" dodaje to robotowi znacznie większej mobilności, osobiście pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Jak na pierwszy projekt to pogratulować.


Moje konstrukcje:
Smile 10: https://www.forbot.pl/forum/topics7/line-follower-smile-10-vt3593.htm
Smile: https://www.forbot.pl/forum/topics7/lf-smile-vt3177.htm
W między czasie parę innych ;D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1766
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 421 piw(a)
Skąd: Lublin
Programuję w:
C/C++
Należę do:
ACCREA Engineering
Wysłany: 28-09-2010, 10:10   

Nareszcie jakiś powiew świeżości. O Yenka pierwsze słyszę, na pierwszy rzut oka schemat wyglądał mi na Crocclips ;) Gratuluję udanej konstrukcji.

Polecany artykuł » Podstawy mikrokontrolerów PIC. Bity konfiguracyjne.



Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
ACCREA Engineering
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2386
Pomógł: 85 razy
Otrzymał 206 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
C/C++
Należę do:
KoNaR
Moje roboty:
Pępki, Nugget

Wysłany: 28-09-2010, 13:56   

Ciekawe te czujniki podłoża - mógłbyś rozwinąć, jak są zbudowane? Czy to są po prostu kółka kulkowe połączone na ramieniu z krańcówką? Piwo, bo ciekawa konstrukcja, nowa.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
gray_wolf 



Posty: 3
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-09-2010, 14:46   

Dzięki za gratulacje i za piwo 8-)
Co do czujników podłoża to dokładnie jak napisałeś:
krańcówka (krańcówki z aparatów telefonicznych ) + kółko kulowe z Praktikera nie są to czujniki ultradźwiękowe (a chciałbym - po prostu takiej technologi nie opanowałem jeszcze)
fotki niżej powinny to lepiej zobrazować



Krańcówka

A tak to działa

czułki zrobione z wykałaczek posklejane taśmą + opaski zaciskowe do kabelków
Zuk:
Cytat:
Mógłbyś wyjaśnić te dziwne znaczki kwadratowe przy włącznikach...

jeśli masz na myśli schemat to są to przyciski w programie yenka

a yenka to chyba kontynuacja crocodile clips (mało profesjonalny to symulator ale prosty)
jak coś stąd można pobrać http://www.yenka.com/


ROP1.rar
plik z yenka można wykonać prostą symulacje jakby miał ktoś wątpliwości co do działania części elektronicznej robota
Pobierz Plik ściągnięto 194 raz(y) 25.8 KB

Ostatnio zmieniony przez gray_wolf 28-09-2010, 15:01, w całości zmieniany 4 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
paradox91 




Posty: 144
Pomógł: 4 razy
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: Rybnik
Programuję w:
C / C++
Wysłany: 28-09-2010, 17:02   

Używałem przez pewien cza yenke i znalazłem parę wad np. nie uwzględnia połączenia równoległego i szeregowego tranzystorów jeżeli chodzi o dodanie maksymalnego prądu i napięcia. Po za tym to program raczej przeznaczony dla nauczycieli którzy mają na nim lekcje prowadzić.


Moje konstrukcje:
Smile 10: https://www.forbot.pl/forum/topics7/line-follower-smile-10-vt3593.htm
Smile: https://www.forbot.pl/forum/topics7/lf-smile-vt3177.htm
W między czasie parę innych ;D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
[Herr Qrczak] 




Posty: 63
Otrzymał 3 piw(a)
Programuję w:
---
Wysłany: 21-01-2011, 19:34   

Świetna konstrukcja. Jak dla mnie to wygląda spoko, nawet z tymi kablami. Szczególnie fajnie wyglądają te "wąsy".


Moje Konstrukcje:
HodRodHAMMER
Traktor'zak
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mechatronik 




Posty: 39
Programuję w:
Bascom AVR
Wysłany: 29-12-2011, 12:15   

A co na tym schemacie jest krańcówką a co "czujnikiem podłoża" ? Bo nie zbyt rozumiem ten schemat.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
gray_wolf 



Posty: 3
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-01-2012, 13:31   

Mechatronik napisał/a:
A co na tym schemacie jest krańcówką a co "czujnikiem podłoża" ? Bo nie zbyt rozumiem ten schemat.

fakt jest mało czytelny sam miałem problem z rokminieniem go na nowo hehe

właściwie na schemacie powinienem dać dwa przełączniki połączone równolegle

może teraz będzie nieco jaśniej :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez gray_wolf 21-01-2012, 13:38, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
majkip3001 



Posty: 26
Skąd: Pszczyna
Programuję w:
BASCOM
Moje roboty:
you2

Wysłany: 14-05-2012, 18:39   

konstrukcja ciekawa 8-) gratuluje pomysłu :) oby tak dalej :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: [Beam] BlackBoot :) ... Mój pierwszy robot p... Pierwszy robot tech... Walduś, mój pierwszy...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: inny, na, ne555, omijajacy, przeszkody, robot, rop1


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki