Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Ważna
informacja!
Pisanie postów i komentowanie jest już włączone! W przypadku problemów z działaniem forum/bloga proszę o kontakt na adres web@forbot.pl lub na forum w odpowiednim temacie.

Detaliczne cięcie blachy?

Autor Wiadomość
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 30-03-2010, 18:46   

emoneon napisał/a:
cięcie wodą jest stosunkowo drogie i mało opłacalne..


No teraz to dowaliłeś :D , akurat Cię zmartwię bo pisze o tym prace inżynierską, no i w ramach pisania tej pracy miałem dostęp do obrabiarki AWJ. Cięcie ta metodą jest tańsze od cięcia laserem, można ciąć grubsze materiały, do tego gumę, kompozyty, szkło, marmur i co tylko nie wymyślisz to to potniesz przy pomocy AWJ. Do tego sama maszyna jest nieporównywalnie tańsza od sprzętu do cięcia laserem.

Warto przeczytać » Konwersja zmiennych integer na char/byte


Ostatnio zmieniony przez Luko 30-03-2010, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kulpina 




Posty: 85
Pomógł: 4 razy
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Sanok
Programuję w:
C, Bascom
Wysłany: 30-03-2010, 19:11   

Tańsza, ale o ile? :D Mógłbyś podać jakąś przykładową cenę?


I'm cool... I'm cool... I'm coolpina... :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 30-03-2010, 20:45   

Kulpina, weź zaprojektuj jakiś element skontaktuj się z firmą i poproś o wycenę, to się dowiesz o ile jest tańsze.
Skoro koszt cięcia zależy, od zużycia energii i kosztu urządzenia i amortyzacji, projektu i materiału, to w przypadku pierwszych 3 zmiennych, AWJ jest nie do przebicia. Ja na potrzeby swoich badań pociąłem na AWJ 0,5 tony blachy w ramach badań, kosztowało mnie to nic.
Proponuję pośledzić literaturę branżową, wszędzie się dowiecie, że AWJ jest tańsze szybsze i potnie wszystko niezależnie od grubości.

Ostatnio zmieniony przez Luko 30-03-2010, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KD93 




Posty: 2169
Pomógł: 66 razy
Otrzymał 298 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 31-03-2010, 21:52   

Do cięcia grubszych blach i większych rozmiarów bardzo dobra jest wycinarka plazmowa, niestety jest to już koszt kilku tysięcy + kompresor, ale jak namierzy się kogoś kto ją ma to za flachę wam potnie.

Polecany artykuł » Recenzja quadrocoptera z Gearbest - model XK X251



Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 31-03-2010, 22:14   

KD93, grubsza blacha? Dla mnie to taka 250mm, której plazma nie potniesz :D

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KD93 




Posty: 2169
Pomógł: 66 razy
Otrzymał 298 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 31-03-2010, 22:17   

Luko, nie drażnij moderatorów, w robotyce nie stosuje się blach 250mm.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 31-03-2010, 22:33   

http://www.pragma.com.pl/kontakt.php - z tą firmą się kontaktowałem podczas pisania pracy inżynierskiej, no i jako jedyni udzielili mi kilku sensownych odpowiedzi na moje pytania związane z kosztami prowadzenia procesu ciecia AWJ, odnośnie kosztów inwestycyjnych na sprzęt i amortyzacji itp ... co do cen cięcia się nie dopytywałem.

KD93, powiedzmy że masz fantazje chcesz wystrugać ładną budę dla robota sumo. Bierzesz sześcian o boku 100mm powiedzmy z aluminium, każesz wyciąć go tak by zostały tylko 4 ścianki o grubości 4 mm. Alternatywa jedyna to frezowanie :P , a tak to trzaskasz element na AWJ.

Na potrzeby badań ciąłem stal szybkotnąca o twardości 65HRC, a żeby było weselej to ciąłem materiał wsadowy o grubości 150mm, szło mozolnie ale dało rade. Zobaczymy, może po obronie jak będę chciał coś wyciąć promotor się zgodzi po znajomości :) .

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
pinweszki 



Posty: 1
Wysłany: 09-08-2017, 10:38   

Ciekawe jest cięcie wodą. Sama zasada dość prosta, ale efekty zdumiewające - http://dobroto.pl/jaka-metoda-sprawdzi-sie-przy-obrobce-przedmiotow-z-metalu/

Ostatnio zmieniony przez pinweszki 09-08-2017, 10:39, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KamilF 



Posty: 7
Wysłany: 11-08-2017, 10:39   

Źródło laserowe ma do 10kW, pompa wodna do 37kW. Jaka oszczędność na prądzie? Źródło laserowe i cały laser wymaga mniejszej częśtotliwości przeglądów niż WJ i części eksploatacyjne są tańsze. O prędkości cięcia lasera i prędkości ruchów pośrednich nie wspominając.

Obudowę aluminiową do robota o ściance 4mm robi się giętą z blachy i spawaną w narożniku, nie ciętą z kloca materiału.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lukix 




Posty: 92
Otrzymał 8 piw(a)
Programuję w:
C
Moje roboty:
Bluescreener

Wysłany: 18-08-2017, 21:20   

http://eblaszki.pl
Nie korzystałem, ale piszą, że wykonują zlecenia od 1 sztuki (bez ceny minimalnej). Jest tam też automatyczna wycena online.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Budowa robota o 3 st... Nie wiem jakiego rob... Jak zrobić płytke dr... Szybki Line follower...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: blacha, ciecie, detaliczne


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki