[Dla początkujących] Akumulatory litowo-polimerowe, Li-po, Lipol - kompendium

Autor Wiadomość
KD93 




Posty: 2113
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 283 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 21-01-2012, 22:02   [Dla początkujących] Akumulatory litowo-polimerowe, Li-po, Lipol - kompendium

Akumulator litowo-polimerowy (potocznie li-po, li-pol, li-poly) to chyba najczęstszy wybór robotyków i modelarzy, szukających wydajnego zasilania do swoich konstrukcji. Posiada on wiele zalet, które czynią go niezastąpionym elementem wielu konstrukcji. Jeżeli szukasz odpowiedniego źródła zasilania do swojego robota, a nie jesteś jeszcze zdecydowany, lub gdy szukasz informacji, jak bezpiecznie korzystać z akumulatorów tego typu, to ten artykuł jest dla ciebie!

UWAGA, to tylko wstęp!
Dalsza część artykułu dostępna jest na darmowym blogu Forbota.

Kliknij, aby przeczytać całość!


Poniżej znajdują się komentarze naszych użytkowników powiązane z tym artykułem.


IMG_4eff4cefaefe790.jpg
Plik ściągnięto 74692 raz(y) 6,19 KB


  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 39 piw(a):
Grzesieq94, Dżony, Bobby, Grabki, Mihau, small-man, piotreks-89, Simo, Nawyk, klonyyy, press2313, mario246, BlackJack, zuba1, Stonka, Chiobio, pawel, Szarry, Hudyvolt, Robomaniak, Zuk, grabo, dziadek46, Marooned, compix, Foadrian, boyar01, Mateusz, kamil2300, Dragster, matt90, Tded, ROBOTBART, davidpi, seher, grzes508, Treker, swifton, oles
Grabki 



Posty: 185
Pomógł: 5 razy
Otrzymał 15 piw(a)
Skąd: Nowa Sól
Programuję w:
C
Moje roboty:
RK, Hussar

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 21-01-2012, 22:44   

Kawał dobrej, solidnej roboty. Należy Ci się wielkie piwo! Moim zdaniem nie ma tutaj żadnych błędów, wszystko zgadza się z moją(małą) wiedzą. Na pewno ten artykuł pomoże wielu początkującym, oby więcej takich pomocy!

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
press2313 



Posty: 54
Skąd: lublin
Programuję w:
C
Wysłany: 22-01-2012, 09:55   

Bardzo przydatny artykuł.
Piwo dla Ciebie.


press2313
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MacGyver 




Posty: 172
Pomógł: 10 razy
Otrzymał 14 piw(a)
Skąd: Łódź
Programuję w:
Bas|C|Asm
Należę do:
3BOT
Moje roboty:
MacLiner, MacLiner 2.0

Wysłany: 22-01-2012, 12:31   

Bardzo dobry artykuł. Na forum był juz temat o akumulatorach/stabilizatorach , lecz tamten był bardzo okrojony jeśli chodzi o li-pol. Myślę że mógłbyś dodać wzmiankę na temat "efektu pamięci".

Ostatnio zmieniony przez MacGyver 22-01-2012, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KD93 




Posty: 2113
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 283 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 22-01-2012, 13:00   

Done.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Stonka 




Posty: 76
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Ustroń
Programuję w:
C
Należę do:
AI-METH
Moje roboty:
ALF, Inżynier(MM)

Wysłany: 22-01-2012, 14:11   

Co do zwarcia w robocie i przepalonej ścieżki:



Chciałem coś zmierzyć miernikiem i jedną końcówką przypadkowo zwarłem piny zasilana z Li-Pola... Coś błysnęło, trzasło i poleciał dymek. Na szczęście to tylko ta ścieżka, która zadziałała jak bezpiecznik. A była dość gruba jak widać:).

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bobby 
Krzysztof Pochwała




Posty: 2166
Pomógł: 78 razy
Otrzymał 186 piw(a)
Skąd: Katowice/Wrocław
Programuję w:
Bascom/C
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Pępek, Pępek 2, Pępek 3, Nugget

Wysłany: 22-01-2012, 16:03   

Miałem bardzo podobną sytuację co Stonka - z tym, że u mnie ścieżka była porównywalnej szerokości, ale dodatkowo grubo pocynowana. Chyba warto stosować bezpieczniki :P


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
OldSkull 




Posty: 1284
Pomógł: 43 razy
Otrzymał 73 piw(a)
Skąd: Poznań/Leszno
Programuję w:
C/C++
Należę do:
CybAiR
Moje roboty:
Skynet, Cuprum, Oldskull+, Marchewa+

Wysłany: 23-01-2012, 08:32   

KD93 napisał/a:
Ładowarka wymaga osobnego zasilacza, o napięciu 11-17V i natężeniu do 5A. Próba znalezienia takich zasilaczy przynosi otrzeźwienie - ciężko coś znaleźć, a jak już się uda, to okazuje się, że kosztuje 80-100zł.

Nie jest tak źle:
http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=44498
http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=33675
Oba po około 45zł i 15A :) Poza tym można wykorzystać zasilacz ATX.



Aktualnie pracuję nad: dwukołowy schodopokonywacz.
Postępy prac(wstrzymane): mechanika:<10%, elektronika:<1%, dokumentacja:<1%, program:0%, opis: 0%.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KD93
KD93 




Posty: 2113
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 283 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 23-01-2012, 14:37   

O ATX jest napisane kilka liniej niżej. Poza tym te zasilacze mają po 12V, nie wiem nawet czy uda się naładować pakiet 3S. To co zamieściłeś to jest i tak fajna opcja, tylko nie jest wg mnie potrzebny zasilacz o takim prądzie na 12V. Podając ten przedział cenowy chodziło mi o zasilacze w granicach 15-18V 6A, jak sam widzisz w tych cenach już jest ciężej coś takiego znaleźć.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
OldSkull 




Posty: 1284
Pomógł: 43 razy
Otrzymał 73 piw(a)
Skąd: Poznań/Leszno
Programuję w:
C/C++
Należę do:
CybAiR
Moje roboty:
Skynet, Cuprum, Oldskull+, Marchewa+

Wysłany: 23-01-2012, 14:58   

Wydaje mi się, że nie powinno być problemu z ładowaniem większej liczby pakietów, gdyż wydaje mi się, że te ładowarki i tak mają na każde ogniwo oddzielny transformator impulsowy - przynajmniej w tych mniejszych tak jest. A nawet jeśli nie i ważna jest moc wejsciowa - i 6S-6A wymaga minimum 16V, to myślę, że 12V pozwoli ładować prądem >4A przy 6S - a to juz jest spory prąd, zwykle nie używa się pakietów 3S większych niż 4.5Ah, a jeśli mamy 2x2.2Ah to możemy po połączeniu w szereg łądować około 2C.
Jeśli chodzi o 16V to idzie czasem znaleźć na allegro zasilacz do stacji dokującej do IBM T40 - 16V 7.5A, za około 50zł. Teraz jest kilka ofert po 20zł+ wysyłka :o Co prawda uzywany, ale na chodzie.



Aktualnie pracuję nad: dwukołowy schodopokonywacz.
Postępy prac(wstrzymane): mechanika:<10%, elektronika:<1%, dokumentacja:<1%, program:0%, opis: 0%.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KD93
mactro 



Posty: 688
Pomógł: 32 razy
Otrzymał 48 piw(a)
Skąd: Kutno/Poznań
Programuję w:
C/Arduino
Wysłany: 23-01-2012, 16:09   

KD93 napisał/a:
Poza tym te zasilacze mają po 12V, nie wiem nawet czy uda się naładować pakiet 3S
Ja ładowałem max 4S zasilając ładowarkę z 12V, ale myślę, że nawet z 6S ni byłoby problemu, tyle, że lepiej ładować przy wyższym napięciu zasilacza, bo prąd będzie wtedy niższy.


www.trobot.pl - sklep dla robotyków - zestawy, podwozia, czujniki, silniki, mechanika.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KD93
KD93 




Posty: 2113
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 283 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 23-01-2012, 18:08   

Ok, zmieniłem to zdanie, dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami, leci po piwie.


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Hudyvolt 




Posty: 260
Pomógł: 16 razy
Otrzymał 34 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp./Poznań
Programuję w:
C (++)
Moje roboty:
Alpha, Antiga

Wysłany: 23-01-2012, 18:27   

Rozdział 4.1

KD93 napisał/a:
tańszym sposobem niż kupowanie pakietu połączonego szeregowo jest kupienie pakietu o większej pojemności.


drobna pomyłka, powinno być połączonego równolegle.

A poza tym świetny artykuł, dzięki.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KD93
szyss 



Posty: 31
Otrzymał 14 piw(a)
Skąd: Ze wsi
Programuję w:
C
Wysłany: 29-01-2012, 18:45   

Brakuje tylko jeszcze jednej sprawy związanej z tym typem ogniwa. Mianowicie jeśli nie używamy przez dłuższy czas pakietu, warto zostawić go naładowanego do około 60-70% pojemności, co w przybliżeniu odpowiada 3.8V na ogniwo.
Pozdro

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KD93
KD93 




Posty: 2113
Pomógł: 65 razy
Otrzymał 283 piw(a)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Programuję w:
C/Bascom
Należę do:
KaBOT
Moje roboty:
Wasp, Skarabeusz, Bajtel(2), Urwis, Prototyp nr.1

Wysłany: 29-01-2012, 20:50   

Tak, rzeczywiście jest coś takiego, nawet te mikroprocesorowe ładowarki mają programy do "przechowywania" li-poli. Uzupełnię niebawem.

// uzupełnione


Ostatnio zmieniony przez KD93 31-01-2012, 11:44, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Nie rozwiązałeś swojego problemu? Zobacz podobne tematy: [Dla początkujących]... [Teoria] Mostek H (H... [Mechanika] Jak wyko... Ultradźwiękowy czujn...
lub przeszukaj forum po wybranych tagach: akumulatory, kompendium, lipo, lipol, litowopolimerowe


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Polityka prywatności