Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Aktualizacja Windows 10 do wersji 17.09: Xilinx Vivado nie daje się uruchomić

Autor Wiadomość
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 03-02-2018, 18:18   Aktualizacja Windows 10 do wersji 17.09: Xilinx Vivado nie daje się uruchomić

Cześć,

sygnalizowałem problem już wcześniej około 1,5 tygodnia temu ten problem spotkał mnie na komputerze w pracy (CPU Intel Core i7), a dzisiaj na moim desktopie w domu.

Objawy:

Gdy Windows10 (64-bit) PRO zaktualizuje się do wersji 1709 (najnowsza) to przestaje się uruchamiać środowisko do syntezy FPGA - "Xilinx Vivado" (u mnie jest to wersja Vivado 2017.3 Webpack).

Oto wynik wydania polecenia 'winver' po dzisiejszej aktualizacji Windows 10:



A to błąd podczas uruchamiania Vivado 17.3:



Próbowałem zwiększać priorytet procesów - samego Vivado i Javy, ale nic to nie daje.

Spotkał się może ktoś z was tym problemem?

Pozdrawiam

Warto przeczytać » Sprawdzone sposoby na zasilanie mikrokontrolera



Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1738
Pomógł: 105 razy
Otrzymał 303 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 03-02-2018, 18:20   

Może czas dać szansę linuksowi? U mnie działa bez problemu :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 03-02-2018, 18:32   

Elvis napisał/a:
Może czas dać szansę linuksowi? U mnie działa bez problemu :)


Cześć,

chyba masz rację Elvis, bo 10-tka Windows staje się powoli nieużywalna (przez te gów.... aktualizacje, których nie możesz zainstalować kiedy chcesz).

Jak na razie zainstalowałem na Mint'cie ISE, trochę mnie przeraża instalacja Vivado pod Linuxem :-(

Pozdrawiam


Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1738
Pomógł: 105 razy
Otrzymał 303 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 03-02-2018, 18:37   

Sama instalacja to nic strasznego, działą tak samo jak pod windows. Jedyny problem jaki miałem to uprawnienia do sterowników. Ale to zależy od używanej płytki, czasem trzeba się trochę pomęczyć, żeby nie trzeba było programować płytek jako root.

Warto przeczytać » Raspberry Pi 3 - instalacja systemu w 6 krokach + konkurs


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Belferek 



Posty: 144
Pomógł: 5 razy
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 03-02-2018, 20:02   

FlyingDutch napisał/a:
(przez te gów.... aktualizacje, których nie możesz zainstalować kiedy chcesz)

Winows umożliwia konfigurowanie opcji Widndows Update. Skonfiguruj sobie swoje połączenie sieciowe jako "taryfowe", a nie będzie pobierał aktualizacji. Możesz tak skonfigurować usługę, że to Ty będziesz decydował co i kiedy zainstalować z dostępnych poprawek. No ale tu już trzeba by być prawie "MS guru" aby za poprawkami nadążyć i w tym wszystkim się połapać.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 03-02-2018, 20:13   Już wiem co się stało

Cześć,

okazało się, że podczas update Window10 s zostało 'wyciętych' kilka DLL potrzebnych do pracy Vivado - niestety potrzebna jest reinstalacja Vivado. Nie jest to jedyna aplikacja, która przestała prawidłowo działać po ostatnim update Windowsa.

Jak następne updates dla tej wersji Windows, będą na podobnym poziomie to naprawdę poważnie rozważę całkowite porzucenie tego OS na rzecz Linuxa. Na razie przy Windows trzyma mnie konieczność korzystania z Visual Studio i DirectX (i gry), ale nie są to pozycje bez których nie da się żyć.

Pozdrawiam


Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Elvis 



Posty: 1738
Pomógł: 105 razy
Otrzymał 303 piw(a)
Skąd: wawa
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 03-02-2018, 20:21   

Ja do gier po prostu restartuję komputer, uruchamiam windowsa i gram (chociaż wolę playstation). Linuxa mam na innej partycji i z głowy.
Natomiast C# o ile dobrze słyszałem działa teraz całkiem sensownie na linuchu - tego nie wiem na 100%, bo od lat w tym nie piszę, ale podobno to prawda.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
JTyburski 



Posty: 68
Pomógł: 4 razy
Otrzymał 6 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
VHDL, Verilog

Wysłany: 13-02-2018, 11:12   

Co ty się tak dziwicie tymi Windowsami - jasna sprawa, że to zawsze coś "spierniczy" przy aktualizacjach i potem są takie, a nie inne skutki (od dzieciaka to widzę przy kolejnych wersjach i udpate-ach - czyli dobre prawie już 20 lat). I wybór prosty jak w życiu - albo to akceptujesz albo jak to pewien YouTuber powiedział "albo wypierdalaj" - krótka piłka :) (tak działają w końcu niektóre firmy czy korporacje ala taki właśnie Microsoft).

Co do Linuxa - jako ciekawostkę dodam, że jest pewien odwrót od tego np: w Niemczech, w państwowych urzędach (stwierdzili, że nie spełnia norm bezpieczeństwa i jest kijowy w obsłudze - i teraz reisntalują komputry na Windowsy 10) - ale to takie lokalne zjawisko po prostu i to jeszcze w innym kraju. Gdyby jeszcze w szkołach choć coś uczyli o tym systemie (ja dopiero na studiach poznałem ten system i na swój sposób polubiłem, bo cała podstawówka, gimnazjum czy liceum to była epoka lat 90-tych, czyli nauka Windowsa i Office-a (serio - jeszcze tak było 6 lat temu czyli w 2012 roku, gdy zadwałem maturę)). Ale to takie wspomnienia :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
agamor 



Posty: 20
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 17-04-2018, 12:44   

Witam ,

wlasnie mnie tez to spotkalo vivado nie dziala mi na windows 10.
To znaczy ze moge cos poprawic? aby vivado dzialalo, czy nie darady
pracowac na windows 10 na vivado ?


pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 17-04-2018, 14:34   

agamor napisał/a:
Witam ,
wlasnie mnie tez to spotkalo vivado nie dziala mi na windows 10.
To znaczy ze moge cos poprawic? aby vivado dzialalo, czy nie darady
pracowac na windows 10 na vivado ?
pozdrawiam


Cześć,

reinstalacja Vivado rozwiązuje problem, ale nie masz pewności, że przy następnej aktualizacji Windows 10 znów nie zostanie ono (Vivado) uszkodzone.

Jak tam linki do "safety rules FPGA", przydały się, czy nie ;)

Pozdrawiam.


Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
es2 



Posty: 175
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Programuję w:
C ASM AHDL CUPL
Należę do:
AVT
Wysłany: 17-04-2018, 15:44   

JTyburski napisał/a:
o ty się tak dziwicie tymi Windowsami - jasna sprawa, że to zawsze coś "spierniczy" przy aktualizacjach i potem są takie, a nie inne skutki (od dzieciaka to widzę przy kolejnych wersjach i udpate-ach - czyli dobre prawie już 20 lat). I wybór prosty jak w życiu - albo to akceptujesz albo jak to pewien YouTuber powiedział "albo wypierdalaj" - krótka piłka

No nie krótka piłka. Tak można powiedzieć, jak soft jest darmowy, ale jak się płaci 1600zł to się wymaga. naturalnie M$ jest cwany i sprzedaje za ok 400zł (cena detaliczna) OEM i niech teraz martwi się dystrybutor.
M$ powinien dopłacać za używanie Windy. Dodatkowo darmowa opieka psychologa 24/h.


http://er-mik.prv.pl/projekty_avt.php
Ostatnio zmieniony przez es2 17-04-2018, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 17-04-2018, 16:46   

es2 napisał/a:

M$ powinien dopłacać za używanie Windy. Dodatkowo darmowa opieka psychologa 24/h.


Cześć,

zgadzam się w 100 procentach, niestety w pracy jestem zobligowany do używania Windowsa.
W domu używanie Windowsa wynika z lenistwa - nie migrowałem w całości z wszystkimi potrzebnymi aplikacjami na Linuxa, ale planuje to niedługo zrobić.

Pozdrawiam


Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
agamor 



Posty: 20
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 18-04-2018, 08:15   

Witam,

tak dziekuje bardzo za linki "safety rules FPGA" przynajmniej wiem mniejwiecej juz o co chodzi.


pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
FlyingDutch 




Posty: 287
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 17 piw(a)
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C++,Python
Wysłany: 22-04-2018, 08:21   Pytanie

Cześć,

Agamor, pytanie z czystej ciekawosci: jakiego zestawu FPGA uzywasz i jaką wersje Vivado?

Pozdrawiam.


Anioły to też demony - lepiej ich nie wkurzaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Programowanie układó... Sposoby dołączenia u... [FPGA] Sterowanie se... Jak się projektuje u...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: 10, 17.09, aktualizacja, daje, do, nie, sie, uruchomic, vivado, wersji, windows, xilinx


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki