Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Sprawdzenie obwódu lampki led.

Autor Wiadomość
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 09-11-2017, 18:46   Sprawdzenie obwódu lampki led.

Witam!
Chciałbym stworzyć sobie lampkę led wg wklejonego projektu http://imageshack.com/a/img923/5537/sIZWXm.gif - bardzo przepraszam, że zdjęcie wstawione nie tak jak powinno, ale nie udało mi się wstawić normalnie bo mimo poprawnego formatu wciąż dostawałem taki komunikat: "Plik niepoprawny, akceptowane są tylkopliki *.jpg,*.png,*.gif" .
I teraz mam kilka pytań.
1. Czy to w ogóle zadziała? Dołączyłem specyfikację używanych diod.
2. Jeśli chodzi o dzielnik napięcia to jakich wartości rezystorów użyć - rozumiem samą zasadę działania dzielnika tylko czy to powinny być rezystory rzędu 10 Ω; czy 10 kΩ;?
3. W jaki sposób zrobić tak, aby podczas ładowania prąd występował tylko pomiędzy ładowarką a baterią, a nie dostawał się dalej na obwód?
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i przepraszam jeśli poraziłem was swoją niewiedzą ;)

Popularny artykuł » Sumo Remote, czyli apliacja-pilot do robotów sumo




ospw5161a-op.pdf
Charakterystyka diody
Pobierz Plik ściągnięto 6 raz(y) 67.4 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 09-11-2017, 18:59   

Ten dzielnik jest tu w ogóle niepotrzebny. Wywal R1 i R2, policz oporniki przy diodach i zadziała. Powiem Ci tylko jeszcze, że w tak prostym układzie będziesz cierpiał na duże wahania jasności w miarę rozładowywania ogniwa a sporo cennej energii zmarnujesz na grzanie oporników. Gdy napięcie aku będzie się zmieniało od 4 do 3V dostaniesz jasność od 100% praktycznie do zera. Nie możesz przecież założyć, że napięcie zasilania będzie stałe. W takich rzeczach lepiej jest stosować przetwornice DCDC specjalnie zaprojektowane do napędzania LEDów, każda lepsza latarka LED ma coś takiego w środku. W obecnym stanie wiedzy nie zbudujesz tego sam, ale na pewno są gotowe moduły, poszukaj.

EDIT: I oczywiście witamy. Nareszcie ktoś zaczął wątek od porządnego schematu - dzięki, to raczej rzadkie w tym dziale.

Ostatnio zmieniony przez marek1707 09-11-2017, 19:01, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 09-11-2017, 19:05   

Dziękuję za szybką odpowiedź!
A jeśli chodzi o punkt 3 mojego pytania? Da się coś takiego zrobić?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 09-11-2017, 19:26   

No ale przecież tak będzie gdy wyłączysz lampkę.
Gdy włączysz z jednej strony do ogniwa będzie dopływał prąd z ładowarki a z drugiej LEDy będą swoje wyciągać. Jeżeli tylko zapewnisz, by ładowarka była silniejsza niż LEDy, bilans będzie dodatni i ładowanie będzie poprawne. Mając 30 diodek po 20mA potrzebujesz 600mA. Ogniwo 6Ah możesz ładować prądem nawet i 6A - masz dużo zapasu na potężną ładowarę. Przy takim prądzie te 0.6A włączonych (lub wyłączonych) diodek praktycznie znika.
Pamiętaj o tych wahaniach jasności - to naprawdę będzie niemiłe.

Polecany artykuł » Usuwalny atrament do fotopolimerowego druku 3D


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 09-11-2017, 19:40   

Tak to rozumiem ;) W tym pytaniu chciałem zamknąć prąd na obwodzie bateria ładowarka bardziej dlatego że ładowarka do tej baterii jest telefoniczna (bateria też) i podaje na obwód 5V ( przynajmniej taki ma output wydrukowany) i bałem się że może spowodować przepalenie diod.
EDIT: Właściwie wydaje mi się, że nie powinno to mieć takiego znaczenia - jednak na innym forum przy okazji innego pytania postraszono mnie, że diody nawet przy początkowym 4,2 LiPo od razu się popalą i koniec - sprawdziłem nie palą się. Więc pewnie 5 V ładowarki też spokojnie wytrzymają ?

Ostatnio zmieniony przez Walec14 09-11-2017, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 09-11-2017, 20:12   

Nie, to tak nie działa.
1. Ładowarka to nie jest zasilacz stabilizowany. Nie daje 5V, natomiast umie naładować ogniwo LiPol wg pewnego algorytmu. Jeżeli masz coś co wtykasz do gniazdka i to coś ma wyjście 5V/USB to to NIE jest ładowarka. Mimo potocznej nazwy, jest to tylko zasilacz dostarczający energię do telefonu, gdzie ładowaniem aku zajmuje się dedykowana elektronika. NIE WOLNO podłączać czegoś takiego wprost do ogniw LiPol. Grozi to wybuchem i/lub pożarem ogniwa i otoczenia.
2. Dane katalogowe diodek wskazują:
https://www.tme.eu/en/Document/4e37e53014f567153d1824e1e7e58444/ospw5161a-op.pdf
że ich znamionowym prądem jest 20mA. Diodek LED nie wolno podpinać do źródeł napięcia bez regulacji prądu. Musisz dawać szeregowo opornik policzony dla tego konkretnego napięcia i żądanego prądu.
3. Ogniwa LiPol ładują się wyłącznie do 4.2V, ani mniej ani więcej - to zapewnia specjalna elektronika w ładowarce. Musisz się w coś takiego zaopatrzyć chcąc używać tego ogniwa. Inaczej pierwsze ładowanie wprost z zasilacza 5V/USB będzie ostatnim. Właśnie dzięki opornikom diodki LED spokojnie wytrzymają napięcie końcowe ładowania = 4.2V. Nie musisz tu niczego się domyślać ani zgadywać, wystarczy policzyć.
4. Koniecznie poczytaj o akumulatorach w szczególności LiPol, ich ładowaniu, o traktowaniu diodek LED itp rzeczach, bo Twoje pisanie a szczególnie nonszalancja źle rokuje.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 09-11-2017, 20:22   

Jak najbardziej się douczę! Wiem o czym mówisz apropo LiPoli i sposobu ich ładowania, ale tu mój błąd gdzieś w internecie przeczytałem, że baterie telefoniczne mają w sobie wbudowaną elektronikę odpowiedzialną za ich ładowanie - jak mówię mój błąd. Absolutnie nie chciałem być nonszalancki ale niestety tak wyszło ;(. Myślę że póki co zrobię w ten sposób, że ładowanie będzie odbywało się w telefonie - nie używam go, a w przyszłości zakupię odpowiednią ładowarkę do Li-Po.
Edit: tak na marginesie czy te akurat diody nie mają prądu znamionowego 30mA?

Ostatnio zmieniony przez Walec14 09-11-2017, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 09-11-2017, 20:30   

30mA występuje w tabelce gdzie podano maksymalne, nieprzekraczalne wartości powyżej których producent za nic nie odpowiada. Poniżej masz wszelkie napięcia złącza, jasności, kolory podane dla 20mA i tego bym się trzymał. Jazda po bandzie rzadko kiedy kończy się dobrze.

Nawet jeżeli akurat to ogniwo ma wbudowaną elektronikę zabezpieczającą (bo owszem są takie), to jest to tylko zabezpieczenie na wypadek sytuacji ekstremalnych: bardzo głębokiego rozładowania (np. do 2.5V) i np. awarii elektroniki ładowarki, która zgłupiała i próbuje ładować powyżej np. 4.5V. To chroni raczej użytkownika telefonu (i tyłek producenta) przed pożarem i eksplozją ogniwa. Progi normalnej i bezpiecznej eksploatacji są jak już wiesz dużo węższe (3.0-4.2V).

Ostatnio zmieniony przez marek1707 09-11-2017, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Walec14
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 09-11-2017, 21:20   

Dziękuję za pomoc. Wszystko już wyjaśnione.
Edit. Jednak nie wszystko. Czy ten układ sprawdzi się w charakterze zabezpieczenia ? https://serwis.avt.pl/manuals/AVT1866.pdf

Ostatnio zmieniony przez Walec14 12-11-2017, 15:02, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 13-11-2017, 17:24   

Jako samo zabezpieczenie - nada się, bo po to zostało zrobione. Do tego celu są jednak gotowe moduły tzw. PCM (Protection Circuit Module) wyposażone w specjalne scalaki robiące to samo o wiele lepiej. Masz tu niezły wybór:
https://www.bto.pl/kat/237/liion

A w ogóle to najprościej będzie gdy kupisz takie coś:
https://botland.com.pl/ladowarki-lipol-moduly/6944-ladowarka-li-pol-tp4056-pojedyncza-cela-1s-37v-microusb-z-zabezpieczeniami.html
To dwa w jednym: ładowarka plus układ PCM. Popatrz na zdjęcie z widokiem od spodu płytki:
- ogniwo LiPol podłączasz do punktów VBAT+ i VBAT-
- wyjście do diodek LED masz z VOUT+ i VOUT-
-a gdy do punktów IN+/IN- podłączysz 5V ze zwykłego zasilacza wtyczkowego lub wetkniesz kabel USB (z komputera lub z zasilacza USB) do gniazdka, masz ładowanie. Może to być jednocześnie z pracą lampki a może osobno. Gdy aku się wyładuje, układ odłącza obciążenie i wtedy trzeba znów podłączyć wejście do zasilacza.

Moim zdaniem pasuje jak ulał.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Walec14 



Posty: 6
Wysłany: 13-11-2017, 23:23   

Kolejny raz nie wiem jak dziękować. Dokładnie, pasuje jak ulał!

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Zdalnie sterowany ro... Dwa silniki + Attiny... [Line Follower] Atti... Lampka rowerowa - At...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: lampki, led., obwodu, sprawdzenie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki