Electropark

Atmega - problem z bootloaderem arduino ( znika )

Autor Wiadomość
kuki83 



Posty: 8
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 16-02-2011, 22:46   Atmega - problem z bootloaderem arduino ( znika )

Od kilku dni męczę się z wgraniem bootloadera arduino do atmega328
Jestem w tej dziedzinie początkujący i utknąłem
W tym momencie sprawa wygląda następująco
Zrobiłem płytkę arduino wszystko z godnie z schematem przez port ISP mogę się dostać do procesora za pomocą tego programu ISP Programmer
http://dybkowski.net/content/pl/node/16
do podłączenia z atmega używam tego kabelka

kabel działa , wrzucałem już na tym oprogramowanie do procesorów ale tu mam problem



Wydaje mi się ze zrobiłem wszystko dobrze
Na tej stronie znalazłem jak ustawić fuse bits
http://www.arduino.cc/playground/Learning/Burn168
i ustawiłem
l FF
L FF
f DF
E F8
Następnie kliknąłem guzik program & lock

Potem wrzuciłem Bootloader „ATmegaBOOT_168_atmega328”
Następnie ustawiłem fuse bits
l CF
L CF

I niby jest ok. podłączyłem atmega za pomocą FTDI , uruchomiłem program arduino , wybrałem plik do wgrania do procesora i kliknąłem upload to I/O board , program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał ,
Dostałem się jeszcze raz do procesora za pomocą isp programmer i okazało się ze,
Look bits zmienił się z CF na FF , może to tego wina ?
Ustawiłem wszystko jeszcze raz wgrałem bootloader i działało raz potem przestało i tak już 10 razy nie winem co zrobić , wygląda na to ze bootloder się kasuje , ale się za bardzo Nie znam na tym proszę o jakąś poradę
Może zły programator ?,
Albo coś uszkodzone ?
Albo coś źle robię ?
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Konstrukcja robotów kroczących

Roboty kroczące zyskują z czasem coraz większą popularność. Z konstrukcji budowanych tylko w ośrodkach badawcz... Czytaj całość

Ostatnio zmieniony przez kuki83 16-02-2011, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2203
Pomógł: 80 razy
Otrzymał 191 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
Bascom/C
Moje roboty:
Pępki, Nugget

Wysłany: 16-02-2011, 22:51   

Najlepiej wgrać bootloader z samego IDE arduino - z tego co pamiętam, jest taka opcja. Co prawda może zaistnieć potrzeba dodania programatora do listy obsługiwanych, ale jest to dość proste (trzeba dopisać 2 linie w pliku programmers bodajże w którymś folderze z zarduino).


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
kuki83 



Posty: 8
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 16-02-2011, 23:06   

znalazlem coś takiego w pliku programmer

...

parallel.name=Parallel Programmer
parallel.protocol=dapa
parallel.force=true
# parallel.delay=200

...



i zmienilem to na

parallel.name=Parallel Programmer
parallel.protocol=stk200
parallel.force=true
parallel.delay=20

czy oto chodzi ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2203
Pomógł: 80 razy
Otrzymał 191 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
Bascom/C
Moje roboty:
Pępki, Nugget

Wysłany: 16-02-2011, 23:21   

Tak, o to. Potem burn bootloader w arduino.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
michal87 



Posty: 17
Skąd: Żywiec
Wysłany: 27-10-2011, 16:30   

pytanie do kuki83, w zwiazku z:
Cytat:
program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał
udalo Ci sie to naprawic? u mnie dzieje sie to niestety to samo co u Ciebie.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KD93 




Posty: 2151
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 286 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 27-10-2011, 17:58   

michal87, nie wiem jak w Arduino, ale takie coś świadczy o nadpisywaniu bootloadera przez wgrany program. Prawdopodobnie źle jest ustawiony adres "startowy" programu.


Ostatnio zmieniony przez KD93 27-10-2011, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
michal87 



Posty: 17
Skąd: Żywiec
Wysłany: 27-10-2011, 23:28   

no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min :) czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dondu 



Posty: 903
Pomógł: 39 razy
Otrzymał 69 piw(a)
Skąd: Gliwice
Programuję w:
C
Wysłany: 28-10-2011, 01:27   

michal87 napisał/a:
no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min :) czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie :)

Zerknij tutaj: http://mikrokontrolery . blogspot.com/2011/04/zablokowany-mikrokontroler-atmel.html


---> Multimetr DT-830B za darmo! <---
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
michal87 



Posty: 17
Skąd: Żywiec
Wysłany: 29-10-2011, 16:32   

wlasciwie arduino nie jest zablokowane tylko bootloader sie usuwa po probie programowania. prawdopodobnie trzeba ustawic fusebity tylko jak juz wczesniej wspominalem jestem w tym zielony i usmiercilem 2 procesorki.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KD93 




Posty: 2151
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 286 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 29-10-2011, 21:16   

Z tego co pamiętam to jest jeden fuse bit odpowiadający za ten sektor "startowy", nie pamiętam który to bo zazwyczaj ustawiam w Bascomie a tam jest opisowo. Poszukaj po googlach.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
GAndaLF 



Posty: 260
Pomógł: 5 razy
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: Koszalin/Gdańsk
Programuję w:
C, ASM
Należę do:
SKALP
Wysłany: 04-11-2011, 13:58   

Jeżeli fusebity miałeś wcześniej ustawione na odpowiednią wielkość bootloadera i bootstart to już nic w nich nie zmieniasz. Musisz za to ustawić lockbity dla sekcji bootloadera na zakaz zapisu. Wtedy bootloader nie będzie mógł się sam nadpisywać a możesz to zmienić z powrotem przy pomocy programatora. Inną opcji jest pewnie wyłączenie erase flash (-e) w opcjach bootloadera ale nie używałem arduino więc nie znam szczegółów.


walczę jak lew, padam jak mucha
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: [ Bascom] Jak zrobić... Generowanie przebieg... "Mikroprocesoro... Czym programujecie u...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: arduino, atmega, bootloaderem, problem, znika


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności