Przesunięty przez: Sabre
29-12-2010, 18:06

Zasilanie kamery przemysłowej AC

Autor Wiadomość
Karol R 



Posty: 12
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C++
Wysłany: 29-12-2010, 13:24   Zasilanie kamery przemysłowej AC

Cześć,

Posiadam kamerę wymagającą zasilania 24V AC. Panel z wyprowadzeniami dostępnymi w kamerze pokazany jest na załączonym obrazku:


Zasilacz którym dysponuję posiada na wyjściu dwa przewody, jeden oznaczony białymi przerywanymi liniami biegnącymi wzdłuż kabla, chociaż mój multimetr twierdzi że nie ma między nimi różnicy.

Chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo podłączyć taką konfigurację. Do wejść 1 i 2 kamery podłączyć kable w dowolnej kolejności, a GND wyprowadzić osobnym kablem ?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

__________
Komentarz dodany przez: Sabre
Wyjątkowo temat zostal przywrócony po rozmowie z trekerem, będę śledził rozwój tego wątku.
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Odlewanie opon z silikonu

Opony jakie robiłem kilka razy do linefollowera wykonane były z silikonu oryginalnie używanego do tworzenia fo... Czytaj całość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nes86 




Posty: 485
Pomógł: 28 razy
Otrzymał 201 piw(a)
Skąd: Wieś
Programuję w:
C/C#/C++
Moje roboty:
Saper, Saper V2, SAPERka, Destroyer, Władek, Gumiak, Jeżyk, Jeżyk2, Browarek, Barricade, Black Hole, Inferno, Inżynier, Chochlik

Wysłany: 29-12-2010, 13:38   

Karol R napisał/a:
Zasilacz którym dysponuję posiada na wyjściu dwa przewody, jeden oznaczony białymi przerywanymi liniami biegnącymi wzdłuż kabla, chociaż mój multimetr twierdzi że nie ma między nimi różnicy.


Nie do końca rozumiem co masz na myśli mówiąc, że nie ma między nimi różnicy.

Sprawdź multimetrem ustawionym na V AC jakie jest napięcie między przewodami. Jeśli napięcie będzie koło 24V, to podłączaj, do wejść 1 i 2. (kolejność bez znaczenia tak jak napisałeś). GND możesz zostawić niepodłączone.


www.INFRAenergy.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Karol R 



Posty: 12
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C++
Wysłany: 29-12-2010, 18:44   

Zasilacz daje 27,5V tak więc trochę więcej niż deklarowane.
W specyfikacji kamery podano że napięcie zasilające może wynosić max 29V więc mieszczę się w normie.

Z tym kablem chodziło mi o to, że skoro przewód jest w taki sposób oznaczony może ma to jakiś wpływ na niektóre urządzenia ? Wtedy zgodnie z prawem Murphyego podłączyłbym go odwrotnie, sfajczył kamerę i stąd wynikałyby problemy z obrazem ;)

Kamera podłączona w ten sposób daje jakiś sygnał na wyjściu (multimetr pokazuje ok 2,7V) jednak po przechwyceniu go przez frame grabbera nie otrzymuję żadnego obrazu.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nes86 




Posty: 485
Pomógł: 28 razy
Otrzymał 201 piw(a)
Skąd: Wieś
Programuję w:
C/C#/C++
Moje roboty:
Saper, Saper V2, SAPERka, Destroyer, Władek, Gumiak, Jeżyk, Jeżyk2, Browarek, Barricade, Black Hole, Inferno, Inżynier, Chochlik

Wysłany: 29-12-2010, 22:34   

Karol R napisał/a:
Z tym kablem chodziło mi o to, że skoro przewód jest w taki sposób oznaczony może ma to jakiś wpływ na niektóre urządzenia ? Wtedy zgodnie z prawem Murphyego podłączyłbym go odwrotnie, sfajczył kamerę i stąd wynikałyby problemy z obrazem


Jest to sygnał AC więc kolejność kabli nie ma znaczenia.

Karol R napisał/a:
Kamera podłączona w ten sposób daje jakiś sygnał na wyjściu (multimetr pokazuje ok 2,7V) jednak po przechwyceniu go przez frame grabbera nie otrzymuję żadnego obrazu.


Tutaj już ci nie pomogę :( Najlepiej sprawdź sygnał oscyloskopem, czy w ogóle przypomina on sygnał telewizyjny (jeśli jest to wyjście analogowe).


www.INFRAenergy.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Karol R 



Posty: 12
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C++
Wysłany: 29-12-2010, 23:55   

Dzięki za pomoc nes86, właśnie znalazłem przyczynę problemów.
Kamera jest przeznaczona na rynek amerykański - napięcie zasilania 24V AC 60Hz, nie 50Hz jak z naszej sieci (tak to bywa kiedy człowiek chce być cwany w temacie na którym się nie zna ;) i kupuje sprzęt po taniości )

Praca kamery w jakiś diaboliczny, pokrętny sposób reaguje na częstotliwość prądu zasilającego (nawet jest pokrętełko V phase to drobnych korekt) dlatego mam sieczkę na monitorze. Da się nawet czasem wychwycić element obrazu (napis, światło punktowe) ale żaden program który dotąd odpaliłem nie pozwala skorygować go na tyle aby był użyteczny.

Znamy jakiś prosty sposób na podniesienie częstotliwości ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
OldSkull 




Posty: 1286
Pomógł: 43 razy
Otrzymał 73 piw(a)
Skąd: Poznań/Leszno
Programuję w:
C/C++
Należę do:
CybAiR
Moje roboty:
Skynet, Cuprum, Oldskull+, Marchewa+

Wysłany: 30-12-2010, 01:15   

Niestety nie, potrzebujesz falownik. Na pocieszenie dałoby się na tak niskie napięcie zrobić falownik na jakimś scalonym mostku H + filtr LC (lub nawet samo L), ale to już nie jest prosty sposób.



Aktualnie pracuję nad: dwukołowy schodopokonywacz.
Postępy prac(wstrzymane): mechanika:<10%, elektronika:<1%, dokumentacja:<1%, program:0%, opis: 0%.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Armir 




Posty: 898
Pomógł: 35 razy
Otrzymał 74 piw(a)
Skąd: Olsztyn
Programuję w:
C
Moje roboty:
Zenon, Zenon 2, Zenon 3, Lizard

Wysłany: 30-12-2010, 08:59   

A może zasilać ją z ups'a. W niektórych do wyboru jest częstotliwość. Tylko ,że napięcie trzeba było obniżyć.


Zenon 3
Lizard
Konfiguracja fuse bitów
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Zasilanie robotów... Zasilanie serw.... akumulator 6V, 2Ah- ... Wskaźnik poziomu bat...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: ac, kamery, przemysl, zasilanie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności