Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję

Projektowanie schematów - pytanie o woltomierz, przełącznik

Autor Wiadomość
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 10-01-2017, 23:45   Projektowanie schematów - pytanie o woltomierz, przełącznik

Witam,

Kolejne pytanie z serii "noob pyta", jako że rysowanie na karce mi się znudziło stanąłem oko w oko z programem do tworzenia schematów :)

Nawet sobie radzę ale nie mogę znaleźć 2 symboli mianowicie :
1. Woltomierz taki lutowany do układu z wyświetlaczem cyfrowym. Wiem że symbol to kółko z V w środku ale nie mogę tego zlokalizować co wpisać aby to znaleźć?

2. Prosty przełącznik 2/3/4/5 pozycyjny? Pod hasłem "switch" znajduje tonę skomplikowanych rzeczy a takiego prostego nie mogę znalezć:/

Z góry dziękuję za pomoc:)
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Wstęp do budowy robota humanoidalnego

Zgodnie z zapowiedzią, chciałbym pomóc wszystkim w budowie swojego pierwszego humanoida. Nie jest to zadanie, ... Czytaj całość

Popularny artykuł » Mikrokontroler - wszystko o jego działaniu


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Treker 




Posty: 7429
Pomógł: 113 razy
Otrzymał 487 piw(a)
Skąd: Gdynia
Programuję w:
C, Arduino
Moje roboty:
Spectrum, Fuzzy

Wysłany: 14-01-2017, 20:56   

Rayu85, zarówno woltomierzy, jak i przełączników jest bardzo wiele. Każdy może się różnić rozstawem wyprowadzeń, a to będzie kluczowe... Przełączniki pewnie znajdziesz, ale w przypadku woltomierzy raczej nastawiałbym się na samodzielne rysowanie biblioteki. Pomijam jednak, że nie napisałeś nigdzie w jakim programie chcesz rysować te płytki (a to będzie kluczowe).


Zachęcam do korzystania z forum - nie pomagam indywidualnie przez PW/maila.
Sprawdź! >> Kurs ARDUINOKurs podstaw elektronikiKurs STM32
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 15-01-2017, 12:31   

Program to KiCad.

Woltomierze już udało mi się znaleźć :)
A przełączniki chodzi mi o taki zwykły np suwakowy switch na 3 pozycje.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MaroRobotyk 



Posty: 8
Otrzymał 4 piw(a)
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 22-01-2017, 20:26   

Ja rysuje we fritzingu. Próbowałeś? za friko jest ofc

Popularny artykuł » Druk połączeń na nieregularnych powierzchniach



Autor postu otrzymał ostrzeżenie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 24-01-2017, 17:26   

Co prawda KiCad też jest darmowy ale nie ukrywam że zainteresował mnie twój program.
W wolnej chwili ściągnę i pobawię się nim:)

Ostatnio zmieniony przez Rayu85 24-01-2017, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marcelh2o 



Posty: 55
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 24-01-2017, 21:05   

Też mogę polecić fritzing. Chyba nie ma bardziej orientacyjnego programu niż on :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 24-01-2017, 21:08   

Właśnie się, z nim zapoznaję i muszę powiedzieć, że jestem pod dużym wrażeniem ;)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marcelh2o 



Posty: 55
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 24-01-2017, 23:29   

Dobrze że są tacy ludzie na świecie co tworzą takie programy jak fritzing xd dla początkującego wprost idalne i dla zaawansowanej osoby czytalne :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 25-01-2017, 08:47   

Macie może jakiś dobry poradnik do tego programu?
Owszem jest mega intuicyjny ale znalazłem kilka rzeczy które nie wiedziałem jak zrobić.

np. Jak zrobić węzeł na ścieżce z inną ścieżką. Niby na " :Płytce stykowej" wygląda ok ale później przy ustawianiu schematu czy PCB nie widzi tego połączenia.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1679
Pomógł: 88 razy
Otrzymał 142 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 25-01-2017, 09:28   

Robisz węzeł, a potem na niego przeciągasz drugą ścieżkę. Niestety jest bug, który powoduje, że się obie przy tym trochę przesuwają :(

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rayu85 




Posty: 86
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 29-01-2017, 09:44   

hmm u mnie w ten sposób nie działa (robię węzeł niby dołączam ścieżkę, podświetla się że połączono ale w pozostałych trybach tego nie widać) ale na szczęście mogę zrobić po prostu drugą ścieżkę i schować pod tą 1 i działa ;)
Macie jakąś stronę gdzie można ściągnąć dodatkowe biblioteki czy brakujące elementy robicie sami w edytorze?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
deshipu 




Posty: 1679
Pomógł: 88 razy
Otrzymał 142 piw(a)
Programuję w:
Python, C, Lua
Należę do:
Nigmalabs
Moje roboty:
uKubik, pKubik, Katka, Tote

Wysłany: 29-01-2017, 09:49   

https://github.com/adafruit/Fritzing-Library

[ Dodano: 29-01-2017, 09:55 ]
Jest też bardzo ładny tutorial: https://learn.adafruit.com/make-beautiful-fritzing-parts-with-eagle2fritzing-brd2svg

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: Wykonywanie płytek d... Sterowanie robotem r... Pare pytań na temat ... AtTiny2313 - pierwsz...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: projektowanie, przelacznik, pytanie, schematow, woltomierz


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki