Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Jak zrobić najprostszy na świecie układ skrętny

Autor Wiadomość
Lipus 



Posty: 10
Wysłany: 18-03-2017, 17:32   Jak zrobić najprostszy na świecie układ skrętny

Witam! Jestem pierwszy raz na tym forum.Od pewnego czasu nie mogę wymyślić jak zrobić układ skrętny (taki jak w zabawkowych autkach na pilota).Ogółem wiem jak te układy działają ale sam nie jestem w stanie tego zrobić :cry: .Nie posiadam też części jakie tam się wykorzystuje.Dla jasności nie chce zrobić układu takie jak w czołgu. Jeśli chodzi o robienie "robotów" jestem można powiedzieć żółtodziobem.Układ zdalnego sterowania i silniki mam.Jeśli dałem to w złym dziale to z góry przepraszam.

Warto przeczytać » Systemy kontroli wersji - Mercurial


Ostatnio zmieniony przez Lipus 18-03-2017, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2043
Pomógł: 107 razy
Otrzymał 173 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 18-03-2017, 18:03   

W jaki sposób możemy ci pomóc?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lipus 



Posty: 10
Wysłany: 18-03-2017, 20:12   

no mógł by ktoś mi np wysłać jakiś łatwy projekt takiego układu do zrobienia w łatwy sposób

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 2043
Pomógł: 107 razy
Otrzymał 173 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 18-03-2017, 21:02   

To może to? http://lego.brickinstructions.com/lego_instructions/set/8256/Go-kart
Albo taki: https://www.toysperiod.com/download.php?file=h4d4k5w544a4h4n4x5v5s444t4r5n4t5k424x203y2q214m2q21334v2s2a4w2.pdf

Polecany artykuł » Kurs FPGA - #3 - instalacja środowiska ISE Xilinx


Ostatnio zmieniony przez deshipu 18-03-2017, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 18-03-2017, 23:28   

A może nie musi to być układ dwóch kół z przodu? Widziałeś kiedyś samolot z podwoziem trójkołowym? Przednia goleń jest skrętna. Lub tylne kółko pod statecznikiem pionowym. Wystarczy zrobić pionową oś z drutu, wygiąć i nanizać na to kółko, drut-oś umieścić w pionowej rurce a powyżej zagiąć znowu. Są nawet do tego gotowe mechanizmy modelarskie.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lipus 



Posty: 10
Wysłany: 19-03-2017, 07:58   

i jeszcze jedno chodzi mi oto że jak włączam silnik on skręca kołem a jak wyłączę to koło wraca do pierwotnej pozycji

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 19-03-2017, 12:17   

Ludzie już kilkadziesiąt lat temu wynaleźli do tego celu serwonapędy. Myślałeś o tym? W Twoim rozwiązaniu potrzebujesz silnik, sprzęgło (odśrodkowe?), przekładnię oraz mechanizm powrotny: sprężynę centrującą a i tak masz mechanizm trzystanowy: pełne prawo, prosto, pełne lewo. Sprzęgło jest niezbędne do odłączenia osi skrętnej od silnika w chwili, gdy ten przestaje się kręcić po to, by sprężyna miała szansę ustawić oś w położeniu neutralnym (na wprost).

Jeśli masz zamiłowanie do takich mechanizmów, znajdź w antykwariacie książkę "Nowoczesne Zabawki" Wojciechowskiego. To taki Słodowy lat 1950-60, było kilka wydań tej cegły. Tam masz dziesiątki tego typu pomysłów wraz z setkami rysunków. Wszystko z epoki przedprocesorowej, przedbramkowej i przedcyfrowej. Same tranzystory, koła zębate, gumki od wentyli rowerowych i żaróweczki.

Dziś kupujesz serwo za <15zł i masz proporcjonalne sterowanie położeniem/skrętem.

Może opisz całość tego co chcesz zrobić ze szczegółami (mechanika, elektronika, zastosowanie), bo jeśli jesteś tak początkujący jak na to wygląda, to takich kwiatków mogłeś w swojej głowie posadzić więcej. A szkoda byś się zniechęcił lub narobił na bezdurno.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lipus 



Posty: 10
Wysłany: 20-03-2017, 16:17   

a jest możliwość podpięcia serwa do układu zdalnego sterowania z autka na pilota :-) ?I jeszcze mam jedno pytanie może nie na ten temat ale w temacie elektroniki,czy w drukarce jest silnik zwykły który mógłbym wymontować i na jakie są zazwyczaj napięcia?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 20-03-2017, 17:21   

W moim "autku na pilota" serwo skrętu jest właśnie podłączone do odbiornika RC bo niby do czego? Nie wiem jak w Twoim.
W jakiej drukarce? Zajrzyj do jej service manuala. Tam będzie napisane jakie są jej części składowe. Co to znaczy "silnik zwykły"? Czy DC jest wystarczająco zwykły? Nie, w takich urządzeniach nie ma żadnych standardów.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lipus 



Posty: 10
Wysłany: 20-03-2017, 22:04   

Tak dc to zwykly dla mnie.I mi chodzilo ze serwo ma 3 wyjscia a ja mam uklad zdalnego sterowania z autka na pilot gdzie na 1 silnik sa 2 wyjscia i czy da sie to jakos podpiac pod ten uklad?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 20-03-2017, 23:10   

Nie. Prawdopodobnie masz elektronikę typu "wszystko w jednym": odbiornik RC, regulator silnika napędowego i sterowanie silnikiem skrętu. Coś takiego stosuje się w najtańszych zabawkach. Przykro mi. Musisz to wykorzystać takie jak jest, dobudowując układ skrętny na bazie malutkiego silniczka DC tak jak było w oryginale, albo wyrzucić to w diabły i zrobić cały pojazd od nowa. Twój wybór. Podejrzyj jak zrobili w Twoim samochodziku przeniesienie ruchu z silniczka skrętu na mechanikę i jak rozwiązali sprawę centrowania po ustaniu sygnału zakręcania.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Pytanie dotyczące łą... Jakie moduły radiowe... Grający robocik... Eagle kopiowanie...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: jak, na, najprostszy, skretny, swiecie, uklad, zrobic


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki