Ta strona używa ciasteczek (plików cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem i akceptuję
Przesunięty przez: Treker
03-09-2010, 22:47

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Autor Wiadomość
Ikar 




Posty: 54
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 120 piw(a)
Skąd: się biorą dzieci ?
Wysłany: 13-07-2008, 19:06   [Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp


Kurs BASCOM - lekcja1-wstęp
Kurs BASCOM - lekcja2 - pierwsze kroki
Kurs BASCOM - lekcja3 - zaczynamy programować

Kurs BASCOM

Z powodu dużego zapotrzebowania na kurs programowania w języku ms basic postanowiłem napisać ciąg artykułów uczących podstaw programowania w tym właśnie języku. Artów będzie 3 lub 4 w zależności od tego jak podzielę materiał i jakim wolnym czasem będę dysponował.
Kurs będzie dotyczył rodziny µC AVR.

Jak wiadomo nie licząc robotów beam to robotyka by nie istniała bez programowania. Wiec każdy robotyk musi umieć programować chociaż w najprostszym języku jakim jest ten właśnie opisywany przeze mnie.

Tak więc „Alea iacta est”(kości zostały rzucone).


Zacznę od potrzebnego sprzętu:
Programator:
Na sam początek powinniśmy się zaopatrzyć w programator (my będziemy używać programatora isp).
Najprostszy to cztery oporniki wtyk lpt i kawałek kabelka:

Ale warto jest zabezpieczyć port lpt przed zepsuciem i zbudować bądź kupić stk200 :

Są też programatory na port rs232 (com):

Jeśli nie masz w komputerze portu lpt ani com co teraz jest coraz szerzej spotykanym zjawiskiem (niestety te dwa ważne porty dla elektronika powoli odchodzą w zapomnienie) Są też programatory pod usb. Na przykład usbasp którego można zobaczyć na tej stronie.

Ale jeśli nie czujesz się na siłach aby coś takiego zbudować kup sobie programator, taki jak stk200 można w znanym serwisie aukcyjnym kupić już za 15 zł.
To są tylko niektóre z programatorów, jest jeszcze ich wiele. Te które wymieniłem wydaja mi się najlepsze ale mogę się mylić ponieważ nie za wszystkich korzystałem-oparłem się na opinii użytkowników.

Procesor:
Ja proponuje na sam początek attinny2313. Czemu? Ponieważ jest wystarczający na rozpoczęcie przygody z mikrokontrolerami, jeżeli twój pierwszy program nie zmieści się w jego pamięci to mówię Ci mistrzu. Nie potrzebuje kwarcu- może pracować na wewnętrznym oscylatorze. Moim zdaniem na kilka pierwszych programów jest aż za dobry.

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami (wcześniej wydawało mi się to oczywiste) dodaje, że wyprowadzenia procesora podłączamy do tak samo nazywających się wyprowadzeń programatora.

Kompilator:
Kompilatorem języka ms basic którego będziemy używać będzie BASCOM-AVR.
Można go pobrać z tej strony

Obsługa programu:
Po zainstalowaniu i uruchomieniu programu pokaże nam się okno główne:
1.Pasek menu
2.Pasek narzędzi
3.Lista zdefiniowanych etykiet
4.Lista zdefiniowanych procedur
5.”Nawigacja”mikroklocka
6.Pasek stanu
7.Obszar edytora kodu



Funkcje ikon paska narzędzi:
- nowy program
- otwórz
- zapisz
- zapisz w nowym pliku
- drukuj
- podgląd wydruku
- wytnij
- kopiuj
- wklej
- wstaw wcięcie zaznaczonego fragmentu tekstu
- usuń wcięcie zaznaczonego fragmentu tekstu
- wyszukaj tekst
- sprawdź poprawność programu
- kompiluj
- raport z kompilacji
- symulator
- uruchom programator
- emulator terminala
- zeruj układ
- pomoc
- exit

Paweł “Ikar” Stankiewicz

PS: jak zauważycie błędy to dajcie znać
Zobacz inne artykuły o robotyce
Polecany artykuł z FORBOT.PL:
Moduł akcelerometru analogowego

Przedstawiam projekt modułu akcelerometru opartego na MMA7361 firmy Freescale, który to układ był dostępny jak... Czytaj całość

Ostatnio popularny » Przekładnie mechaniczne w robotyce



[you] jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka ;)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 43 piw(a):
Treker, Daniel93, Master, abxyz, Brosper, Maxo, pablopawel, Diodak, Szajba, jamtex, rafiki7, krolikjarek, Dariusz0018, Deimos, mickes27, kaczka1011, Linux, czołg, lopez321, Zeely, Klimek115, lapfactor, piotrek22pl, Mirar 98, sa12sasuke12, 0mt0, patryk950305, kamilxxx, Wojcik98, Ele_Tronik, tom_res, minimaxHAWK, gozbi, Muzgi, jak111, Perun, kacha36, kreator, młody_nierob, Mr.Web123, O_Z_I, AZU, qbeczek
Brosper 




Posty: 112
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Piaseczno
Programuję w:
c++
Należę do:
Robomatic, KNAP
Moje roboty:
Kichero

Wysłany: 13-07-2008, 20:00   

Spoko tylko postaraj się coś więcej bo w tym (odcinku) nie ma nic o BASICU.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Ikar 




Posty: 54
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 120 piw(a)
Skąd: się biorą dzieci ?
Wysłany: 13-07-2008, 20:06   

Niema nic bo to jest wstęp, co sugeruje sam tytuł. O programowaniu będzie w następnych "lekcjach".
pozdro


[you] jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka ;)

Ostatnio zmieniony przez Ikar 14-07-2008, 02:05, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
JFKCorp, Zolw2305
JFKCorp 



Posty: 17
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: 14-07-2008, 22:51   

Bardzo dobry artykuł. Jakiś czas temu opracowałem mobilną platformę dla mojego robocika, niestety zniechęciłem się kosztem programatora do mikrokontrolera :-/

Myślę że taki wstęp pomoże mi wrócić do tej tematyki ;-)

Polecany artykuł » Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty



Na prawdziwą chwałę i uznanie zasługuje Ten, który stworzył umysł ludzki, mogący tworzyć roboty.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Ikar 




Posty: 54
Pomógł: 3 razy
Otrzymał 120 piw(a)
Skąd: się biorą dzieci ?
Wysłany: 10-08-2008, 16:35   

Dodałem zdanie o tym jak podłączać µC do programatora bo znalazłem informacje że niektórzy mogą mieć z tym problemy.
pozdro


[you] jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka ;)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
lapfactor
Kanday 



Posty: 77
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Białystok
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 16-08-2008, 16:35   

JFKCorp napisał/a:
Bardzo dobry artykuł. Jakiś czas temu opracowałem mobilną platformę dla mojego robocika, niestety zniechęciłem się kosztem programatora do mikrokontrolera :-/

Myślę że taki wstęp pomoże mi wrócić do tej tematyki ;-)


Taa te ceny przerazają wszystkich poczatkujacych. Sam sie przekonalem i przez chwile myslalem czy warto wydac tyle pieniedzy. Np Czy musze kupowac płytke testowa czy wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie i czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Komentarz dodany przez: treker:
Jeśli możesz używaj znaków diakrytycznych.
§3.g

Ostatnio zmieniony przez Kanday 16-08-2008, 16:40, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Daniel93 




Posty: 327
Pomógł: 11 razy
Otrzymał 61 piw(a)
Skąd: Sanok(okolica)
Wysłany: 16-08-2008, 16:50   

Kanday napisał/a:
Taa te ceny przerazają wszystkich poczatkujacych. Sam sie przekonalem i przez chwile myslalem czy warto wydac tyle pieniedzy.

Koszt programatora na LPT to 5zł, na USB 15zł.

Cytat:
Czy musze kupowac płytke testowa

Nie

Kanday napisał/a:
wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie

Tak

Kanday napisał/a:
czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Nie, ale na pewno pomoże znajomość angielskiego ;-)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Kanday
Kanday 



Posty: 77
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Białystok
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 16-08-2008, 17:44   

Kanday napisał/a:
czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Cytat:
Nie, ale na pewno pomoże znajomość angielskiego ;-)


Hmm przejrzalem pare skryptow z jezyka c i bascom i bardziej przypadl mi do gustu c

Przypomina mi teorie

Kod programu: Zaznacz cały
<?php

if(warunek){
dzialanie
}

?>


ale takze i zmienne :-)

Dzieki Daniel93 za konkretna odpowiedz :D cenie to u ludzi wiec stawiam "browca".

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Kshaq



Posty: 51
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 24 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 17-08-2008, 23:09   

Kanday napisał/a:
...Czy musze kupowac płytke testowa czy wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie i czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?


Jeśli programujesz w php to język C będzie Ci najłatwiejszy do opanowania. Składnia jest taka sama, musisz się tylko przyzwyczaić do jawnego deklarowania typów zmiennych oraz poznać komendy. Na początek na pewno pomoże Ci ten link


Pozdrawiam,
Rafał.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Kanday
Kanday 



Posty: 77
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Białystok
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 22-08-2008, 21:13   

a co do tego usbasp to po co jest te 2 gniazdo z 6 pinami ?? Do programowania nie wystarczy sam port usb ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Kshaq



Posty: 51
Pomógł: 1 raz
Otrzymał 24 piw(a)
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 22-08-2008, 22:39   

Kanday napisał/a:
a co do tego usbasp to po co jest te 2 gniazdo z 6 pinami ?? Do programowania nie wystarczy sam port usb ?


Po to, żeby podlączyć do programatora procesor, który będziesz programować. Procesor w programatorze jest elementem wykonawczym, programuje się go raz na starcie, żeby później on mógł programować inne procesory. Zresztą żeby go zaprogramować musisz użyć innego programatora. Dopiero wtedy programator usbasp zadziała


Pozdrawiam,
Rafał.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kanday 



Posty: 77
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Białystok
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-08-2008, 12:00   

O.o no to kolejne "klody pod nogi". Czyli aby zrobic usbasp musze kupic programator aby zaprogramowac inny programator i moc programowac za pomoca tego usbasp. Prawie jak skomplikowane O.o

P.s
A wystarczy do zaprogramowania sam stk200 o ktorym czesto tu mowa i czy do niego moge wlozyc scalaka aby juz zaczac programowac ?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Sabre 
Elektronika i mechanika




Posty: 2597
Pomógł: 133 razy
Otrzymał 374 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Bascom AVR
Moje roboty:
Tsubame, Strider2, Psotek3, Psotek2, Psotek

Wysłany: 23-08-2008, 14:01   

STK200 nie wymaga programowania, nim można zaprogramować procka z programatora USBasp :) .


Sprawdź! >> Jak zacząć budować roboty?
Polecane kursy >> EagleWszystko o Li-PolachRaspberryPiBeagleBone Black
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kanday 



Posty: 77
Pomógł: 2 razy
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Białystok
Programuję w:
Bascom
Wysłany: 23-08-2008, 14:15   

Juz mam taki metlik w glowie ze omg ten usbasp te 6 pinow mozna polaczyc z stk 200
Czyli usbasp dziala tak jakby convert ?
http://www.youtube.com/watch?v=C5qu86Ein_I

Ostatnio zmieniony przez Kanday 23-08-2008, 14:24, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Sabre 
Elektronika i mechanika




Posty: 2597
Pomógł: 133 razy
Otrzymał 374 piw(a)
Skąd: Warszawa
Programuję w:
Bascom AVR
Moje roboty:
Tsubame, Strider2, Psotek3, Psotek2, Psotek

Wysłany: 23-08-2008, 16:43   

Nie łączy się wyjść z STK200 z wyjściami z USBasp. Programator STK200 podłącza się bezpośrednio do wyprowadzeń mikrokontrolera, który ma być w USBasp, odpowiednio miso->miso w µ :P, mosi ->mosi w µ :P, sck-> sck w µ :P ... itd. Można zaprogramować go nawet przed złożeniem USBasp.


Sprawdź! >> Jak zacząć budować roboty?
Polecane kursy >> EagleWszystko o Li-PolachRaspberryPiBeagleBone Black
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: [Teoria] Mostek H (H... [Algorytmy] Sposoby ... [Mechanika] Jak prze... [Programowanie] Szyb...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: bascom, lekcja1wstep


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Popularne kursy: Arduinopodstawy elektroniki