Electropark

USB jako port równoległy

Autor Wiadomość
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 13:10   USB jako port równoległy

Posiadam laptopa i chciałbym zastosować go jako sterownik do platformy mobilnej.
I tu mam pytanie w laptopie posiadam niestety tylko wyjścia USB (w sumie są 4)
Czy jest możliwość wykonania jakieś przejściówki, tak abym mógł sterować spod laptopa wyjściami (taki port równoległy jak LPT)
Jak widzę to kupne przejściówki obsługują jedynie drukarki, i nie da się ich tak zastosować.
Najlepiej jak szło by coś takiego wykonać na ATMedze 16 czy 8


Aha i jeszcze
Chyba że można zastosować do tego celu RJ45 czy RJ11
A przez program SIW wykrywa mi również jakiś port LPT (nie mam oczywiście takiego wyjścia) jak ktoś wie gdzie znajduje się on na płycie głównej i czy można było by dolutować do niego złącze i normalnie wykorzystać, to bardzo ucieszył bym się jak ktoś by napisał

Model to Asus Z53Series
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Recenzja - Język C dla mikrokontrolerów AVR

Według autora po lekturze tej pozycji: poznamy budowę oraz podstawy programowania mikrokontrolerów, dowiemy si... Czytaj całość


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kling 




Posty: 220
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Kraków / Łódź
Programuję w:
[C]/[C++]
Należę do:
SKaNeR
Moje roboty:
Chory Pastor/Pan Szpadyzor

Wysłany: 06-04-2012, 13:36   

FT232 + ATMEGA + program i masz wszystko czego potrzebujesz.
Po podłączeniu FT232 pojawia Ci się port COM, na który nawet najprostszym terminalem wysyłasz komendy. Program w uC przetwarza to i ustawia konkretne stany wyjść.
Całość prosta i niedroga.


nulla dies sine linea
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
dominos96
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 13:45   

Dzięki za pomoc :mrgreen:
Ale szkoda że nie ma tego układu w THT, no ale trudno


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kling 




Posty: 220
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Kraków / Łódź
Programuję w:
[C]/[C++]
Należę do:
SKaNeR
Moje roboty:
Chory Pastor/Pan Szpadyzor

Wysłany: 06-04-2012, 14:38   

Jak chcesz żeby było THT to możesz wykorzystać układ max232. I dokupić za kilka złotych przejściówkę USB-RS232 i na jedno wyjdzie.
Koszty podobne, program ten sam, jedynie więcej elementów.


nulla dies sine linea
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
BlackJack 




Posty: 781
Pomógł: 24 razy
Otrzymał 44 piw(a)
Skąd: Poland
Programuję w:
C for PIC
Wysłany: 06-04-2012, 14:43   

Cytat:
Dzięki za pomoc :mrgreen:
Ale szkoda że nie ma tego układu w THT, no ale trudno

A właśnie że istnieje taki układ scalony. Nie pamiętam dokładnie symbolu, ale lata temu w CHIPie opisano na nim jak zrobić pojemnik na CD/DVD który się obraca i podaje nam wskazaną płytę.
Na pewno istnieje expander USB<>port równoległy.


Przyjmę drobne zlecenia, na oprogramowanie sterowników, LOGO, EASY, TECO SG2, czy podobnych.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2202
Pomógł: 79 razy
Otrzymał 190 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
Bascom/C
Moje roboty:
Pępki, Nugget


Wysłany: 06-04-2012, 14:49   

Ewentualnie można też skorzystać z układu FT2232, jest to konwerter USB<->UART/Port równoległy, po więcej info odsyłam do datasheeta, ciekawy układ. Jak chcesz tylko port równoległy, to jest jeszcze FT245 :) Ogólnie FTDI ma ciekawe scalaki jeśli chodzi o konwersję USB-cośtam :P


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
marek1707 



Posty: 1515
Pomógł: 187 razy
Otrzymał 274 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 06-04-2012, 14:52   

Oczywiscie, że jest. Nazywa się FT245 i "po drugiej stronie" dostajemy 8 linii które moga być dwukierunkową magistralą albo w najprostszym przypadku wyjściami (lub wejściami) 8-bitowego rejestru. Poprzednie wersje układu (podobnie jak słynnego FT232) potrzebowały kwarcu ale od dawna istnieje już wersja "R":
http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT245R.pdf
która obywa sie bez niego. Idealne rozwiązanie do sterowania prostych interfejsów podłączanych do PC. Warto wczytać się w dane katalogowe i wydusić z układu dokładnie to, czego potrzebujemy.

EDIT: No tak, pisaliśmy razem. Moje "oczywiście że jest" odnosi się do postu BlackJacka :)

Ostatnio zmieniony przez marek1707 06-04-2012, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 18:21   

W sumie znalazłem coś takiego
http://www.recursion.jp/avrcdc/cdc-io.html#usage
Jak widzę jest tylko 1 procek i odrazu wyjścia I/O
Tylko jak z programem do obsługi tego, bo na stronce jakoś nie umie znaleść ?
I czy konieczny jest tek kwarc 12MHz (mam pod ręką tylko 6 , 8) ?

Edit.
A najbardziej zależały by mi na µC ponieważ mam pod ręką, a sklep dopiero w poniedziałek


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Ostatnio zmieniony przez dominos96 06-04-2012, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2202
Pomógł: 79 razy
Otrzymał 190 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
Bascom/C
Moje roboty:
Pępki, Nugget


Wysłany: 06-04-2012, 18:24   

12MHz jest konieczny. Toto przedstawia ci się na kompie jako port COM i za pomocą terminala wysyłasz odpowiednie komendy do uC.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 18:31   

Ehh
Poszukam jeszcze raz, może znajdę taki kwarc, a jak nie to w po świętach kupie :-(


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Ostatnio zmieniony przez dominos96 06-04-2012, 18:32, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 18:38   

Właśnie też się zorientowałem i poprawiłem :mrgreen:

Mam 18 MHz, nada się ?


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Ostatnio zmieniony przez dominos96 06-04-2012, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek1707 



Posty: 1515
Pomógł: 187 razy
Otrzymał 274 piw(a)
Skąd: WAW
Programuję w:
C, asm
Wysłany: 06-04-2012, 18:44   

"I czy konieczny jest tek kwarc 12MHz "
"12MHz jest konieczny"
"Mam 18 MHz, nada się ?"

Brak słów..

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 18:48   

Jeśli ma więcej, to chyba powinno dać się to jakoś przedzielić


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dondu 



Posty: 903
Pomógł: 39 razy
Otrzymał 69 piw(a)
Skąd: Gliwice
Programuję w:
C
Wysłany: 06-04-2012, 18:51   

dominos96 napisał/a:
Jeśli ma więcej, to chyba powinno dać się to jakoś przedzielić

Według tej zasady równie dobrze można mniejszy powielić :)


---> Multimetr DT-830B za darmo! <---
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dominos96 



Posty: 36
Skąd: Rybnik
Programuję w:
Bascom, C
Wysłany: 06-04-2012, 18:55   

No ale jak potrzebujemy 10MHz a mamy 20MHz
To porzecież operacja może być wykonywana nie co 1 a co 2 Hz


"Gdyby myśli mogły zabijać, świat byłby bezludny"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Pomoc w projektowani... Konwersja formatu pł... Jakie moduły radiowe... Pożar na pokładzie...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: jako, port, rownolegly, usb


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności