Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Przekaźnik uruchamiany danym poziomem napięcia

Autor Wiadomość
blockchain 



Posty: 3
Wysłany: 12-09-2017, 13:23   Przekaźnik uruchamiany danym poziomem napięcia

Hej,

Planuję budowę układu, który ma się uruchamiać dopiero od pewnej temperatury.

Termometr LM35 ma być na stałe podłączony do zasilania, a po osiągnięciu danej temperatury (np. na wyjściu jest 500mV) zostaje uruchomiony cały układ.

Jak nazywają się takie przekaźniki, które zamkną obwód zasilania dla układu przy odpowiednim poziomie napięcia? Co wpisać w Google?

Dzięki

Polecany artykuł » Kurs Intel Edison - #9 - Własny czujnik w chmurze


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 12-09-2017, 13:57   

Nie ma takich przekaźników. To są elementy elektromechaniczne lub czasem elektroniczne które służą do załączania dużych obciążeń małymi sygnałami. Sygnały wejściowe jednak nie są w żaden sposób kalibrowane na pewne konkretne, progowe wartości no i nigdy nie są tak małe. Owszem, firma gwarantuje, że np. przekaźnik 12V przyciągnie (załączy) przy 10V a wyłączy przy 6V, ale to zawsze są jakieś widełki i to szerokie.
Musisz po drodze wstawić mały kawałek elektroniki, który sprawdzi jakie jest napięcie z czujnika, porówna to z jakimś wzorcem i nastawionym progiem i wygeneruje sygnał dla przekaźnika. To co chcesz zrobić to termostat - jedno z pierwszych urządzeń jakie buduje każdy hobbysta. Można to zrobić bardzo prosto - na tzw. komparatorze napięcia za 1zł, a można to skomplikować do granic rozsądku (procesor, logowanie temperatur, nastawianie, odczyty stanu i historii przez stronę www itp).
Osobiście radziłbym Ci kupić gotowca, zmontowaną płyteczkę mającą wszystko co potrzebujesz, łącznie z przekaźnikiem:
http://allegro.pl/termostat-elektroniczny-lm35-do-pompy-co-regulator-i6946578103.html

Jeśli koniecznie chcesz zbudować to samemu, szukaj czegoś w rodzaju "termostat lm35 schemat". Wybierz sobie któryś i pokaż, czy ma to sens, bo w sieci łatwo na bzdury trafić. W razie kłopotów mogę Ci to narysować od ręki. Będziesz to musiał czymś zasilać - masz jakąś ładowarkę USB lub zasilacz 12V? Co chcesz tym sterować? Masz w ogóle jakieś pojęcie o elektronice i montażu?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
blockchain 



Posty: 3
Wysłany: 12-09-2017, 14:24   

Cały układ ma wysłać wartość pomiaru radiowo przy pomocy nadajnika RF Silicon Labs Si4010. Odpowiedni sygnał cyfrowy dla nadajnika zostanie przygotowany przez Arduino, LM35 będzie podawać temperatury na analogowe wejście.

Szkopuł polega na tym, że cały układ będzie zasilany bateryjnie i powinien działać najlepiej miesiącami bez wymiany baterii (zakładam max 4xAA lub 1x 9V, tak więc Vcc będzie pomiędzy 6 a 9v).
Nie może być uruchamiany i wyłączany ręcznie, tak więc pobór prądu przez Arduino i nadawanie fal radiowych będą zbyt duże na ciągłe działanie. Powinien się uruchamiać od temperatury około 70 stopni. Czas uruchomienia układu szacuję na średnio 10h miesięcznie.

Wstyd się przyznać, ale z wykształcenia jestem elektronikiem, jednak mój ostatni kontakt z "branżą" miał miejsce dosyć dawno i sporo już zapomniałem. Płytki PCB zaprojektować, wyprasować/zamówić i polutować potrafię :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 12-09-2017, 14:44   

To wszystko co napisałeś można elegancko zrobić na jednym małym mikrokontrolerze, choćby takim jak w Arduino. Wszystkie mają dziś wbudowane tryby oszczędzania energii i zadowalają się wtedy naprawdę mikroamperami. Co jakiś czas procesor może się wybudzać, załączać czujnik, mierzyć temperaturę i w zależności od wyniku pomiaru zasypiać albo wybudzać resztę systemu, włączając radio, raportując coś dalej itd..

Oczywiście możesz to też zrobić "na chama", czyli bardzo niskomocowy układzik pomiaru analogowego załączający zasilanie Arduino. Prąd wciąż włączonego czujnika w takim układzie będzie jednak sumował się do całości a i prosty program nieumiejący oszczędzać prądu procesora też będzie niepotrzebnie zżerał moc w czasie pracy. Do tego nie potrzebujesz przekaźnika tylko mały tranzystor a i sam termostat musisz zrobić samodzielnie, na w miarę nowym komparatorze, pobierającym np. 50uA a nie 2mA prądu.

Na przyszłość: początkujący często zadają bardzo szczegółowe pytanie dotyczące jakiegoś fragmentu z którym nie mogą sobie poradzić po czym okazuje się, że cała koncepcja jest bez sensu. Doświadczony elektronik nigdy nie pomyślałby o takim rozwiązaniu jakie zaproponowałeś, bo od lat znane są dużo lepsze metody robienia takich rzeczy. W urządzeniach bateryjnych liczy się każdy mW zużytej mocy więc sprzęt musi współgrać z oprogramowaniem tak, by w sumie tej mocy marnować jak najmniej.

Polecany artykuł » Czytaj schematy, jak doświadczony elektronik


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
blockchain
blockchain 



Posty: 3
Wysłany: 12-09-2017, 15:03   

Dzięki! Rzeczywiście, nie pomyślałem o możliwościach Arduino. Po przeczytaniu kilku blogpostów o oszczędzaniu energii myślę, że dobrze napisany program powinien wystarczyć.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4102
Pomógł: 442 razy
Otrzymał 585 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 12-09-2017, 15:25   

Pomyśl o wersji mini PRO - jest małe, nie ma niepotrzebnych dodatków (np. USB), procesor mega328 pracuje na 3V (w wykonaniu 8MHz) lub 5V (16MHz) i ma niskomocowy stabilizator:
http://allegro.pl/modul-pro-mini-atmega328p-arduino-avr-fv-i6836812574.html
Nie potrzebujesz nic więcej.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Wykonywanie płytek d... Sterowanie robotem r... Porady dla początkuj... Tani programowalny r...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: danym, napiecia, poziomem, przekaznik, uruchamiany


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki