Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Kurs budowy robotów - #2 - sterownik robota, czujniki

Autor Wiadomość
wojtek_p 




Posty: 6
Wysłany: 28-01-2017, 14:29   

Dzięki za informacje.
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
OpenCV - Wykrywanie obiektów

W tej części zajmiemy się zagadnieniem wykrywania obiektów. Biblioteka OpenCV oferuje szereg narzędzi, które u... Czytaj całość


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaz9 



Posty: 1
Wysłany: 27-02-2017, 08:52   

Super kurs jak i cały zestaw robota. Wciągnął mojego dzieciaka na całego.
Mam pytanie odnośnie zastąpienia baterii akumulatorami.

Czy baterie 6x1.5V =9V można zastapić akumulatorami 6x1.2V =7.2V
Robot pociągnie? dioda będzie sygnalizowała poprawnie rozładowanie?

a jeśli nie to może akumulator 12.6V ?
Shield ma jakąś tolerancje w zasilaniu?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 27-02-2017, 10:28   

kaz9, witam na forum i cieszę się, że kurs się podoba :)

Robot powinien poprawnie działać, przy napięciu 7,2V. Jednak jest to już blisko granicy 7V, których do pracy wymaga samo Arduino. Na pewno warto spróbować, zbyt niskie napięcie nie uszkodzi robota. Najwyżej całość nie będzie poprawnie pracować. Zgodnie z informacją z artykułu oraz tej, która jest nadrukowana na płytce obok (złącza zasilania) układu nie można zasilać napięciem wyższym od 11V. Większa wartość uszkodzi sterownik silników.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yemu 



Posty: 5
Wysłany: 06-03-2017, 11:41   

Dzień dobry,

czy jest możliwość zakupu samego opisywanego w kursie shieldu MSX?

Pozdrawiam
y

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 06-03-2017, 12:26   

yemu, tak będzie można :) Pierwotnie zapowiadałem, że nastąpi to pod koniec lutego, ale akurat wtedy Botland zmieniał siedzibę, więc nie chciałem robić zamieszania. Płytki pojawią się w sprzedaży na pewno przed 15 marca.


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yemu 



Posty: 5
Wysłany: 06-03-2017, 14:37   

super, dziękuję za odpowiedź, będę śledził informacje w tej sprawie :)
czy wiadomo jaka orientacyjnie będzie cena?

Ostatnio zmieniony przez yemu 06-03-2017, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 07-03-2017, 12:59   

yemu, wszystkie informacje pojawią się w odpowiednim momencie na Forbocie :)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yemu 



Posty: 5
Wysłany: 08-03-2017, 09:41   

super, to czekam z niecierpliwością :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 13-03-2017, 14:44   

yemu, shield pojawił się w sprzedaży: Forbot Robot Shield dla Arduino


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yemu 



Posty: 5
Wysłany: 15-03-2017, 14:55   

dzieki za info, jednak już zakupiłem cały zestaw robota :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 15-03-2017, 16:53   

yemu, też fajnie - powodzenia w budowie ;)


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yemu 



Posty: 5
Wysłany: 19-03-2017, 12:15   

czołem!

budowanie idzie ok, syn zadowolony :)

mam pytanie, czy istnieje możliwość by podłączyć coś do shieldu do pinu 2 lub 3, potrzebuję do czegoś wykorzystać przerwania, a w Uno one chyba są dostępne tylko na pinach wlasnie 2 lub 3.
z gory dzieki za pomoc.
pozdr
y

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7362
Pomógł: 112 razy
Otrzymał 486 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 19-03-2017, 15:09   

yemu, cieszę się, że shield daje rade ;) Jeśli chodzi o piny 2 i 3, to na płytce są odpowiedzialne za odbiornik podczerwieni (TSOP) oraz przycisk. W celu podłączenia czegoś dodatkowego do przerwań trzeba się dolutować do płytki (najwygodniej pewnie do przełącznika).


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Kurs Arduino - #8 - ... Kurs STM32 - #2 - Po... Kurs Arduino - #9 - ... Kurs STM32 - #3 - Pł...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: elektronika, komentarze, majsterkowanie, robotyka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki