Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Przyszłość jest w naszych rękach...

...bo przyszłość to robotyka.


Sterowanie dwóch silników DC przez LPT

Autor Wiadomość
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 22-06-2010, 22:15   Sterowanie dwóch silników DC przez LPT

Witam!
Szukałem już jakiś czas, ale nic co byłoby dla mnie przydatne niestety nie znalazłem. Zakupiłem serwa i kiedy tylko przyjdzie paczka przerobie je na zwyczajne silniki DC. Teraz muszę zbudować układ, który pozowoli mi je sterować z portu LPT, aby np. gdy wywołam polecenie aby robot skręcił w prawo, kręci się tylko lewy silnik. Bardzo bym prosił o pomoc z tym "fantem", jeżeli ktoś posiadał także program sterujący tym cudem też bym prosił. Poniżej zamieszczam wszystko co wiem o danych silnikach.
Tower Pro MG-995
Moment : 13kg (4,8V) ; 15kg (6V)
Prędkość : 0,17sek. (4,8V) ; 0,13sek. (6V)
(będę to zasilał aku. żel. 6V)
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Wszystko o mikrokontrolerach

Przeglądając nasze forum można dojść do wniosku, że jednym z największych problemów początkujących robotyków j... Czytaj całość

Popularny artykuł » Filtr Alfa - Beta od teorii do praktyki - #1


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1754
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 418 piw(a)
Skąd: Lublin
Programuję w:
C/C++
Należę do:
ACCREA Engineering
Wysłany: 22-06-2010, 23:32   

Standardowe sterowanie portem LPT + mostek H (L293D, L298 + diody Schottky'ego)


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
ACCREA Engineering
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Zuk 



Posty: 267
Pomógł: 19 razy
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: Pyskowice
Programuję w:
C, LabVIEW
Wysłany: 23-06-2010, 08:50   

Witam.

Po pierwsze czy te silniki mają się kręcić cały czas jak wystawiasz na port stan 1, a stać jak 0?
Czy raczej chcesz pozycjonować napęd?

Podaj może jaki typ robota chcesz konstruować, wtedy możemy Ci jakoś doradzić.
Jak stacjonarny manipulator - to serwa będą lepsze.
Jak kołowy to nie do końca rozumie ideę sterowania robota mobilnego z kompa po kablu,
chyba, że chcesz zapakować kompa na robota ;)
W ostatnim przypadku problem może być zasilanie o ile nie jest to stary laptop
posiadający złącze CETRONICS oraz jeszcze w miarę sprawny aku...


Pozdrawiam
Zuk

"Nigdy nie mów ludziom, JAK coś zrobić. Powiedz im, CO zrobić, a oni zaskoczą cię pomysłowością."(G.Patton)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 09:17   

A więc to będzie robot z PC na pokładzie poprzez pulpit zdalny (WiFi) będę nim sterował. Na pierwsze próby wykorzystam starego PC a potem kupię laptopa, są takie uszkodzone po 50zł, więc to nie stanowi dla mnie problemu. To ma być normalny pojazd a nie manipulator.
Cytat:
Po pierwsze czy te silniki mają się kręcić cały czas jak wystawiasz na port stan 1, a stać jak 0? Czy raczej chcesz pozycjonować napęd?

Tego zabardzo nie rozumiem. :oops: chodzi mi o to abym sterował go np. z klawiatury jak nacisnę aby jechał do porzodu oba silniki kręcą się do przodu, jak nacisnę aby skręcił w prawo przez tyle czasu ile będę trzymał wciśnięty klawisz prawo będzie kręciło się tylko lewe koło.

Trochę to dziwnie wyjaśniłem, ale cóż chciałem jak najlepiej.

Ostatnio popularny » Kurs elektroniki - #9 - przekaźniki, tranzystory cd.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 11:11   

Mario, w swoim magicznym forumowym profilu napisałeś że programujesz w BASCOM. Więc skoro programujesz to co Ci szkodzi wykorzystać atmegę, 2 mostki L293 i do tego i 2 moduły na 433MHz, do sterowania tym czymś? Do komunikacji wykorzystasz sobie UART, a jako urządzenie wykonawcze układ na atmedze.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 11:21   

Po pierwsze moje umięjętności programowania są na etapie tzw. piaskownicy. A widziałem o wiele prostrze sposoby, niestety mi one nie pasowały.


Bardzo bym liczył na pomoc użytkownika Zuk

Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1754
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 418 piw(a)
Skąd: Lublin
Programuję w:
C/C++
Należę do:
ACCREA Engineering
Wysłany: 23-06-2010, 14:52   

Mario napisał/a:
chodzi mi o to abym sterował go np. z klawiatury jak nacisnę aby jechał do porzodu oba silniki kręcą się do przodu, jak nacisnę aby skręcił w prawo przez tyle czasu ile będę trzymał wciśnięty klawisz prawo będzie kręciło się tylko lewe koło.

Czy chociaż zadałeś sobie trud poszperania w Internecie czym jest mostek H, o którym napisałem w moim poście, czy całkowicie to zignorowałeś? Silnikami możesz sterować wystawiając poprzez port LPT odpowiednie stany logiczne na wejściach mostka - jeśli chcesz wykorzystać strzałki na klawiaturze, to bez programu na PC się nie obejdzie (C++ Builder, Delphi Builder...do wyboru, do koloru).


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
ACCREA Engineering
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 16:06   

Nawyk, wiem co to jest mostek ponieważ juz szukałem jakiś czas, w moim pierwszym poście napisałem także, że już szukałem i znalazłem kilka tylko nieodpowiadają one moim wymaganiom. Program też jest do znalezienia. Mi poprostu chodzi o schemat mostka akurat taki który pasowałby do moich silników oraz który można podłączyć do LPT.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mskojon 




Posty: 346
Pomógł: 25 razy
Otrzymał 44 piw(a)
Skąd: Legionowo
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 16:15   

Nie wiem o co Ci chodzi, przecież Nawyk wymienił Ci w pierwszej odpowiedzi 2 typy mostków które pasowałyby do Twoich silników, czego chcesz jeszcze?

Zaraz zaraz - chcesz robić zdalnie sterowany samochodzik z PC na pokładzie?


Masz problem - pisz na forum, nie odpowiadam na GG.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 18:45   

mskojon, Tak własnie coś takiego robię (PC lub stary laptop). A teraz zaryzukuje i zadam takie naprawde głupie pytanie. Czy mogę wykorzystać schemat ze światłoluba (L293D) oczywiście trochę zmieniony czyli w miejsca gdzie mają być podłączone rezystory i fototranzystory podłączyć do LPT?!

Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mskojon 




Posty: 346
Pomógł: 25 razy
Otrzymał 44 piw(a)
Skąd: Legionowo
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 20:26   

Powiem Ci tak; to nie ma prawie żadnego sensu, to tak jak wkładać silnik od tankowca do malucha. Radzę Ci zainteresować się Bascomem i AVR'kami.


Masz problem - pisz na forum, nie odpowiadam na GG.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 21:08   

AVR'kami zainteresuje się po ukończeniu tego projektu, ponieważ w obudowie będę miał na tyle wolnego miejsca, że będę dokładał mu wiele funkcji. A teraz prosze o pomoc w w/w problemie. Znalazłem gdzieś mostek do sterowania silnikiem krokowym. Załączam poniżej. Czy może da sie go przerobić tak aby sterować nim nie silnik krokowy tylko DC.


Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1754
Pomógł: 94 razy
Otrzymał 418 piw(a)
Skąd: Lublin
Programuję w:
C/C++
Należę do:
ACCREA Engineering
Wysłany: 23-06-2010, 21:36   

Mario napisał/a:
Czy mogę wykorzystać schemat ze światłoluba (L293D) oczywiście trochę zmieniony czyli w miejsca gdzie mają być podłączone rezystory i fototranzystory podłączyć do LPT?!

Po raz kolejny odsyłam do noty katalogowej...
Wejścia IN (1,2,3,4) - to sygnały które wysyłasz z LPT. Wyjścia OUT (1,2,3,4) służą do podłączenia silnika. Zakładając że jeden silnik podłączasz do wyjść OUTPUT1 i OUTPUT2, sterujesz nim dając na porty INPUT1 i INPUT2 sygnały logiczne (1 lub 0). Jeżeli chcesz, żeby silnik obracał się w jedną stronę, wysyłasz na INPUT1 stan wysoki (1) a na INPUT2 stan niski (0). Jeżeli chcesz, żeby silnik obracał się w drugą stronę, wysyłasz na odwrót. Proste?


@edit
Mario napisał/a:
Znalazłem gdzieś mostek do sterowania silnikiem krokowym. Załączam poniżej. Czy może da sie go przerobić tak aby sterować nim nie silnik krokowy tylko DC.

A czy spróbowałeś poszukać czym się różni sterowanie silnikami DC od sterowania silnikami krokowymi? To zupełnie inne zagadnienia.

Spróbuję opisać to prościej:
1) sprawdzasz jaki prąd pobierają Twoje silniki DC przy znamionowym napięciu zasilania. (uwzględnij też prąd chwilowy, kiedy np. zatrzymujesz ręką wał silnika)
2) czytasz ten temat: http://www.forbot.pl/forum/topics20/h-bridge-vt111.htm
3) sprawdzasz który mostek H wytrzyma to obciążenie
4) jak podłączyć silnik z mostkiem znajdziesz w jego dokumentacji technicznej i w powyższym temacie, w dziale "mostki scalone".


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
ACCREA Engineering
Ostatnio zmieniony przez Nawyk 24-06-2010, 00:08, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Mario
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 21:48   

Bardzo dziekuję, to własnie jest odpowiedź która mnie usatysfakcjonowała. Wczesniej było prawie to samo, ale tu wytłumaczone tzw. "łopatologicznie".
Jeszcze raz dziekuję.
Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Zmiana napięcie wejś... Czym sie różnia te u... mostek h n-mosfet ir... Mostek H na przekaźn...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: dc, dwoch, lpt, przez, silnikow, sterowanie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki