Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Odbierz rabat na filament!

Arduino uno - brak kontaktu z platformą...

Autor Wiadomość
sebekgr 



Posty: 1
Wysłany: 26-06-2017, 01:01   

Hej

mam dokladnie ten sam problem co dwaj moi poprzednicy.

U mnie miga tylko dioda przy literce L. Uszkodzilem go (a raczej cos nakombinowalem) kiedy wgrywalem do niego HEX'a kiedy chcialem zbudowac plotter CNC z tego tutorialu https://www.youtube.com/watch?v=m1n_CQJiO8A
Do wgrania zostal uzyty program x-loader.
Teraz nie moe nic wgrac, czy ktos wie jak cofnac ten proces?

Probowalem wgrac bootloadera po przez inne arduino (nano) ale jakos mi to nie wychodzi
Ktos ma pomysl jak naprawic arduino ? :)

Warto przeczytać » Jak unikać pułapek języka C?


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7956
Pomógł: 118 razy
Otrzymał 509 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 26-06-2017, 12:24   

sebekgr, miganie diody L oznacza, że układ ma wgrany podstawowy program BLINK, więc raczej nic do niego nie wgrałeś. Proponowałbym odłączyć zbędną elektronikę i spróbować zaprogramować całość raz jeszcze na spokojnie z poziomu Arduino IDE dla testu :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Komodor 



Posty: 2
Wysłany: 01-07-2017, 20:55   

Witam

Również mam problem z wgraniem nowego programu na płytkę.
Możliwe że to podobna sprawa.

Ja zrobiłem coś takiego:
1.Pobrałem bibliotekę UnoJoy ( chciałem zmienić elektronikę w mojej kierownicy do PC )
2.Pobrałem program Flip ( zgodnie z dziesiątkami poradników )
3.Zainstalowałem odpowiedni sterownik na PC ( było z tym problemów ale się udało )
4.Wgrałem na arduino przykładowy podstawowy program z biblioteki UnoJoy do „zmienienia” płytki w joystick a w moim przypadku w kierownice.

5.I tu uwaga: Aby to wszystko zadziałało musiałem jeszcze sprawić by arduino było rozpoznawane przez PC jako joystick. W tym celu zwarłem dwa piny 5 i 6 ( obok USB jest ich sześć ). Po tej operacji pełny sukces. Kierownica śmiga pięknie, komputer pięknie wykrywa arduino. Wystarczy podłączyć je do USB, gaz do dechy i w drogę...

Problem: od tego momentu nie mam już możliwości wgrania żadnego innego programu. Arduino miałem na COM3. Teraz jest zupełnie nie podłączone. Nigdzie nie można ustawić portu COM.
W IDE „Narzędzia -> Port” jest wyszarzone.

Z tego co się zorientowałem to mam arduino obecnie w trybie „DFU mode” czyli właśnie jako urządzenie zewnętrzne a nie jako urządzenie do programowania. To tak jak by teraz komunikacja przez USB była w drugą stronę.

Oczywiście jestem jak to się mówi zielony. Płytkę mam od miesiąca i być może opisuje to bardzo nie fachowo. Sorki jeśli tak jest, proszę o wyrozumiałość.

Jakieś pomysły co nakręciłem i jak to odkręcić ?

Arduino Uno R3 zakupione na forboot.pl
Do czasu mojego eksperymentu z joystickiem wszystko działało idealnie.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
leshu87 



Posty: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 04-10-2017, 20:23   

Witam,
jeśli kogoś to w dalszym ciągu interesuje to tak jak sugerowało wcześniej kilka osób rozwiązaniem jest wciśnięcie przycisku reset gdy rozpoczyna się wgrywanie. Mam ten problem z 2 szt pro mini atmega328 z Chin, które były podłączone do PC przez PL2303HX. W obydwu przypadkach pojawiało się:
Kod programu: Zaznacz cały
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xa5
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xa5


PRZYCISK RESET WCISKAMY GDY TYLKO POJAWI SIĘ NAPIS: "WGRYWANIE" !
Niestety muszę Resetu używać za każdym razem... Gdzieś jednak czytałem, że niektóre ISP mają wbudowany reset.

Warto przeczytać » O układach AVR XMega - recenzja AVR. Układy peryferyjne


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Treker
Treker 




Posty: 7956
Pomógł: 118 razy
Otrzymał 509 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 05-10-2017, 08:53   

leshu87, witam na forum :) Dzięki za podzielenie się rozwiązaniem problemu, na pewno pomoże to komuś w przyszłości (kto trafi tutaj z wyszukiwarki) ;)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
frantz92 



Posty: 1
Wysłany: 26-11-2017, 22:01   

W trakcie wgrywania programu sprawdźcie, czy nie macie nic podpięte pod pin RX, TX arduino. Często z arduino jak robiliście wcześniej programator to ma wklepane info o wgrywaniu na inne mikrokontrolery czy moduły programu.

Odłączcie piny RX, TX od arduino w trakcie wgrywania programu (albo i wszystkie piny) u mnie w 90% przypadków to działa na ten rodzaj błędu.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Komodor 



Posty: 2
Wysłany: 07-12-2017, 15:40   

Wróciłem do tego tematu jaki opisałem parę postów wyżej. Wciskanie resetu u mnie nie pomagało. Inne porady także nic nie zmieniały. Problem z wgrywaniem programu na płytkę rozwiązałem chyba dość amatorsko ale skutecznie. Wyszedłem z założenia że wykasował się bądź uszkodził bootloader lub może część płytki odpowiedzialna za wgrywanie programu ( jak pomyliłem nazwę to wybaczcie ). Dokupiłem osobną płytkę którą wpina się do arduino. Mam teraz dwa kable USB. Jeden przesyła dane do PC i realizuje mój program i płytka działa jako joystick. Drugi kabel USB pozwala na programowanie płytki. Ta dodatkowa płytka to Arduino ISP. Dla mnie ważne jest że zadziałało. Nie muszę nic resetować. Płytka działa teraz jakby w dwie strony bez żadnych dodatkowych kombinacji. Może to komuś też pomoże.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7956
Pomógł: 118 razy
Otrzymał 509 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 08-12-2017, 15:18   

Komodor, jeśli dobrze rozumiem to w takim razie kupiłeś osobny programator i wgrywasz normalnie programy z pominięciem bootloadera. Nie wolisz spróbować wgrać bootloader i działać później normalnie? Strasznie na około działasz w tej chwili - rozumiem, że to działa, ale jednak...


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: AtTiny2313 - pierwsz... Porady dla początkuj... Wykonywanie płytek d... Pare pytań na temat ...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, brak, kontaktu, platforma..., uno


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki