Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

[Line follower] Fuzzy

Autor Wiadomość
Treker 




Posty: 7601
Pomógł: 114 razy
Otrzymał 491 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-03-2015, 15:09   

Mocowania standardowe, jak do tej pory się nie połamały :)
U mnie cała płytka jest jednym wielkim amortyzatorem, który ugina się od nacisku.
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Napędy tunelowe w robotyce

W poradniku tym, zebrałem moje doświadczenie poparte wyłącznie praktyką - nie pojawi się tutaj żadna teoria. P... Czytaj całość

Warto przeczytać » Pozyskiwanie części z niepotrzebnego sprzętu domowego



Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Ahmed 



Posty: 33
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 13-03-2015, 22:14   

Witam

Gratuluję konstrukcji, a, ponieważ właśnie zaczynam projektować swojego linefollowera mam kilka pytań:
1. Zauważyłem że w Lajcie przeznaczyłeś miejsce na akcelerometr/żyroskop, ale w Fuzzym zrezygnowałeś z tego pomysłu. Czy mógłbym poznać motyw tej decyzji?
2. Czy mógłbym się dowiedzieć, cóż to za tajemniczy układ pomiędzy mostkiem a stabilizatorem w Fuzzym?
3. Według datasheet lm1117 5V potrzebuje na wejściu powyżej 6,5V, a Ty nie zastosowałeś pomiaru stanu baterii przez procka. Jak sobie z tym radzisz? Sprawdzasz napięcie przed każdą jazdą, czy też zastosowałeś np. diodę zenera+tranzystor do odcięcia zasilania?
4. Spotkałem się z opinią, że polecane 20mA dla diody od ktira to zbyt dużo, ponieważ wtedy podczerwień odbija się nie tylko od podłoża, ale także od pcb. Czy przeprowadzałeś jakieś związane z tym testy?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7601
Pomógł: 114 razy
Otrzymał 491 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 14-03-2015, 11:05   

Cześć,
1) Brak czasu na testy i uruchomienie czujnika. Rok temu robot wygrał wszystkie zawody w swoje konkurencji, więc skupiałem się na rozwijaniu platformy, którą miałem od strony softu. Nie dodawałem później nowych elementów.

2) Tajna broń :) Jest to przykład mojego lenistwa - tak jak w poprzednich robotach kody RC5 odkodowywałem na małym, poczciwym Attiny13 zamiast na głównym procesorze.

3) Wymieniam akumulatory na tyle często, aby napięcie nigdy nie spadało poniżej 7,5V

4) Pierwsze słyszę :) Zresztą nawet jeśli, to w pewnym stopniu można to niwelować odpowiednio wysokim progiem ustawionym na przetwornikach ADC.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Maniek93 



Posty: 25
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Trn
Programuję w:
C
Wysłany: 01-01-2016, 18:02   

Witaj, chciałbym się dowiedzieć o ile to nie żadna tajemnica, w jakiej odległości od siebie rozmieściłeś czujniki linii, o ile są "cofnięte"względem siebie kolejne czujniki oraz to w jaki sposób doszedłeś do takiego rozwiązania, co brałeś pod uwagę przy rozmieszczaniu czujników.
Pozdrawiam

Warto przeczytać » Java w pigułce. Wydanie VI - Helion 2015


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Treker 




Posty: 7601
Pomógł: 114 razy
Otrzymał 491 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 03-01-2016, 16:59   

Maniek93, wybacz za późną odpowiedź, nie miałem wcześniej dostępu do robota. Czujniki rozstawione są, co 12 mm. Teraz ułożyłbym je trochę gęściej. Jeśli chodzi o cofnięcie, to nie jest one równomierne - średnio o 3 mm. Nie jest to jednak wartość kluczowa. Grunt, aby było widoczne półkole.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
simba92 




Posty: 17
Skąd: Bydgoszcz
Programuję w:
C
Wysłany: 12-07-2017, 13:51   

Treker enkodery masz na porcie B pinach 4-7, w jaki sposób realizujesz odczyt z enkoderów tzn. włączasz TIM3 remapując piny i TIM4 na pozostałych dwóch pinach ( PB6 i PB7) i korzystasz z DWÓCH timerów ? Mam też pytanie czy potrzebne są 2 timery do 2 enkoderów, czy można wykorzystać 1 timer i 4 kanały i wtedy jak można programowo to zrealizować ?

Ostatnio zmieniony przez simba92 12-07-2017, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7601
Pomógł: 114 razy
Otrzymał 491 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 12-07-2017, 14:34   

simba92, nie jestem w stanie udzielić w tej chwili odpowiedzi na pytanie. Nie zajmowałem się tymi robotami już ~2 lata, nie mam teraz dostępu do programu i nie pamiętam jak dokładnie było to realizowane :(


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź » Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiZbuduj swojego robota - kurs!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: [Manipulator] Zdalne... [Wielozadaniowy] Rob... [Wielozadaniowy] IVS... [Nanosumo] Robot &qu...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: fuzzy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki