Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Drukarki XYZprinting!

Programator USB ISP działające z Arduino IDE?

Autor Wiadomość
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 15-06-2017, 08:14   Programator USB ISP działające z Arduino IDE?

Witam, otóż mam problem:
zakupiłem taki oto programator: http://www.gotronik.pl/programator-isp-dla-ukladow-avr-51-metalowej-obudowie-p-2861.html (jeżeli nie można zamieszczać linków to przepraszam)
I chciałbym nim programować w Arduino IDE. Już ustawiałem na inne programatory,
wgrywałem przez programator ale nie działa.
Jeżeli temat w złym dziale proszę o przeniesienie tematu.
Pozdrawiam
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Odlewanie opon z silikonu

Opony jakie robiłem kilka razy do linefollowera wykonane były z silikonu oryginalnie używanego do tworzenia fo... Czytaj całość

Popularny artykuł » Kurs STM32 - #12 - I2C w praktyce, akcelerometr


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1775
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 155 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 15-06-2017, 09:12   

Bardzo nam przykro, że nie działa. Mogę Cię pocieszyć, że najprawdopodobniej po prostu robisz coś źle. Niestety nie potrafimy powiedzieć co, bo nie napisałeś co dokładnie robisz.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 15-06-2017, 09:18   

Więc tak:
podłączam programator (wykrywa jako urz. HID i jest gotowy do urzycia)
Odpalam Arduino IDE,
programator ustawiam na AVR ISP,
włączam np. Blinka i wgrywam przez Wgraj używając programatora.

Odrazu wywala error:
Problem z wgrywaniem na płyte. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii.

Dodam, że próbuję programować Arduino Pro Mini, i że udało się bez problemu przez Uno.

Podłączenie: (mam zamienione VCC z GND, niewiem czemu)
Z programatora:
MOSI do 11,
REST do RST,
SCK do 13,
MISO do 12,
VCC do VCC
i oczywiście GND do GND.

Ostatnio zmieniony przez PanSucharek99 15-06-2017, 09:27, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1775
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 155 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 15-06-2017, 09:21   

To jeszcze przy okazji napisz jak go podłączasz.

Popularny artykuł » Kurs elektroniki - #3 - prawa Ohma i Kirchhoffa


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 17-06-2017, 10:02   

To chyba jednak kupię usbasp. Mam nadzieję że taki będzie pasować.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1775
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 155 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 18-06-2017, 12:21   

PanSucharek99 napisał/a:
(mam zamienione VCC z GND, niewiem czemu)


To brzmi podejrzanie. Jesteś pewien, że innych wyjść nie masz pozamienianych?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dejmieno 



Posty: 26
Otrzymał 2 piw(a)
Programuję w:
Java, C
Wysłany: 19-06-2017, 08:33   

A to nie jest tak że nowe arduino IDE ma problem ze współpracą z ISP? Przynajmniej ja miałem z USBAsp i jak się okazało jedynym wyjściem było korzystanie z Arduino IDE w wersji 1.6X.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 19-06-2017, 15:34   

@deshipu Niewiem, czy inne wejścia mam pozamieniane, ani niewiem jak sprawdzić takie wejścia. Mógłbym sprawdzić tym programem co oferują - 'ProgISP', lecz niewiem jak go ogarnąć .-.

@dejmieno Odkąd miałem małe problemy z nowymi Ide, korzystam z 1.6.4.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1775
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 155 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 19-06-2017, 16:43   

PanSucharek99 napisał/a:
@deshipu Niewiem, czy inne wejścia mam pozamieniane, ani niewiem jak sprawdzić takie wejścia. Mógłbym sprawdzić tym programem co oferują - 'ProgISP', lecz niewiem jak go ogarnąć .-.


Może przeczytaj w instrukcji obsługi, którą zgodnie z prawem dostałeś od sprzedawcy? A jak nie dostałeś, to się upomnij.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 19-06-2017, 16:51   

Nic nie dostałem, tylko sam programator z kablem. Obecnie szukam w internecie czegoś na ten temat. (Muszę stworzyć plik hex - niewiem jak i czym :-P )
Edit: Piny są normalnie ułożone - to coś jest w Pro mini

Ostatnio zmieniony przez PanSucharek99 19-06-2017, 17:04, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1775
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 155 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 19-06-2017, 18:05   

Napisz do sprzedawcy. Ma obowiązek dostarczyć ci instrukcję.

Plik hex tworzysz przy pomocy avr-objcopy z pliku .elf jak już skompilujesz program. Ja używam poniższego Makefile-a, może ci się przyda:

Kod programu: Zaznacz cały

DEVICE      = atmega328p
CLOCK      = 16000000
PROGRAMMER = -c usbasp
OBJECTS    = main.o

#FUSES       = ...

AVRDUDE = avrdude $(PROGRAMMER) -p $(DEVICE)
COMPILE = avr-gcc -std=gnu99 -Wall -Os -DF_CPU=$(CLOCK) -mmcu=$(DEVICE)

all:    main.hex

.c.o:
    $(COMPILE) -c $< -o $@

.S.o:
    $(COMPILE) -x assembler-with-cpp -c $< -o $@

.c.s:
    $(COMPILE) -S $< -o $@

flash:    all
    $(AVRDUDE) -U flash:w:main.hex:i

fuse:
    $(AVRDUDE) $(FUSES)

install: flash fuse

clean:
    rm -f main.hex main.elf $(OBJECTS)

main.elf: $(OBJECTS)
    $(COMPILE) -o main.elf $(OBJECTS)

main.hex: main.elf
    rm -f main.hex
    avr-objcopy -j .text -j .data -O ihex main.elf main.hex
    avr-size --format=avr --mcu=$(DEVICE) main.elf

disasm:    main.elf
    avr-objdump -d main.elf

cpp:
    $(COMPILE) -E main.c`gg

deps:
    $(COMPILE) -M main.c pwm.c >> Makefile



Ale normalnie to wszystko powinno dla ciebie Arduino IDE robić -- makefile-a używam tylko jak programuję bezpośrednio w C.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PanSucharek99 



Posty: 14
Wysłany: 20-06-2017, 15:08   

Ale i tak tego pliku nie rozumiem .-.
Ale teraz jadę do sklepu elektronicznego, to kupię odrazu usb asp. Lecz i tak spróbuję ogarnąć tego isp.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Atmega - problem z b... [C] Arduino LCD 4x16... [C] Arduino Atmega32... Arduino Mega pliki d...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, dzialajace, ide, isp, programator, usb


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki