Skocz do zawartości

Jaki mikro procesor do nauki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Wita

Chciał bym zbudować płytę z procesorem do nauki programowania ( generalnie ogarnąć podst.) . Myślę by zbudować ja tak by wszystkie wyj. procesora były dla mnie łatwo dostępne to znaczy żebym miał możliwość wpinania i wypinania danego czujnika , serwomechanizmu lub innych rzeczy na których chciał bym się uczyć . Bardzo proszę o pomoc w doborze mikro procesora , jakiej serii , jaka najlepsza pamięć ( żeby nie była za mała , nie za duża ) , żeby posiadała odpowiednią ilość wyj. . Zależy mi na własnej budowie takiej płytki , nie chce korzystać z płytki stykowej

Hmmm podam ci kilka najpopularniejszych, później sam zestawisz sobie wszystkie właściwości tych mikrokontrolerów i wybierzesz najlepszy.

-Attiny232

-Atmega8a ewentualnie atmega 88

-Atmega16

Myślę że goldpiny załatwią sprawę z wpinaniem i wypinaniem. Dodatkowo na płytce umieść, stabilizator itd. Musisz to jeszcze przemyśleć, co ma się znajdować na płytce.

Pozdrawiam

-Attiny232

Chyba chodziło o Attiny2313. Ja bym ze swojej strony polecał megę8 albo megę16, która ma dużo więcej pinów I/O.

Dziękuje za wszelkie propozycje , atmegi strasznie podrożały chyba zdecyduje się na Attiny . Programowanie na PC mam na specjalizacjach i generalnie uczę się języka LD (drabinkowego) na sterownikach PLC , chce wgłębić się w programowaniu silników i dodać do tego oczywiście czujniki

-Attiny232

Chyba chodziło o Attiny2313. Ja bym ze swojej strony polecał megę8 albo megę16, która ma dużo więcej pinów I/O.

Tak,dokładnie, przeoczyłem tą jedynkę 😉

Witam ponownie ,
Prześledziłem internet w celu znalezienia schematu pod moja płytę do nauki , znalazłem taką dokumentacje gotowego zestawu . Czy mógł bym wykorzysta gotowe schematy z tej dokumentacji i zbudować na jej podst. własną ? Proszę o podpowiedz , jedyne ci bym chciał zmienić to dodać przycisk resetu

znalazłem taką dokumentacje gotowego zestawu . Czy mógł bym wykorzysta gotowe schematy z tej dokumentacji i zbudować na jej podst. własną ? Proszę o podpowiedz , jedyne ci bym chciał zmienić to dodać przycisk resetu

Taką? Hmm... Jaką? Jakiś link może albo coś...

A ja polecam kupić PCB do ZL3AVR w sklepie AVT (koszt ok. 50zł) i sukcesywnie dokupywać części, zależnie od aktualnych potrzeb. Wyjdzie dużo taniej niż gotowiec, koszty rozłożone na "raty", Atmega32 ma interfejs JTAG i sensowne parametry (w przeciwieństwie do ATtiny, które nie bez powodu tak się nazywają). No i obsługa ADC - to bardzo Ci się przyda w robotyce amatorskiej 😉

@edit,

Dopiero teraz przyjrzałem się ZL10AVR. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich funduszy, jeśli Cię stać to kupuj 😉

Wszystko zależy od Ciebie i Twoich funduszy, jeśli Cię stać to kupuj 😉

No ale właśnie chodzi o to że Dotli chce zrobić a nie kupować.

rozumiem wszystkie twoje rady , ale bardzo mi na zbudowaniu własnej płytki co pomoże mi w zrozumieniu dokładnej budowy i właściwości danych elementów na tej płycie . Chciałem wykorzystać ową konstrukcję z podanego prze zemnie przykładu , bo wydaje mi się ona łatwa i przejrzysta w budowie i do zrozumienia . Chciałem żebyście mi doradzili czy to jest dobry trop czy powinienem szukać dalej

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...