Transfer Multisort Elektronik

Sterowanie dwóch silników DC przez LPT

Autor Wiadomość
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 22-06-2010, 22:15   Sterowanie dwóch silników DC przez LPT

Witam!
Szukałem już jakiś czas, ale nic co byłoby dla mnie przydatne niestety nie znalazłem. Zakupiłem serwa i kiedy tylko przyjdzie paczka przerobie je na zwyczajne silniki DC. Teraz muszę zbudować układ, który pozowoli mi je sterować z portu LPT, aby np. gdy wywołam polecenie aby robot skręcił w prawo, kręci się tylko lewy silnik. Bardzo bym prosił o pomoc z tym "fantem", jeżeli ktoś posiadał także program sterujący tym cudem też bym prosił. Poniżej zamieszczam wszystko co wiem o danych silnikach.
Tower Pro MG-995
Moment : 13kg (4,8V) ; 15kg (6V)
Prędkość : 0,17sek. (4,8V) ; 0,13sek. (6V)
(będę to zasilał aku. żel. 6V)
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Serwa modelarskie w robotyce

Serwo modelarskie to nic innego, jak silnik DC sprzężony poprzez odpowiednie układy z potencjometrem, którego ... Czytaj całość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1718
Pomógł: 89 razy
Otrzymał 407 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C/C++,BAS.
Wysłany: 22-06-2010, 23:32   

Standardowe sterowanie portem LPT + mostek H (L293D, L298 + diody Schottky'ego)


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Zuk 



Posty: 260
Pomógł: 19 razy
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: Pyskowice
Programuję w:
C, LabVIEW
Wysłany: 23-06-2010, 08:50   

Witam.

Po pierwsze czy te silniki mają się kręcić cały czas jak wystawiasz na port stan 1, a stać jak 0?
Czy raczej chcesz pozycjonować napęd?

Podaj może jaki typ robota chcesz konstruować, wtedy możemy Ci jakoś doradzić.
Jak stacjonarny manipulator - to serwa będą lepsze.
Jak kołowy to nie do końca rozumie ideę sterowania robota mobilnego z kompa po kablu,
chyba, że chcesz zapakować kompa na robota ;)
W ostatnim przypadku problem może być zasilanie o ile nie jest to stary laptop
posiadający złącze CETRONICS oraz jeszcze w miarę sprawny aku...


Pozdrawiam
Zuk

"Nigdy nie mów ludziom, JAK coś zrobić. Powiedz im, CO zrobić, a oni zaskoczą cię pomysłowością."(G.Patton)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 09:17   

A więc to będzie robot z PC na pokładzie poprzez pulpit zdalny (WiFi) będę nim sterował. Na pierwsze próby wykorzystam starego PC a potem kupię laptopa, są takie uszkodzone po 50zł, więc to nie stanowi dla mnie problemu. To ma być normalny pojazd a nie manipulator.
Cytat:
Po pierwsze czy te silniki mają się kręcić cały czas jak wystawiasz na port stan 1, a stać jak 0? Czy raczej chcesz pozycjonować napęd?

Tego zabardzo nie rozumiem. :oops: chodzi mi o to abym sterował go np. z klawiatury jak nacisnę aby jechał do porzodu oba silniki kręcą się do przodu, jak nacisnę aby skręcił w prawo przez tyle czasu ile będę trzymał wciśnięty klawisz prawo będzie kręciło się tylko lewe koło.

Trochę to dziwnie wyjaśniłem, ale cóż chciałem jak najlepiej.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Luko 




Posty: 319
Pomógł: 17 razy
Otrzymał 21 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 11:11   

Mario, w swoim magicznym forumowym profilu napisałeś że programujesz w BASCOM. Więc skoro programujesz to co Ci szkodzi wykorzystać atmegę, 2 mostki L293 i do tego i 2 moduły na 433MHz, do sterowania tym czymś? Do komunikacji wykorzystasz sobie UART, a jako urządzenie wykonawcze układ na atmedze.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 11:21   

Po pierwsze moje umięjętności programowania są na etapie tzw. piaskownicy. A widziałem o wiele prostrze sposoby, niestety mi one nie pasowały.


Bardzo bym liczył na pomoc użytkownika Zuk

Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1718
Pomógł: 89 razy
Otrzymał 407 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C/C++,BAS.
Wysłany: 23-06-2010, 14:52   

Mario napisał/a:
chodzi mi o to abym sterował go np. z klawiatury jak nacisnę aby jechał do porzodu oba silniki kręcą się do przodu, jak nacisnę aby skręcił w prawo przez tyle czasu ile będę trzymał wciśnięty klawisz prawo będzie kręciło się tylko lewe koło.

Czy chociaż zadałeś sobie trud poszperania w Internecie czym jest mostek H, o którym napisałem w moim poście, czy całkowicie to zignorowałeś? Silnikami możesz sterować wystawiając poprzez port LPT odpowiednie stany logiczne na wejściach mostka - jeśli chcesz wykorzystać strzałki na klawiaturze, to bez programu na PC się nie obejdzie (C++ Builder, Delphi Builder...do wyboru, do koloru).


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 16:06   

Nawyk, wiem co to jest mostek ponieważ juz szukałem jakiś czas, w moim pierwszym poście napisałem także, że już szukałem i znalazłem kilka tylko nieodpowiadają one moim wymaganiom. Program też jest do znalezienia. Mi poprostu chodzi o schemat mostka akurat taki który pasowałby do moich silników oraz który można podłączyć do LPT.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mskojon 




Posty: 346
Pomógł: 25 razy
Otrzymał 44 piw(a)
Skąd: Legionowo
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 16:15   

Nie wiem o co Ci chodzi, przecież Nawyk wymienił Ci w pierwszej odpowiedzi 2 typy mostków które pasowałyby do Twoich silników, czego chcesz jeszcze?

Zaraz zaraz - chcesz robić zdalnie sterowany samochodzik z PC na pokładzie?


Masz problem - pisz na forum, nie odpowiadam na GG.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 18:45   

mskojon, Tak własnie coś takiego robię (PC lub stary laptop). A teraz zaryzukuje i zadam takie naprawde głupie pytanie. Czy mogę wykorzystać schemat ze światłoluba (L293D) oczywiście trochę zmieniony czyli w miejsca gdzie mają być podłączone rezystory i fototranzystory podłączyć do LPT?!

Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mskojon 




Posty: 346
Pomógł: 25 razy
Otrzymał 44 piw(a)
Skąd: Legionowo
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-06-2010, 20:26   

Powiem Ci tak; to nie ma prawie żadnego sensu, to tak jak wkładać silnik od tankowca do malucha. Radzę Ci zainteresować się Bascomem i AVR'kami.


Masz problem - pisz na forum, nie odpowiadam na GG.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 21:08   

AVR'kami zainteresuje się po ukończeniu tego projektu, ponieważ w obudowie będę miał na tyle wolnego miejsca, że będę dokładał mu wiele funkcji. A teraz prosze o pomoc w w/w problemie. Znalazłem gdzieś mostek do sterowania silnikiem krokowym. Załączam poniżej. Czy może da sie go przerobić tak aby sterować nim nie silnik krokowy tylko DC.

Ostatnio zmieniony przez Mario 23-06-2010, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Nawyk 
Damian Nowak




Posty: 1718
Pomógł: 89 razy
Otrzymał 407 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
C/C++,BAS.
Wysłany: 23-06-2010, 21:36   

Mario napisał/a:
Czy mogę wykorzystać schemat ze światłoluba (L293D) oczywiście trochę zmieniony czyli w miejsca gdzie mają być podłączone rezystory i fototranzystory podłączyć do LPT?!

Po raz kolejny odsyłam do noty katalogowej...
Wejścia IN (1,2,3,4) - to sygnały które wysyłasz z LPT. Wyjścia OUT (1,2,3,4) służą do podłączenia silnika. Zakładając że jeden silnik podłączasz do wyjść OUTPUT1 i OUTPUT2, sterujesz nim dając na porty INPUT1 i INPUT2 sygnały logiczne (1 lub 0). Jeżeli chcesz, żeby silnik obracał się w jedną stronę, wysyłasz na INPUT1 stan wysoki (1) a na INPUT2 stan niski (0). Jeżeli chcesz, żeby silnik obracał się w drugą stronę, wysyłasz na odwrót. Proste?


@edit
Mario napisał/a:
Znalazłem gdzieś mostek do sterowania silnikiem krokowym. Załączam poniżej. Czy może da sie go przerobić tak aby sterować nim nie silnik krokowy tylko DC.

A czy spróbowałeś poszukać czym się różni sterowanie silnikami DC od sterowania silnikami krokowymi? To zupełnie inne zagadnienia.

Spróbuję opisać to prościej:
1) sprawdzasz jaki prąd pobierają Twoje silniki DC przy znamionowym napięciu zasilania. (uwzględnij też prąd chwilowy, kiedy np. zatrzymujesz ręką wał silnika)
2) czytasz ten temat: http://www.forbot.pl/forum/topics20/h-bridge-vt111.htm
3) sprawdzasz który mostek H wytrzyma to obciążenie
4) jak podłączyć silnik z mostkiem znajdziesz w jego dokumentacji technicznej i w powyższym temacie, w dziale "mostki scalone".


Mój blog poświęcony robotyce amatorskiej
Ostatnio zmieniony przez Nawyk 24-06-2010, 00:08, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Mario
Mario 




Posty: 149
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Kielce
Programuję w:
Pascal
Wysłany: 23-06-2010, 21:48   

Bardzo dziekuję, to własnie jest odpowiedź która mnie usatysfakcjonowała. Wczesniej było prawie to samo, ale tu wytłumaczone tzw. "łopatologicznie".
Jeszcze raz dziekuję.
Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Zmiana napięcie wejś... Czym sie różnia te u... mostek h n-mosfet ir... Mostek H na przekaźn...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: dc, dwoch, lpt, przez, silnikow, sterowanie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności