Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Problem z wydrukiem 3D

Autor Wiadomość
rafal232 



Posty: 7
Skąd: Głogów
Wysłany: 11-04-2017, 06:35   Problem z wydrukiem 3D

Witam,

Posiadam drukarkę 3d firmy PROPOX, i mam ostatnio z nią problem bo w czasie drukowania spinnera z białego filamentu zaczyna przypalać rogi te wewnętrzne i nie wiem od czego.

Pozdrawiam
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Filtr Kalmana - Teoria i Praktyka

W artykule postaram się opisać w prosty sposób filtr kalmana. Zostanie tutaj podana minimalna dawka teorii, kt... Czytaj całość

Ostatnio popularny » OpenCV - #1 - Pierwsze kroki


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7429
Pomógł: 113 razy
Otrzymał 487 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 11-04-2017, 08:12   

rafal232, masz może zdjęcie pokazujące jak to dokładnie wygląda :) ?


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rafal232 



Posty: 7
Skąd: Głogów
Wysłany: 11-04-2017, 15:42   

Coś takiego wychodzi

Też podczas tego druku zdzierają się rogi
Ustawiona jest temperatura na głowicy 240 stopni i na stole 100 po zmniejszeniu temperatury (230 stopni) na głowicy przypalenie jest ale już mniejsze ale z to warstwy się nie trzymają

PS. Mam zrobioną komorę

Ostatnio zmieniony przez rafal232 11-04-2017, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
pawcio0928 




Posty: 478
Pomógł: 19 razy
Otrzymał 33 piw(a)
Skąd: Łódź
Programuję w:
c
Należę do:
3bot
Moje roboty:
[NS]Mortus, Czap, Nano [US]Hunter, [LF]Dragon, Infinity

Wysłany: 12-04-2017, 11:52   

Wyczyszczenie głowicy drukującej powinno pomóc.

Polecany artykuł » Rynek druku 3D w Polsce - raport dzięki Printelize


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
rafal232 



Posty: 7
Skąd: Głogów
Wysłany: 17-04-2017, 12:43   

A może to być przez słabą jakość filamentu

A mam jeszcze pytanie od czego mogą się zawijać ostre rogi w tym spinnerze podczas drukowania

Ostatnio zmieniony przez rafal232 18-04-2017, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wn2001 



Posty: 69
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 6 piw(a)
Moje roboty:
Maniek; Maniek 2; Freeze; InfraRed

Wysłany: 18-04-2017, 13:51   

Co do zawijanie ostrych rogów - zła kalibracja (filament kładziony ciut za wysoko) / filament się w tych miejscach najbardziej kurczy i podwija - używasz czegoś, aby wydruki się trzymały? Jeżeli nie, to nagrzej stół, rozsmaruj ciepłym klejem i:
1) schłodź i cały wydruk na zimnym;
lub (zauważyłem, że nagrzany a zimny stół napręża się w takim stopniu, że zmienia się jakość pierwszej warstwy)
2) pierwsze warstwa na gorąco, a potem wyłączasz grzanie i reszta na "zimnym stole".
Trochę brzydka powierzchnia od spodu (do przeszlifowania), ale stosuję tę metodę i jeszcze ani razu nic się nie odkleiło :)

BTW Mam tę samą drukarkę, różne rzeczy się z nią działy, ale mi służy i jestem z niej zadowolony :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forbotna 



Posty: 1
Wysłany: 20-04-2017, 15:53   

Ja też zastanawiam się nad zakupem drukarki D3, bo bardzo przydałabym mi się w pracy, podjąłem taka decyzje po przeczytaniu tego ciekawego artykułu na temat druku 3D: http://drukwfirmie.pl/4789-inzynier-drukowanie-a3 widzę, że wy już korzystacie, więc czy moglibyście mi doradzić jakiś sensowny model?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wn2001 



Posty: 69
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 6 piw(a)
Moje roboty:
Maniek; Maniek 2; Freeze; InfraRed

Wysłany: 20-04-2017, 21:29   

Każdy model jest dobry w zależności od budżetu :) Jeżeli chodzi o druk FFF (czyli najpopularniejszy - nakładanie "nitki po nitce") miałem do czynienia z RepRapem za 800 zł - składałem go, najgorzej nie drukuje i działa, ja mam Propoxa, dopłacałem za składanie i też działa :) Jeżeli o RepRapy chodzi, to ważne jest (z moich obserwacji), aby:
-wózek z ekstruderem był metalowy - drukowane się po prostu złamie, szczególnie w transporcie;
-elektronika to RAMPS - ma postać nakładek Arduino Mega+Shield+A4988 - jeżeli się zepsuje, to tylko sobie wymieniasz, bo są to płytki najtańsze i najpopularniejsze;
-wiatraczek na elktronikę, bo MOSFET od grzania stołu się lubi palić :) ;
-śrubki do regulacji naprężenia pasków zębatych - da się bez nich żyć, ale jest to niesamowicie wygodne.

Jeżeli o RepRapy chodzi, to tyle. Natomiast jeżeli chcesz się zająć drukiem 3D "profesjonalnym" zainteresuj się Zortraxami. Widziałem ich wydruki kiedyś na targach ITM i byłem pod wrażeniem szczegółowości oraz dokładności :) Rzecz jasna to inny poziom cenowy, ale też masz np. śrubę trapezową i stół perforowany, od którego wydruk nie ma szans się odkleić ;) To na tyle (ale to tylko moje doświadczenie, opinia i zdanie) :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rafal232 



Posty: 7
Skąd: Głogów
Wysłany: 22-04-2017, 17:58   

Zmieniłem filament na PLA i puściłem wydruk okazało się że zaczął się rozwarstwiać.
Problemem był nie skalibrowany extruder i podawał o 1,6 mm za mało filamentu, po kalibracji zacząłem drukować ponownie. Najpierw wydrukowałem sześcian 20x20x20 i okazało się że jest fajnie ale ściany są nie równo są delikatnie chropowate (moim zdaniem jest to brak chłodzenia wydruki) i lekko rozjechany wymiar o 0,2 mm jeśli chodzi o wymiary podstawy zrobiłem korektę na panelu drukarki i jest fajnie teraz. Powiedzie czy podczas druku z PLA jest wymagane chłodzenie wydruku ?

Odpowiadając na pytanie użytkownika wn2001, drukuje na szkle pokrytym sokiem z ABS-u, myślę że ta kalibracja powinna rozwiązać problem tego podwijania i rozwarstwiania w ABS-ie, ale czy rozwiąże "przypalanie rogów wydruku"

Ja również jestem zadowolony z drukarki jeśli chodzi o wydruk, nie zajmuje się tym zawodowo. Kalibracja stołu jest czasem wredna i trzeba się trochu na ścierać aby wykalibrować stół ale później już idzie z górki.

Ktoś z was myślał o auto leveling-u stołu (jakoś tak to się pisze) może ktoś ma coś takiego zamontowanego

Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wn2001 



Posty: 69
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 6 piw(a)
Moje roboty:
Maniek; Maniek 2; Freeze; InfraRed

Wysłany: 22-04-2017, 22:16   

Ja drukuję tylko z PLA i nie chłodzę, a jeżeli jest taka potrzeba - stawiam obok, jeszcze w slicerze, słupek - wtedy warstwa na właściwym detalu ma czas się ochłodzić ;)

Kalibrując, daje do druku duży prostokąt jako pierwszą warstwę - wtedy dobrze widać, czy są między liniami szczeliny czy może się nachodzą :)

O automatycznym poziomowaniu stołu się nie wypowiem, bo to mi się akurat jedynie obiło o uszy :)

EDIT

Poszperałem trochę i zerknij na to - https://botland.com.pl/czujniki-magnetyczne/7270-indukcyjny-czujnik-zblizeniowy-lj18a3-8-zbx-8mm-6-36v.html oraz na http://www.instructables.com/id/Enable-Auto-Leveling-for-your-3D-Printer-Marlin-Fi/
Wniosek - istnieje taka możliwość, ale jak to będzie działać to nie wiem :)

Ostatnio zmieniony przez wn2001 22-04-2017, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7429
Pomógł: 113 razy
Otrzymał 487 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 25-04-2017, 20:27   

wn2001, polecam poczytać jak działa automatyczna kalibracja stołu w oryginalnej Prusie MK2. Jest tam kalibracja, która "potrafi naprawić" problemy występujące na wszystkich 3 osiach. Przykład:


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kto chce zacząć przy... 3D Boom - drukarki B... Składam drukarkę 3D ... Składam drukarkę 3D ...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: 3d, problem, wydrukiem


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki