Electropark

ukł. zasilania robota ładowany przez USB (4xAA)

Autor Wiadomość
BENDER 



Posty: 2
Skąd: z MARSA :D
Programuję w:
BASCOM, C
Wysłany: 12-04-2010, 03:43   ukł. zasilania robota ładowany przez USB (4xAA)

Witam wszystkich

Mam zamiar zrobić robota zasilanego przez 4 akumulatorki i ładowanego za pomocą USB AA (VVPOW 600mAh NI-Cd)
Wiem ze to marna pojemność ale akurat takie posiadam , są bardzo tanie (ok. 2zł) w przyszłości ma zamiar kupić coś lepszego.

Parametry:
1,2V
NI-Cd 600mAh
standard charge 15hrs at 60mA
qiuck charge 1,2hrs at 600mA

4x1,2V=4,8V
USB=5V
Mam zamiar podłączyć wszystko jak na na rys.





i tu mam pytanie :
-czy schemat jest poprawny (może jakaś inna dioda?)
-czy takie podłączenie zapewni prawidłową prace?

Może ktoś zaproponuje coś lepszego (bardziej rozbudowany układ )
np z wbudowanym miernikiem naładowania (np gdy jest naładowany to świeci się zielona dioda a jak rozładowany to czerwona)

Czekam na wasze propozycje,pomysły oraz przykłady
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Detekcja koloru obiektów

Pomiar koloru obiektu to ciekawe zagadnienie, jednak nie należy do zadań łatwych. W tym artykule chciałbym prz... Czytaj całość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Sabre 
Elektronika i mechanika




Posty: 2181
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 344 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Bascom AVR
Moje roboty:
Tsubame, Strider2, Psotek3, Psotek2, Psotek

Wysłany: 12-04-2010, 07:18   

Port USB ma za niskie napięcie dla 4 akumulatorków. Ich końcowe napięcie ładowania jest bliskie 1,5V, co dla czterech akumulatorków daje 6V, oczywiście to napięcie w dużej mierze zależy od prądu ładowania i jest wyższe dla wyższego prądu. Standardowo port USB powinien dać tylko, albo w twoim przypadku aż 150mA, jeśli jakieś urządzenie potrzebuje większego prądu, musi o niego poprosić (poprzez odpowiednią komunikację), dopiero wtedy jest dostępny prąd około 500mA. Dodatkowo w szereg z akumulatorkami dałeś zwykłą diodę prostowniczą, której spadek napięcia to około 0,6V więc z 5V, robi ci się tylko 4,4V co na 4 daje 1,1V, więc jest to napięcie mniejsze niż nominalne napięcie akumulatorka. W takim układzie akumulatorki ładowałyby się tylko do napięcia około 1,1V.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zuk 



Posty: 263
Pomógł: 19 razy
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: Pyskowice
Programuję w:
C, LabVIEW
Wysłany: 12-04-2010, 09:24   

Sam prąd ładowanie nie jest problemem o ile wybierzemy odpowiednią metodę ładowania.
Jeżeli będziemy ładować prądem 0,1C (czyli 0,1*600 = 60mA)
To prądu nam wystarczy.
Tyle, że w tej metodzie ładowania baterie są ładowane przez 15 godzin...
Jesteś sobie w stanie pozwolić na to, żeby ładować baterie przez taki czas... :?:

Ale jak mówił Sabre Napięcie jest za małe dla 4 ogniw połączonych szeregowo...
Można połączyć po dwa ogniwa szeregowo a pary ogniw równolegle.
Wtedy mamy 2*60mA = 120mA <150mA oraz napięcie końcowe ok 3V na parę ogniw.
Tylko, że dalej pozostaje problem długiego czasu ładowania a ponad to komplikuje nam się układ.
Dodatkowo jeżeli masz te baterie w typowym koszyczku na 4 baterie to tam wewnątrz masz narzucone połączenie szeregowe.
Minimalne napięcie ładowania powinno być ok 7V, z czego 6V to końcowe napięcie ładowania aku (jak wspomniał Sabre) plus spadek napięcia na układzie stabilizacji prądu.


Szczerze mówiąc odradzam taki pomysł, chyba, że masz jakieś solidne podstawy, żeby takie coś stosować...

A co do układu, to potrzebna byłaby jakaś stabilizacja prądu (lustro prądowe) itp. Sama dioda nie wystarczy.


Pozdrawiam
Zuk

"Nigdy nie mów ludziom, JAK coś zrobić. Powiedz im, CO zrobić, a oni zaskoczą cię pomysłowością."(G.Patton)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
BENDER 



Posty: 2
Skąd: z MARSA :D
Programuję w:
BASCOM, C
Wysłany: 12-04-2010, 14:05   

Dzięki wam za uświadomienie problemu związanego z taki połączeniem.To wydawało się zbyt proste żeby mogło być prawdziwe:D

Szukałem trochę w google i natrafiłem na taki schemat



Jest to schemat jakiejś ładowarki USB na 2 akumulatorki AA

Wydaje się być idealny ale takie nie jest ponieważ to rozwiązanie jest dobre na czas ładowania
a mi chodzi żeby było ładowane z USB i jednocześnie zasilało robota (po odłączeni kabla USB)

Ktoś mam jakiś pomysł jak to podłączyć żeby też nadawał się do zasilania robota?

PS Sabre nie wiedziałem że aby wydobyć z USB 500mA potrzebna jest jakaś komunikacja z portem, możesz napisać jak taka komunikacja wygląda? co trzeba wysłać ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nes86 




Posty: 485
Pomógł: 28 razy
Otrzymał 202 piw(a)
Skąd: Wieś
Programuję w:
C/C#/C++
Moje roboty:
Saper, Saper V2, SAPERka, Destroyer, Władek, Gumiak, Jeżyk, Jeżyk2, Browarek, Barricade, Black Hole, Inferno, Inżynier, Chochlik

Wysłany: 12-04-2010, 14:12   

Wykorzystując ładowarkę do telefonu na USB możesz uzyskać 5V i 500mA z portu. Oryginalna ładowarka do nokii na USB kosztuje 90zł ale pewnie znajdziesz na Allegro jakąś tanią podrubkę


www.INFRAenergy.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Sabre 
Elektronika i mechanika




Posty: 2181
Pomógł: 117 razy
Otrzymał 344 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Bascom AVR
Moje roboty:
Tsubame, Strider2, Psotek3, Psotek2, Psotek

Wysłany: 12-04-2010, 15:18   

Cytat:
PS Sabre nie wiedziałem że aby wydobyć z USB 500mA potrzebna jest jakaś komunikacja z portem, możesz napisać jak taka komunikacja wygląda? co trzeba wysłać ?


Taka jest funkcjonalność portu USB, prąd jaki z siebie jest w stanie dać jest podzielony na "porcje". Każde urządzenie podłączone do USB dostaje jedną porcję na początku czyli około 150mA, jeśli potrzebuje więcej to musi o więcej poprosić, nie znam specyfikacji tego zapytania.

Co do połączenia, jeśli połączysz akumulatorki według swojego schematu to nie będziesz mógł ich użyć w robocie ze względu na sposób połączeń, nie da się "zmieszać" połączeń równoległych (z tej ładowarki) z szeregowymi (potrzebnymi w robocie) ponieważ akumulatorki będą miały zwarcie.

Nie da się w amatorskich warunkach ładować szeregowo 4-rech akumulatorków z portu USB. Aby to zrealizować potrzebowałbyś układu, który poprosi o większy prąd port USB, do tego jakaś przetwornica podwyższająca napięcie (co wiąże się z pewnymi stratami), potem jakiś układ ładowarki z balancerem do ładowania 4 -rech akumulatorków w szeregu.


Ostatnio zmieniony przez Sabre 12-04-2010, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
swierkdeck 




Posty: 146
Pomógł: 5 razy
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C
Wysłany: 12-04-2010, 15:41   

Jeśli koniecznie musisz, to ładuj po 2 ogniwa.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: akumulator 6V, 2Ah- ... Zasilanie programato... Bateria z komórki do... Zasilanie serw....
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: 4xaa, ladowany, przez, robota, ukl., usb, zasilania


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności