Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Odbierz rabat na filament!

Czy shield od Arduino Uno będzie kompatybilny z Leonardo?

Autor Wiadomość
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 14-11-2017, 09:11   Czy shield od Arduino Uno będzie kompatybilny z Leonardo?

Bo kabel USB A-B od Uno mi przerywa, a ciężko taki drugi dostać, a drugie Arduino i tak miałem kupić na wypadek awarii tego, a Leonardo ma port Micro Usb, więc jeśli taki kabel się spisuje, łatwo dostać inny. Tak więc czy shield do Arduino Uno będzie pasował do Leonardo? I jak jest z rozłożeniem pinów, bo na moim Uno mam poza 3 wolnymi analogowymi pinami i zasilania wszystkie wykorzystane do 1/2 Bluetooth 2/3 GPS ( software seriale) 4/5/6/7/8/11/ pwm'y od silnika i In1/2/3/4 do 9/10 dwa serwa do 12 DHT11 do 13 i A3 czujnik ultradźwiękowy SDA SCL czujnik IMU do A0/A1 pomiar prądu z silników do A2 pomiar napięcia Lipo i tak też jest mój shield zaprojektowany. Czy jak nałożę go na Leonardo wszystko będzie się zgadzało?

Warto przeczytać » Systemy kontroli wersji - Mercurial


Ostatnio zmieniony przez EasyPeasy_ 14-11-2017, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 14-11-2017, 11:04   

Dwa trywialne zapytania wyszukiwarki, dwie pierwsze odpowiedzi:
https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/arduino-leonardo-schematic_3b.pdf
https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/arduino-uno-schematic.pdf
Reszta jest przedszkolną zabawą w "znajdź różnice".

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 14-11-2017, 11:11   

marek1707 napisał/a:
Dwa trywialne zapytania wyszukiwarki, dwie pierwsze odpowiedzi:
https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/arduino-leonardo-schematic_3b.pdf
https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/arduino-uno-schematic.pdf
Reszta jest przedszkolną zabawą w "znajdź różnice".


Jakoś nie widzę na tym schemacie rozstawu (odległości) między pinami to jak są rozmieszczone ile mają przerwy między kolejnymi rzędami pinów, czy są takie same. Więc nie jest to pytanie trywialne.

I nadal nie wiem czy shield będzie kompatybilny czy nie, bo zamiast napisać po prostu "Tak będzie OK" lub "Nie nie będzie pasować" trzeba iść na okrętkę i podawać link do schematów ideowych z których nic nie wynika.

Ostatnio zmieniony przez EasyPeasy_ 14-11-2017, 11:14, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 14-11-2017, 11:41   

Jesteś żałosny. Ojej, nie dostałeś odpowiedzi na tacy mimo że bardzo chcesz coś wiedzieć na już? No popatrzcie jaki biedny skrzywdzony z pretensjami.
Dlaczego miałyby tu być wymiary? Spróbuj przekonać się do samodzielnego korzystania z dokumentacji. Na początku trochę na siłę bo samodzielność to jednak branie odpowiedzialności na siebie i może boleć, ale potem jakoś pójdzie.
Jak to "nic nie wynika"? Czy schematy są wg Ciebie śmiesznymi tapetami dla geeków? Przecież to one właśnie pokazują, czy Twój shield będzie pasował elektrycznie, a to chyba pytałeś tutaj:
"Czy jak nałożę go na Leonardo wszystko będzie się zgadzało?",
czyż nie? Jak nałożysz. A jeśli nie jesteś pewien czy nałożysz, szukaj dokumentacji mechanicznej. To są otwarte projekty - wszystko jest dostępne a Ty jesteś myślącym człowiekiem. Rozumiem, że nie wiesz rzeczy których nie nauczyli Cię na studiach - i to bardzo fajna wymówka na wszystko, ale nie powiesz mi, że nie byłeś na lekcji o korzystaniu z wyszukiwarki internetowej. A rozumienie tego co widzisz i zagadki pokroju "znajdź różnice" ćwiczyłeś w wieku mniej więcej 5 lat. Hm, może to jednak zbyt dawno..

Nie lataj tu z każdą duperelą bo się ośmieszasz. Tak, mimo obiegowej opinii wg której ponoć nie ma głupich pytań uważam, że zakładanie przez dorosłego i jako tako wykształconego człowieka (na dodatek "z branży") wątku jak ten świadczy o wyjątkowym lenistwie lub głupocie.

Polecany artykuł » Kurs elektroniki - #0 - Spis treści kursu!


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 14-11-2017, 11:51   

marek1707 napisał/a:

Nie lataj tu z każdą duperelą bo się ośmieszasz. Tak, mimo obiegowej opinii wg której ponoć nie ma głupich pytań uważam, że zakładanie przez dorosłego i jako tako wykształconego człowieka (na dodatek "z branży") wątku jak ten świadczy o wyjątkowym lenistwie lub głupocie.


O lenistwie lub samolubstwie to świadczy to, że zamiast zaoszczędzić mój czas i napisać "Tak będzie pasowało do Leonardo" "Nie nie będzie pasowało do Leonardo" podajesz mi schemat ideowy, w którym nie ma informacji żeby odpowiedzieć na to pytanie.

Nie interesuje mnie opinia w internecie na jakimkolwiek forum. I uważam, że jeśli ktoś nie ma ochoty komuś pomóc i odpowiedzieć na pytanie, i zrozumieć, że jeśli ta osoba miałaby odpowiednią ilość czasu to by sama to znalazła i nie pisała na forum. Ale skoro już napisała to widocznie chce zaoszczędzić swój czas i dostać odpowiedzieć od kogoś kto ją zna.

Ja praktycznie większość wczorajszego dnia spędziłem nad tym, żeby pomóc koledze od robota balansującego z tego forum co napisał, że mu żyroskop pływa nad tym, żeby zaimplementować filtr kalmana w simulinku chociaż tego nie musiałem robić i mogłem równie dobrze w tym czasie zająć się czymkolwiek innym, ale mu pomogłem i nie powiedziałem mu idź szukaj informacji w internecie tam jest wszystko, tylko zrobiłem to w taki sposób, żeby wiedział o co chodzi i zrobiłem to bezinteresownie, nie uważałem jego pytań za trywialne, bo tak postępują słabi nauczyciele lub takie osoby, które nauczycielami nigdy nie powinny zostać, tyle ode mnie.

Podsumuję to tak: jak ktoś nie ma ochoty pomóc, nie wchodzi do tematu omija go, jak ktoś ma ochotę pomóc wchodzi do tematu i odpowiada bezpośrednio na pytanie, a nie rozkazuje szukać informacji, bo gdyby ta osoba miała czas na szukanie informacji to z pewnością by to zrobiła.

[ Dodano: 14-11-2017, 12:06 ]
Także, żeby nie być samolubem dzielę się informacją chcąc zaoszczędzić w przyszłości czasu innym którzy będą się nad tym zastanawiali.

Tak shield będzie kompatybilny. Jedynie dodatkowe porty obsługujące SDA i SCL w Uno są na pinach analogowych A4 i A5, a w Leonardzie na 2 i 3, ale w moim przypadku to nie robi różnicy, bo ja podpinam mój czujnik IMU do portów zatytułowanych SDA i SCL.

Ostatnio zmieniony przez EasyPeasy_ 14-11-2017, 12:07, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 14-11-2017, 12:29   

Nie pleć, dostałeś schematy na których jest informacja o tym czy shield będzie pasował elektrycznie. Nawet nie chciało Ci się przejrzeć czterech złącz bo co, bo nie ma tam wymiarów? Kolejny raz przekonałeś mnie, że przekonywanie Cię do samodzielności to rzucanie grochem o ścianę. Patrzysz na bardziej ogólne odpowiedzi pokazujące jak sobie poradzić w przypadku każdego podobnego problemu w przyszłości, jak sroka w gnat.
Nie wiem czy masz prawo nazwać lenistwem napisanie kilku akapitów zamiast "tak" lub "nie". Moim zdaniem to bardziej podpada pod edukację. Nie wszystkie dzieci w szkole rozumieją jej rolę w rozwoju, zdarza się, nie znaczy że są jakoś gorsze.
Nie interesuje mnie co wczoraj robiłeś, widzę o co pytasz tutaj i to z tego śmieję, ha, ha.

Widzę, że dopisałeś odpowiedź zanim ja wysłałem powyższe. Wszystko jedno czy zadziałało co napisałem czy znalazłeś swoje upragnione tak/nie na innym forum. Ważne, że zrobiłeś to samodzielnie, odwołuję srokę z gnatem i brawo za wysiłek :) Następnym razem spróbuj pójść na skróty i od razu znajdować to czego potrzebujesz. Jak Cię przyciśnie to umiesz.

Wytłumacz jeszcze tylko co znaczy "dodatkowe porty"? To jest tylko jeden komplet linii sprzętowego I2C i to z nich trzeba korzystać w pierwszej kolejności. Do czego w takim razie podpiąłeś swoje IMU?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 14-11-2017, 12:35   

marek1707 napisał/a:

Wytłumacz jeszcze tylko co znaczy "dodatkowe porty"? To jest tylko jeden komplet linii sprzętowego I2C i to z nich trzeba korzystać w pierwszej kolejności. Do czego w takim razie podpiąłeś swoje IMU?


No dodatkowe, czyli jakby alternatywne jak np. by mi bardziej pasowało podpiąć ten czujnik od strony analogowych pinów niż do tych co podpiąłem :D

Podpiąłem do tych pinów (co zielona strzałka je wskazuje):



A ogólnie widzę chyba, że w oryginalnym Arduino Uno chyba tych pinów co zielona strzałka wskazuje to nie ma :D A u mnie w klonie są, więc ja mam tam właśnie podpięte.


Miałbym w zasadzie jeszcze jedno pytanie do Pana, mam ten czujnik IMU przyjęło się, że Kąt Yaw jest to obrót wokół osi Z kąt Roll wokół osi Y kąt Pitch wokół osi X. I teraz niech mnie Pan słucha: bo na labolatoriach z Robotów Latających mieliśmy znowu rozszerzenie estymacji orientacji i ogólnie na nich wychodziło tak, że estymacją kąta Roll i Pitch z akcelerometru i żyroskopu jest w miarę dobra, natomiast przy kącie Yaw już musieliśmy wykorzystywać magnetometr.


Ja mam w swoim shieldzie wtyk pionowy do tego czujnika IMU, tak, że gdy go włożę, to moja oś Z jest prostopadle do podłoża, czyli tak jakby pokrywa się z normalną osią Y, a oś Y jest w pionie.

I teraz pytanie czy jakby kąt Yaw jest zawsze związany z osią Z i przez to jeśli będzie chciał uzyskać kąt przechylenia (Roll) to będę uzyskiwał Yaw przez co będzie słaba estymacja jego? Nie wiem czy Pan rozumie to o co mi chodzi, bo to ciężko tak słowami wytłumaczyć.

Jest kąt Yaw, który jest dość słabo estymowany czy jak kładę czujnik tak, że oś Z zamienia się z osią Y to teraz kąt Yaw i jego słaba estymacja to obrót nadal dookoła osi Z (czyli w tym przypadku Yaw = estymacja normalnie Roll, na którym mi zależy) czy od teraz kąt Yaw to obrót dookoła osi Y. A więc pytanie jest o to czy jakby to jakaś właściwość czujnika IMU, że estymacja kąta obrotu dookoła osi Z jest zawsze słabsza, czy nie wokół osi Z tylko zawsze wokół osi pionowej?

Ostatnio zmieniony przez EasyPeasy_ 14-11-2017, 12:52, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 14-11-2017, 12:59   

W pierwszych wersjach nie było, bo malutka mega8/328 w DIP28 ma to wyciągnięte właśnie na analogowe ADC4/5. W Leonardo jest inny procesor, mega32U4 w większej obudowie i w nim I2C przeniesiono na linie cyfrowe PD0/1 uwalniając tym samym cenne wejścia ADC dla ciekawszych rzeczy. To umożliwiło dodanie nowych pinów SDA/SCL obok AREF i pewnie skłoniło producentów do modyfikacji także poczciwego UNO w wersji R3 (gdzie powielono po prostu ADC4/5 na nowe piny) w celu zgodności z ew. nowymi shieldami:
http://marcusjenkins.com/arduino-pinout-diagrams/

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 14-11-2017, 13:03   

marek1707 napisał/a:
W pierwszych wersjach nie było, bo malutka mega8/328 w DIP28 ma to wyciągnięte właśnie na analogowe ADC4/5. W Leonardo jest inny procesor, mega32U4 w większej obudowie i w nim I2C przeniesiono na linie cyfrowe PD0/1 uwalniając tym samym cenne wejścia ADC dla ciekawszych rzeczy.


Ok to już wiem skąd w moim są, a w innych nie :)

A mógłby Pan odpowiedzieć na te pytanie, bo dałem Edita i chyba w czasie kiedy już Pan poprzedni post przeczytał, także zamieszczę jeszcze raz to tutaj, tak więc :) :

Cytat:

Miałbym w zasadzie jeszcze jedno pytanie do Pana, mam ten czujnik IMU przyjęło się, że Kąt Yaw jest to obrót wokół osi Z kąt Roll wokół osi Y kąt Pitch wokół osi X. I teraz niech mnie Pan słucha: bo na labolatoriach z Robotów Latających mieliśmy znowu rozszerzenie estymacji orientacji i ogólnie na nich wychodziło tak, że estymacją kąta Roll i Pitch z akcelerometru i żyroskopu jest w miarę dobra, natomiast przy kącie Yaw już musieliśmy wykorzystywać magnetometr.


Ja mam w swoim shieldzie wtyk pionowy do tego czujnika IMU, tak, że gdy go włożę, to moja oś Z jest prostopadle do podłoża, czyli tak jakby pokrywa się z normalną osią Y, a oś Y jest w pionie.

I teraz pytanie czy jakby kąt Yaw jest zawsze związany z osią Z i przez to jeśli będzie chciał uzyskać kąt przechylenia (Roll) to będę uzyskiwał Yaw przez co będzie słaba estymacja jego? Nie wiem czy Pan rozumie to o co mi chodzi, bo to ciężko tak słowami wytłumaczyć.

Jest kąt Yaw, który jest dość słabo estymowany czy jak kładę czujnik tak, że oś Z zamienia się z osią Y to teraz kąt Yaw i jego słaba estymacja to obrót nadal dookoła osi Z (czyli w tym przypadku Yaw = estymacja normalnie Roll, na którym mi zależy) czy od teraz kąt Yaw to obrót dookoła osi Y. A więc pytanie jest o to czy jakby to jakaś właściwość czujnika IMU, że estymacja kąta obrotu dookoła osi Z jest zawsze słabsza, czy nie wokół osi Z tylko zawsze wokół osi pionowej?

Ostatnio zmieniony przez EasyPeasy_ 14-11-2017, 13:04, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 4306
Pomógł: 464 razy
Otrzymał 606 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 14-11-2017, 13:19   

Chyba rozumiem. Z danych katalogowych różnych żyroskopów nie pamiętam aby któreś osie były specjalnie wyróżniane lub ułomne. Zarówno zakresy jak i szumy rms są zwykle podobne jeśli nie identyczne. Często w parametrach ogóle nie ma rozróżnienia na osie.
Moim zdaniem używaliście magnetometru do kompensacji obrotu w osi Z, bo.. mogliście. Obroty w pozostałych dwóch osiach platformy latającej (czyli pochylenia i przechylenia) są zwykle niewielkie, natomiast w przypadku kierunków świata magnetometr "opłaca" się najbardziej. Być może jest to kwestia ekonomii/oszczędności obliczeń, być może posiadania magnetometru tylko 2D. Może jest to cecha tej konkretnej platformy/implementacji? Zapytaj prowadzącego.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
EasyPeasy_ 



Posty: 122
Wysłany: 15-11-2017, 01:03   

marek1707 napisał/a:
Zapytaj prowadzącego.


No ok spytam :) W czwartek mamy kolejne 3 godzinne labolatoria ostatnią część z najbardziej rozszerzonej estymacji, tj. implementacja Filtru Kalmana i Mahony/Madgwick dla 3 osi, więc w sam raz na takie pytanie :D

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Sterowanie robotem r... Zasilanie waldka i k... Tani programowalny r... AtTiny2313 - pierwsz...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, bedzie, czy, kompatybilny, leonardo, od, shield, uno


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki