Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Odbierz rabat na filament!
Ważna
informacja!
Pisanie postów i komentowanie jest już włączone! W przypadku problemów z działaniem forum/bloga proszę o kontakt na adres web@forbot.pl lub na forum w odpowiednim temacie.

Tajemnicza przyczyna spalenia serwomechanizmu

Autor Wiadomość
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 14:07   Tajemnicza przyczyna spalenia serwomechanizmu

Witam wszystkich,

zwracam się do Was z tym problemem, ponieważ sam już nie mam pomysłu co mogło pójść nie tak. Buduję czworonożnego robota kroczącego, jednak po złożeniu wszystkiego w całość napotkałem problem z palącym się bez powodu serwomechanizmem (zawsze w tym samym miejscu). Otóż wykorzystuje 12 serwomechanizmów Redox L360 podłączonych do sterownika Pololu Maestro dedykowanego 12 serwom. Jako źródło zasilania wykorzystuję pakiet akumulatorów NiMH Plazma 6V 4300mAh, który podpinam bezpośrednio do sterownika. Wszystko działa prawidłowo, jednak po podłączeniu zasilania jeden z serwomechanizmów zaczął się dymić, a izolacja jego przewodów zasilających się stopiła. Gdy wymieniłem go na drugi (sprawny) sytuacja się powtórzyła. Zakres napięć dla tych serw wynosi 4.8-6V, a więc wszystko powinno się zgadzać.

Czy więc przyczyną może być po prostu wadliwy sterownik od Pololu (a dokładnie mówiąc dwa wadliwe piny sterownika, do których podłączony jest ten serwomechanizm)? Czy może problemem był nieszczęśliwy zbieg okoliczności i 2 wadliwe serwa, które pociągnęły za dużo prądu (chociaż nie powinny)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Ostatnio popularny » Kurs Arduino II - #8 - cyfrowy czujnik wilgotności (DHT11)


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1900
Pomógł: 97 razy
Otrzymał 162 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 09-08-2017, 14:33   

Masz może multimetr?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 15:26   

Niestety nie, myślałem właśnie czy może ten pakiet akumulatorów ma tak na prawdę wyższe napięcie niż 6V, ale w tej chwili nie mam jak sprawdzić (ale mam możliwość pożyczenia od znajomego).

No ale czy to w ogóle możliwe, żeby akumulatory sprzedawane jako 6V miały więcej? Nie podchodziłoby to pod jakąś niezgodność produktu z opisem;)?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1900
Pomógł: 97 razy
Otrzymał 162 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 09-08-2017, 15:42   

Wszystko jest możliwe. Nie dałeś nam wystarczająco dużo informacji, żebyśmy mogli coś powiedzieć.

Przydałby się schemat połączeń (może na przykład podłączasz to serwo do ostatnich pinów, które nie są do serwa, tylko mają jumper do zasilania), przydałoby się sprawdzić napięcia, przydałoby się sprawdzić prąd pobierany, etc. Określenie "akumulator 6V" też nam zupełnie nic nie mówi, masz jakiś numer modelu albo link do strony sprzedawcy?

Ostatnio popularny » Tworzenie aplikacji Android - #3 - Komunikacja Bluetooth


Ostatnio zmieniony przez deshipu 09-08-2017, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 15:47   

No czyli muszę pożyczyć multimetr, żeby to dokładnie sprawdzić. Co do akumulatorów to podałem pełną nazwę w pierwszym poście;) a link jest tutaj:

http://rc-team.pl/pakiety-odbiornika/17038-hpi-racing-akumulator-odbiornika-plazma-6v-4300mah-nimh-do-baja-101937.html

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1900
Pomógł: 97 razy
Otrzymał 162 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 09-08-2017, 15:58   

Rzeczywiście, wybacz, przeoczyłem. To jest 5 ogniw NiMH, każde po 1.2V, więc rzeczywiście 6V — z tym nie powinno być problemu.

Tak sobie patrzę na nóżki tego maestro:


Ty nie podłączasz czasem tego serwa do nóżek na samym dole? Bo to zasilanie jest...

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 16:11   

Nie, w żadnym wypadku;) na samym dole mam podpięte te akumulatorki. Tak jeszcze wracam myślami do tych stopionych przewodów serwomechanizmu. Skoro pociągnął tyle prądu (i to bez powodu, bo robot stoi na podstawce, więc nawet nie podtrzymuje swojego ciężaru) to może faktycznie serwomechanizm (jeden i drugi) był walnięty? To w końcu nie są jakieś drogie super serwa...

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1900
Pomógł: 97 razy
Otrzymał 162 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 09-08-2017, 16:16   

A sprawdź czy przekładnie się obracają? Jak były zacięte, to mogło się spalić.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 16:19   

Obracają się, może trochę ciężej niż inne, ale na pewno nie są zablokowane.

W załączniku załączam zdjęcie rozkręconego serwomechanizmu ze zlokalizowanym spalonym elementem. Chociaż nie wiem czy to cokolwiek rozjaśni.


20170809_162636.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1.2 MB

Ostatnio zmieniony przez Dywan 09-08-2017, 16:29, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1900
Pomógł: 97 razy
Otrzymał 162 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 09-08-2017, 16:39   

Ten element to kondensator filtrujący zasilanie. Jedyny przypadek w jakim on mógłby się spalić, jaki mi przychodzi do głowy, to kiedy byłby od początku uszkodzony i miał przebicie. Możesz go wymienić na inny kondensator. A zanim podłączysz kolejne serwo, to zmierz omomierzem czy czasem nie ma zwarcia na zasilaniu.

[ Dodano: 09-08-2017, 16:41 ]
Jeśli to kondensator tantalowy, to jeszcze się mógł spalić od odwrotnego zasilania — albo źle podłączonego do serwa, albo przez to, że go odwrotnie wlutowali.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 16:44   

Ok, dzięki za radę;) to idę w takim razie wypożyczyć multimetr.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
grg0 



Posty: 42
Pomógł: 1 raz
Wysłany: 09-08-2017, 21:53   

Na tym pakiecie może być od 5V do 7V w zależności od stopnia naładowania i obciążenia.

Możesz zamieścić wyraźne zdjęcie tego elementu ze sprawnego serwa?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dywan 



Posty: 7
Wysłany: 09-08-2017, 21:58   

grg0 napisał/a:
Na tym pakiecie może być od 5V do 7V w zależności od stopnia naładowania i obciążenia.


Ale to znaczy, że nie mogę zasilać robota z tego pakietu...?

Co do zdjęcia to niestety nie mam czym zrobić, próbowałem zrobić lepsze, ale to co wrzuciłem jest najwyraźniejsze jakie mi się udało zrobić...

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: ATMega16 zasilanie... Elementy robotyki mo... Jak zestawic aparatu... Budowa Line Follower...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: przyczyna, serwomechanizmu, spalenia, tajemnicza


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki